Mythe 2: je moet hem helemaal laten leeglopen Niet dus, maar het kan ook geen kwaad. Wanneer je dat echt consequent doet, dan kan het op lange termijn wel schade toebrengen aan de batterij, maar je smartphone af en toe eens per ongeluk laten leeglopen is helemaal niet erg.
Overladen kan de batterij belasten en de levensduur ervan verminderen. Maar het tegenovergestelde is ook niet handig. Het volledig laten leeglopen van de batterij tot 0% kan ook schadelijk zijn voor Li-ion batterijen. Dit kan leiden tot zogenaamde diepe ontlading, wat kan leiden tot schade aan de batterijcellen.
Hitte en kou zijn slecht voor je batterij
Hitte is erg slecht voor je batterij. Een temperatuur tussen de 20 en 30 graden is prima. Bij 35 à 40 graden treedt er veel slijtage op. Leg je toestel dus nooit in de zon, onder je kussen of op een andere warme plek.
Don't 1: Laad nooit je telefoon volledig op
Deze zal je waarschijnlijk verbazen, maar 100% opladen is niet het beste voor je batterij. Een volledig opgeladen lithium-ion batterij slijt namelijk sneller. 's Nachts je telefoon aan de oplader hangen tot de volgende ochtend is dus geen goed idee.
Je telefoon volledig opladen naar 100% brengt 10 keer zo veel slijtage toe aan de batterij dan opladen naar 70%. Laad je telefoon dus alleen tot 100% op als het echt moet. Het is dus het beste om je telefoon nooit verder op te laden dan 70%. Ook lager dan 30% gaan heeft negatieve gevolgen voor je batterij.
Het is verstandig om het accu-percentage van de batterij ergens tussen de 20 en de 80 procent te houden. De chemische structuur van een lithiumbatterij, het type wat er in een EV zit, is namelijk onderhevig aan degeneratie naarmate de jaren vorderen.
Als een apparaat een volle accu heeft en dan toch blijft laden, is er een kleine kans op oververhitting en dus op brand. Daarom is het 's nachts opladen van bijvoorbeeld je smartphone niet verstandig. Je kunt het apparaat beter opladen terwijl je een oogje in het zeil houdt.
“Traag opladen is goed voor je batterij”
Sommige mensen denken zelfs dat het slecht voor de batterij is, maar waarschijnlijk is het voornamelijk irritant als je telefoon na twee uur aan de lader nog steeds op 15% zit.
Je telefoon is slim genoeg om geen stroom meer door te laten als de accu vol zit, dus er is geen kans op gevaar door 'overladen', maar een volledig volle batterij staat wel meer onder druk. Toch zijn de batterijen zodanig verbeterd dat het hier ook stiekem niet heel veel uitmaakt. Geen zorgen dus.
Laad meerdere keren per dag kort op
Het tegenovergestelde is eerder waar: hoe vaker je toestel volledig vol of leeg laat lopen, hoe sneller de accu slijt. Het is beter om de batterij meerdere keren per dag kort op te laden. Idealiter schommelt het accupercentage continu tussen 20 en 80 procent.
De Mobiele telefoons gaan gemiddeld vijf jaar mee. Om preciezer te zijn: een Android vier jaar en een iPhone 6 jaar. De fabrikanten hebben een korte periode om de smartphone te produceren. Er zit veel stress achter de productie omdat je zo snel mogelijk met de nieuwste technologieën op de markt moet komen.
Het kan niet veel kwaad om het toestel te gebruiken tijdens het laden, maar bij voorkeur zet je de telefoon even uit. Door de accu tegelijk te laden en te ontladen kan de maximale capaciteit sneller afnemen. De beste manier om de accu op te laden is door het toestel helemaal uit te zetten als deze aan de lader gaat.
Hitte en kou zijn slecht voor je batterij
Hitte is erg slecht voor je batterij. Een temperatuur tussen de 20 en 30 graden is prima. Bij 35 à 40 graden treedt er veel slijtage op. Leg je toestel dus nooit in de zon, onder je kussen of op een andere warme plek.
Een oplaadbare batterij kan een bepaald aantal keer opgeladen worden, dit wordt ook wel de laadcycli genoemd. Het aantal laadcycli is per batterij en merk verschillend. Gemiddeld kan een AA of AAA NiMH batterij ongeveer 500 keer herladen worden.
De RealMe GT Neo 5, die vandaag in China is onthuld, ondersteunt opladen tot 240W. Volgens RealMe is de 4600 mAh-accu van de nieuwe telefoon in 9,5 minuut op te laden van 0 naar 100 procent. Het is daarmee de snelst ladende smartphone op de markt.
Snelladen onderweg
Snelladen gaat echt snel tot de accu voor 80 procent vol is, daarna gaat het minder snel. Snelladen is duurder dan 'gewoon' publiek laden. Je betaalt bij een snellaadstation zo'n 69 cent per kWh. Vrijwel alle elektrische auto's kunnen snelladen, een paar modellen kunnen dat niet.
Niet alleen kun je gezondheidsproblemen oplopen door te slapen met je telefoon naast je bed.Je raakt ook makkelijker afgeleid en kunt hierdoor last hebben van slaapproblemen (wat op de lange termijn ook weer schadelijk is voor je gezondheid).
Meerdere wetenschappelijke onderzoeken laten zien dat enkel de aanwezigheid van een telefoon al voor stress kan zorgen. Verder zetten sommige mensen hun telefoon 's nachts uit vanwege de straling. Deze elektromagnetische golven zouden voor ernstige gezondheidsrisico's zorgen, zoals kanker en vruchtbaarheidsproblemen.
Ja, een smartphone op je kamer is zeker slecht voor je. Naast dat de telefoon continu straling afgeeft, kan de telefoon je ook afleiden en kan je slechter in slaap komen. Moet je telefoon uit 's nachts om beter te slapen? Idealiter zou je de telefoon 's nachts geheel uitzetten en wegleggen.
Een volledige laadbeurt (als de batterij helemaal leeg is) kost aan stroom 12,41 Wh. Per jaar gebruikt het apparaat dan maximaal 12,41x365= 4,5 kWh. Doe dat maal de stroomprijs van 0,894 euro (prijspeil 25 oktober 2022), dan komen de kosten op 4,05 euro per jaar.
De powerbank van de Action is door de Consumentenbond niet als beste getest, maar wordt gezien als de beste koop. Het gaat hierbij om de Pulse Draagbare oplader van de action. Dit is de powerbank met 4400 mAh. Dit betekent dat powerbank action best getest niet klopt als beste oplader, maar als beste koop.