Solvabiliteit geeft aan of de onderneming op de lange termijn aan haar verplichtingen kan voldoen; Liquiditeit geeft aan of de onderneming op de korte termijn aan haar verplichtingen kan voldoen; Rentabiliteit geeft weer hoeveel winst een bedrijf per geïnvesteerde euro maakt.
Waar solvabiliteit eerder op lange termijn kijkt, gaat de liquiditeit kijken hoe de kortlopende schulden kunnen terugbetaald worden. Bij een sterke liquiditeit kan je overwegen om verder te investeren. Echter, de berekening is een momentopname en kan dus relatief snel veranderen.
Solvabiliteit is de verhouding tussen het eigen vermogen en het totale vermogen van je bedrijf. De verhouding laat zien of je op de lange termijn je schulden kan voldoen. Ook laat het zien in hoeverre jouw bedrijf afhankelijk is van vreemd vermogen.
De rentabiliteit of rendabiliteit (beide termen zijn correct) geeft dus aan hoeveel winst er behaald is met het geïnvesteerde vermogen. Hoe hoger het resultaat, hoe interessanter het bedrijf is voor beleggers en investeerders.
Je kunt solvabiliteit berekenen met deze formule: het eigen vermogen / het totale vermogen x 100.
Zo reken je dit uit: vlottende activa / kort vreemd vermogen. Vlottende activa zijn je voorraden, debiteuren en geld op de bank en in kas. Kort vreemd vermogen zijn openstaande facturen, te betalen belastingen en schulden die je binnen 1 jaar moet terugbetalen.
Om je rev te berekenen deel je de nettowinst door je gemiddeld eigen vermogen en dat vermenigvuldig je met 100%.
Liquiditeit: de betekenis
De financiële ratio liquiditeit geeft aan of een bedrijf alle kortlopende schulden (tot maximaal één jaar) kan betalen. Door de liquiditeit te berekenen kun je zien of een bedrijf voldoende liquide middelen heeft om aan alle kortlopende betalingsverplichtingen te voldoen.
Wat is een goede solvabiliteit? Hoe hoger de solvabiliteit hoe beter, maar een solvabiliteit tussen de 25% en 40% wordt als gezond beschouwd. Stel, het eigen vermogen is 700.000 euro en het totaal vermogen is 2 miljoen euro. Dan is de solvabiliteit volgens de hiervoor genoemde formule 35%.
Wanneer jouw REV tussen de 5% en 15% zit, ben je goed bezig. Het percentage zegt iets over de winstgevendheid van het bedrijf, hoe hoger het percentage hoe meer het risico afneemt voor kredietverstrekkers.
Solvabiliteit berekenen
Het solvabiliteitsratio bereken je met behulp van onderstaande formule: Solvabiliteit = eigen vermogen / totale vermogen. Het eigen vermogen komt tot stand uit het verschil tussen bezittingen (activa) en de schulden (passiva) Het totale vermogen is de optelsom van al je passiva.
Wat is een goede solvabiliteit? Hoe hoger de solvabiliteit hoe beter, maar een solvabiliteit tussen de 25% en 40% wordt als gezond beschouwd. Stel, het eigen vermogen is 700.000 euro en het totaal vermogen is 2 miljoen euro. Dan is de solvabiliteit volgens de hiervoor genoemde formule 35%.
Heeft een onderneming een lagere solvabiliteit, dan is minder dan 25 procent van het balanstotaal gefinancierd met eigen vermogen. Bij een lage solvabiliteit is een groot deel van het bedrijf gefinancierd met geleend geld. De aflossing en rentekosten drukken zwaar op de liquiditeit van een bedrijf.
Waarom is een goede solvabiliteit belangrijk? De solvabiliteit zegt veel over de mate waarin je bedrijf in staat is om financiële tegenslagen op te vangen. Een goede solvabiliteit betekent dat je bedrijf tegen een stootje kan. Als je onderneming groeit wordt ook je financiële balans groter.
Bij een negatieve solvabiliteit zijn de schulden groter dan de bezittingen.Je hebt dan een negatief eigen vermogen.Je kunt dan niet aan je verplichtingen voldoen.
Een gezonde liquiditeit betekent dat een bedrijf genoeg liquide middelen heeft om aan zijn kortetermijnverplichtingen te voldoen. Over het algemeen wordt een current ratio van 1,5 tot 2 als gezond beschouwd.
Een zwakke solvabiliteit komt vaak door verliesjaren die ten koste gaan van het eigen vermogen gaan. Maar ook een gezonde, groeiende onderneming kan solvabiliteitsproblemen ondervinden als zij de groei te veel financiert met vreemd vermogen.
Een gezonde solvabiliteit
“Hoe hoger je solvabiliteit, hoe beter. Als ondergrens voor een gezonde solvabiliteit wordt 25% gehanteerd. Is je solvabiliteit te laag, dan wordt je financieringsaanvraag waarschijnlijk afgewezen en moet je aan de slag om je solvabiliteit – en daarmee je financierbaarheid – te verbeteren.”
Solvabiliteit is de verhouding tussen de waarde van de totale activa en het totale vreemd vermogen. Hieruit kan je opmaken in welke mate je onderneming bezittingen heeft staan tegenover de schulden. De solvabiliteit wordt uitgedrukt in een percentage.
Liquiditeit van activa— Financiële producten en activa verschillen in de mate van liquiditeit. Een product met een hoge liquiditeit kan sneller gekocht of verkocht worden dan een product met een lagere liquiditeit. Daarnaast is het makkelijker om een product met een hoge liquiditeit te verkopen voor de marktprijs.
Liquiditeit = inkomende geldstroom minus uitgaande geldstroom (directe methode)Cashflow = winst + afschrijvingskosten (indirecte methode)
Liquiditeit verwijst naar het gemak waarmee activa kunnen worden omgezet in contanten. Aandelen en obligaties hebben een hoge liquiditeit omdat ze zeer snel in contanten kunnen worden omgezet.
Een goed percentage hangt ook af van de branche en de markt. Gemiddeld mag u uitgaan van een rentabiliteit van 5% tot 10%, al bevestigen uitzonderingen hier de regel.
Hoe hoger de rentabiliteit, hoe 'rendabeler' hun investering meestal wordt. Hun risico neemt af met een hogere rendabiliteit en de kans op een hoger dividend neemt toe.
Kort gezegd geeft de rentabiliteit weer hoeveel winst u per geïnvesteerde euro maakt. Hoe beter uw rentabiliteit, hoe winstgevender uw bedrijf en hoe eerder financiers u een lening geven. Een te lage rentabiliteit belemmert investeringen - en daarmee de groei en ontwikkeling van uw bedrijf.