Het ondersteunt de spieren, zonder daarbij de beweging te beperken. Medical taping wordt gebruikt bij nabehandeling van blessures, het verminderen van ontstekingen of vochtophopingen, houdingscorrecties en bij de behandeling van klachten door overbelasting.
Wanneer kan medical taping helpen? Bij sportblessures kan medical taping vocht en ontstekingen verminderen, maar ook de spieren ontlasten bij overbelasting. Medical taping wordt ook gebruikt voor het corrigeren van een verkeerde houding en klachten door overbelasting (zoals KANS, tennis- of golfelleboog).
Wanneer de tape onzorgvuldig verwijderd wordt, of verkeerd wordt aangebracht met bijvoorbeeld te veel rek, kunnen huidirritatie en blaren ontstaan.
Afhankelijk van de gebruikte techniek en de huid kan de tape tussen de vier en tien dagen blijven zitten. In die tijd kun je er alles mee doen: sporten, douchen en zelfs zwemmen! De tape is ademend en voert vocht af, dus hij veroorzaakt ook geen weke huid onder de tape.
De medical tape wordt 2x aangebracht en blijft ongeveer een week zitten. In de meeste gevallen merk je na een week direct al een duidelijke afname van je klachten. De tape bevat geen medicatie.
Een medical tape traject voor hooikoorts kost € 25,00. Hiervoor ontvang je: 2 keer een intape behandeling (inclusief tape) met ongeveer een week tussenpauze. Nieuwe tape indien de tape eerder dan 5 dagen loslaat.
Controleer of de tape niet te strak zit door de huid net onder de tape een paar seconden te knijpen. Als je de huid weer loslaat hoort deze terug te keren naar de normale kleur. Als de tape te los zit, krijgt het gewricht geen ondersteuning. Als de tape te strak zit, kan de bloedcirculatie worden geblokkeerd.
De tape inwrijven met baby-massage- of olijfolie, vervolgens goed laten intrekken, zodat de lijmlaag de kleefkracht verliest. Hierdoor zal de tape gemakkelijk loslaten. Een ander handig hulpmiddel is Sterilium. Besprenkel de tapapplicatie met Sterilium en laat dit even intrekken.
Rood om te toniseren (activeren) en blauw om te detoniseren (verkoeling). Beige kan altijd en vindt men vaak aangenaam omdat het niet opvalt. Wij weten uit ervaring dat de kleefkracht per kleur en persoon kan verschillen en bijvoorbeeld zwart stugger aanvoelt dan beige (hoewel het productieproces hetzelfde is).
De tape mag nat worden; u kunt er dus normaal mee douchen. Na het douchen de tape deppen, niet wrijven. Na het douchen blijft de tape nog wat langer nattig aanvoelen, dit omdat de tape van stof is.
De Kinesiotape van het Nederlandse bedrijf Curetape is een veilig, latexvrij product met een TÜV kwaliteitskeurmerk. Deze Kinesiotape wordt volgens de hoogste kwaliteitsstandaarden geproduceerd. Deze sporttape is gemaakt van elastisch katoen dat is voorzien van een ventilerende en hypoallergene acryl lijmlaag.
Tapen is een behandeling van hielspoor en fasciitis plantaris. die steeds meer wordt toegepast. Let op dat er twee verschillende manieren zijn om tape toe te passen: Medical / Kinesio taping (kan je ook zelf doen) en klassiek tapen met sporttape. Laat dit liefst door een therapeut doen.
Gemiddeld zal een kinesiotape 4 à 6 dagen blijven zitten. Applicaties bij een hand of voet kunnen sneller loslaten. Na aanbrengen de tape goed wrijven voor optimale hechting. De tape neemt de huidwarmte aan en hecht na ongeveer een half uur optimaal.
Bij overbelasting rekken de structuren uit waardoor de schouder instabieler wordt en sneller uit de kom kan schieten. Door de stabiliteit van de tape zal je een stuk minder pijn en een positief verschil ervaren in je dagelijkse activiteiten.
Pak een strook tape van 12,5 centimeter en scheur de papieren rug in het midden door te scheuren en tegelijkertijd te trekken. Vouw het papier naar beide zijden tot 5 centimeter van het uiteinde. Breng de tape met maximale rek aan op het midden van je voet over de pijnlijke plek. Breng de uiteinden spanningsvrij aan.
Buig het hoofd naar voren. Meet twee stroken tape af vanaf de bovenkant van het schouderblad tot de einde van de eerste twee stroken tape. Breng de eerste 4 centimeter spanningsvrij aan, bovenaan je schouderblad. Plak de rest van het tape recht omhoog en eindig spanningsvrij over de al aangebrachte tape.
5 stappen om uw liesblessure te tapen
Plak een stuk tape aan de binnenkant van je bovenbeen. Vanaf de zijkant van de knie tot de lies. Plak daarna een middel stuk tape op de lies, het uiteinde moet iets boven het andere stuk tape uitkomen. Bij het kleine stuk tape hetzelfde.
Maak gebruik van smalle strookjes tape, die je spiraalsgewijs om de vinger aanbrengt. Bij voorkeur vanaf de hand, richting de vingertop. Vervolgens kun je het aangedane gewricht stabiliseren met een ligament techniek zoals beschreven op pagina 106 van het 'Medical Taping Instructieboek', mediaal en lateraal aangelegd.
3 Kan ik douchen en/of zwemmen met CureTape? Ja, dat kan. De tape neemt wel wat water op, na douchen of zwemmen is het aan te raden de tape droog te deppen. Föhnen wordt afgeraden om huidirritaties te voorkomen.
Wanneer iemand echt allergisch reageert op de tape zie je vaak het hele gebied onder en rondom de tape zwellen en rood worden. Dit komt gelukkig bij CureTape® niet vaak voor.
Tape fungeert als het ware als een kunstmatige band of pees en geeft ondersteuning bij spierverrekkingen, peesontstekingen en instabiele gewrichten. Hierbij wordt getracht ongewenste bewegingen zoveel mogelijk te voorkomen, terwijl het normale bewegingspatroon toch behouden blijft.
Tape biedt door zijn elasticiteit extra ondersteuning voor het enkelgewricht, zonder de bewegingen te blokkeren. Door het regelmatig verzwikken van uw enkel kan enkelinstabiliteit ontstaan, wat bij veel mensen en sporters voorkomt. De enkelbanden zijn opgerekt of gescheurd en de genezing loopt vaak slecht.
U kunt CureTape® bestellen via de webshop op deze website. CureTape® is een elastische katoenen tape met een acryl lijmlaag.
Hoe vaak tapen? Uit beide evaluaties is gebleken dat na een eerste keer tapen direct een positief effect merkbaar is. Door een tweede tape na één week nogmaals toe te passen is gebleken dat de klachten nog verder afnemen.