Zweetklachten worden in veel gevallen veroorzaakt door stress, angst of nervositeit. Ook koorts kan leiden tot zweten op de rug. Andere factoren die zweetklachten kunnen voortbrengen, zijn het eten van pittig voedsel, het nuttigen van cafeïne- en alcoholhoudende dranken, roken en een ongezonde levensstijl.
Oorzaken overmatig zweten
Bijwerkingen van bepaalde medicijnen (zoals SSRI's, TCA's, opiaten, cholinesteraseremmers, levopoda en anti-oestrogenen, zoals tamoxifen) Drugs of alcohol, of verschijnselen bij minderen of stoppen daarmee. Hormonale veranderingen, zoals in zwangerschap of overgang. Een angststoornis.
Zweten is normaal. Vooral bij warmte, bewegen en sporten, spanning en emoties. Sommige mensen zweten veel meer dan andere. Bij spanning of emoties zweet u vooral in uw handen, onder uw voeten, in uw oksels, liezen en gezicht.
Zweten treedt op:
als je te warm hebt zoals bij een te hoge buitentemperatuur, wanneer je te warm gekleed bent of wanneer je een fysieke inspanning levert; bij spanningen, stress of emoties; bij het eten van sterk gekruide maaltijden; bij alcohol- of druggebruik.
Zweten is dus goed voor je lichaam in het algemeen, maar is het ook goed voor je huid. Ja, is het antwoord. Door flink te zweten worden de poriën van je huid als het ware 'schoongespoeld'. Maar dat niet alleen, zweten kan zelfs slechte bacteriën bestrijden, zoals de E-coli bacterie en de staphylococcus aureus.
Karen Austin, oprichter van Topaz Fitness Academy, legt uit dat zweten vochtverlies is en geen vetverlies. 'Gewichtsverlies is daarom tijdelijk - tot je volgende glas water.
Zweet bestaat uit lichaamsafval en zout, wat je haren droog en stug maakt als je het laat opdrogen in je haren. Kortom, je wilt zweet niet te lang in je haren laten zitten en lekker je haren wassen na het sporten.
Nachtzweten kan dus verschillende oorzaken hebben, zoals een te warme omgeving of nachtkledij, lichamelijke inspanning, voeding, medicijnen, hormoonschommelingen of en onderliggende ziekte. Hoewel de meeste onschuldig zijn, is het toch belangrijk om bij aanhoudende klachten contact op te nemen met je huisarts.
Stress- of hormoonzweet is anders dan zweet dat veroorzaakt wordt door de warmte. Het bevat meer vetzuren dan gewoon zweet en de bacteriën op je huid zijn gek op deze vetzuren. Zij zijn de veroorzaker van je zweetgeur. Zinkoxide zet deze vetzuren om in een geurloze zinkzouten voordat de bacteriën hun werk kunnen doen.
Als we gestrest zijn, produceren de grotere apocriene klieren, die zich vooral onder onze oksels en in onze liezen bevinden, zweet. Door stressvolle situaties versnelt ons hartritme en worden hormonen en adrenaline in ons lichaam gepompt, waardoor we meer gaan zweten uit onze eccriene klieren.
In angstzweet vind je veel aldehyden en ketonen en weinig van de andere twee, in neutraal zweet is het precies andersom. Een van de stoffen in angstzweet is hexanal, een grasachtige geur. Je ruikt het niet bewust, maar je hersenen reageren wel. In de natuur is het ook een belangrijke signaalstof.
Bij overmatig zweten produceren de zweetkliertjes in je huid meer zweet dan nodig is om jouw lichaam te beschermen tegen oververhitting. Je kunt ook last krijgen van plotselinge hevige zweetaanvallen. Overmatig zweten kan onder andere veroorzaakt worden door zenuwen of de overgang.
Nachtzweten is een veelvoorkomende klacht bij zowel mannen als vrouwen. Oorzaken van nachtzweten zijn bijvoorbeeld nachtmerries, slaapproblemen of koorts. Symptomen van overmatig zweten zijn blozen, rillingen en koud zweten. Nachtzweten kan worden gestimuleerd door een schommelende of veranderende hormoonspiegel.
Uw lichaamswarmte neemt ook toe doordat adrenaline het metabolisme door de afbraak van vetcellen stimuleert. Uw lichaam moet de extra warmte afvoeren, dit gebeurt via de zweetklieren. Hoe langer u stress ervaart, hoe meer adrenaline geproduceerd wordt. Dit resulteert in overmatig zweten en ook nachtelijk zweten.
Mensen met hyperhidrosis kunnen grote hoeveelheden zweet produceren. Dit betekent dat de oksels, handpalmen, voetzolen of gelaat (afhankelijk van welk deel van het lichaam getroffen wordt) continu vochtig kunnen zijn.
Er is een zeer doeltreffende behandeling tegen. Botuline injecties (Botox) stoppen het hevige zweten voor een periode van ongeveer drie maanden. De behandeling kan zonder problemen herhaald worden. Ook andere hevig zwetende delen van het lichaam, zoals voorhoofd, achterhoofd en voeten kunnen behandeld worden.
Bacteriën zetten zweet om in geur
'Daar komen de zogeheten apocriene zweetklieren voor. Daar zweet je ook vetten, aminozuren en hormonen uit. ' Daar zijn de bacteriën op onze huid verantwoordelijk voor. 'Als het zweet bij de apocriene zweetklieren wordt omgezet, ontstaat onze geur', legt Callewaert uit.
Zweet kan makkelijk vast blijven zitten in haar en lichaamsgeur veroorzaken. Je oksels scheren kan helpen. Als je last hebt van zweetvoeten, draag dan sokken van natuurlijke materialen en trek elke dag schone sokken aan. Vermijd het dragen van schoenen van synthetisch materiaal.
Het zweet van deze klieren is zelf geurloos en het gaat pas ruiken als het in contact komt met de bacteriën op je huid.
Nachtzweten door de overgang
Tijdens de overgang produceren je eierstokken minder oestrogeen. Door deze hormoonwisselingen krijgt je hypofyse, het hersengebied dat je temperatuur regelt, soms een verkeerd signaal. Zo denkt je lichaam dat het oververhit is en je begint te zweten. Dit kan dus ook 's nachts gebeuren.
Uw matras heeft invloed op de temperatuur tijdens het slapen. Er zijn bepaalde matrassen die juist warmte vasthouden zoals traagschuim matrassen en polyether matrassen. Als u het snel warm heeft in bed kunt u beter kiezen voor een kernmateriaal dat goed ademt zoals koudschuim en Talalay® latex.
Door een woekering van deze lymfocyten ontstaat er een ophoping van niet goed werkende cellen in het lichaam, wat klachten kan geven. Deze klachten kunnen bestaan uit vermoeidheid, nachtzweten, koorts, opgezette lymfeklieren en bloeduitstortingen.
Haar helpt luchtjes verspreiden
Die ontstaat pas als bacteriën het talg dat bij het zweet zit afbreken. De okselharen zouden een extra oppervlak vormen waar deze geurstofjes zich aan hechten en van waaruit ze zich makkelijker in de lucht kunnen verspreiden.
Het hoge zoutgehalte in het zweet en de toegenomen olieproductie zorgt zo voor een vet bosje. Nu kun je elke dag je haren wassen, maar dit is niet aan te raden (lees: een NO-GO!). Dit droogt je haren namelijk uit in plaats van ze te verzorgen.