In ons koude klimaat kunnen zilvervisjes en papiervisjes buiten niet overleven. In huis echter des te beter. Ze gedijen goed in warme en vochtige ruimtes. Zilvervisjes hebben daarbij een grotere voorkeur voor een vochtige omgeving.
Je legt 's avonds op verschillende plaatsen in huis een uitgeholde aardappel in een plastic zakje. De zilvervisjes komen af op de geur en de koolhydraten van de aardappel en kruipen het zakje in. 's Ochtends knoop je het zakje dicht met de zilvervisjes erin en gooit hem weg.
Houd de luchtvochtigheid zo laag mogelijk
Zilvervisjes zijn dol op een vochtige omgeving. Goed ventileren is dan ook erg belangrijk. Zet elke dag je ramen open of gebruik een mechanische ventilatie. De ideale luchtvochtigheid in huis ligt tussen de 40% en 60%.
Zilvervisjes leggen soms wel 20 eitjes per dag. Ze kunnen ongeveer twee á 3 jaar oud worden, wat inhoudt dat ze in hun leven zeer veel jongen kunnen voortbrengen. Vaak is een professionele ongediertebestrijder nodig om zilvervisjes succesvol te bestrijden.
Beneden de 20°C komen de eitjes niet meer uit en beneden de 18°C kan het papiervisje zich niet meer goed ontwikkelen. Probeer de temperatuur op zolder en in kamers die je weinig gebruikt dus laag te houden.
Bovendien hebben zilvervisjes een hekel aan kou en tocht. Goed ventileren kan dus ook helpen, zeker de slaapkamer als je last hebt van deze insecten in bed. En zorg ervoor dat de temperatuur onder de 22 °C blijft. De beestjes verspreiden zich via naden kieren in de woning.
Zilvervisjes klimmen graag in bed omdat het een warme, vochtige plek is. Wordt de slaapkamer niet goed geventileerd, dan wordt de ruimte vochtig door de ademhaling. Het bed wordt een extra aangenaam plekje door het zweet wat je 's nachts verliest. Ze kunnen zich heerlijk in het beddengoed verstoppen.
Zilvervisjes kunnen in ieder huis voorkomen, in vieze én schone, en kunnen maanden zonder eten.
Hoe gevaarlijk zijn zilvervisjes in huis? Zilvervisjes in huis zijn niet gevaarlijk voor mensen of dieren, maar ze zijn wel onhygiënisch. Aan hun pootjes kunnen namelijk schimmels en bacteriën kleven. Als die in of nabij je voedsel terechtkomen, dan zou je daar wel eens ziek van kunnen worden.
Gebruik een spray tegen papiervisjes
Een spray tegen zilvervisjes kan meestal ook voor papiervisjes worden ingezet. Je spuit het middel in alle naden, kieren en gaten waar mogelijk papiervisjes zitten. Spuit het niet op kleding of voedsel en controleer altijd hoe materialen op het middel reageren.
U kunt zilvervisjes ook bestrijden met azijn. U heeft hier wel een spuitfles voor nodig. Maak een mengsel van 50% azijn en 50% water. Doe dit in de fles en schud het goed door elkaar.
Het duurt ongeveer zes weken voor een eitje uitkomt. Vrouwelijke zilvervisjes kunnen gedurende hun hele leven tot wel honderd eitjes leggen.
De oorzaak van zilvervisjes in huis ligt vaak in de luchtvochtigheid. Ze leven namelijk bij een hoge luchtvochtigheid en gaan dood bij een lagere luchtvochtigheid die voor mensen juist prettig is. Door regelmatig te ventileren kun je de overlast beperken.
Wat is de oorzaak van zilvervisjes? De belangrijkste oorzaak van zilvervisjesoverlast is vaak de luchtvochtigheid en ventilatie van een woning. Wanneer de insecten in het huis terechtgekomen zijn, blijven ze namelijk alleen als het klimaat voor hen prettig is. Zilvervisjes wonen het liefst in vochtige en warme ruimten.
Dat is de reden dat je ze s`morgens op die plaatsen meestal tegen komt. Veel mensen vragen zich af waar nu eigenlijk die zilvervisjes toch vandaan komen. In de natuur kun je het zilvervisje tegenkomen onder bladafval, in boomschors, onder stenen en in spleten van gesteente.
De eitjes worden vaak in groepen gelegd, dit zijn vaak groepen van maximaal 3 eitjes. De eitjes zijn ovaal en 0,8 mm lang. De eitjes die het vrouwelijk zilvervisjes legt komen vaak uit in week 5 of 6. Jonge zilvervisjes zien er het zelfde uit als volwassenen, ze hebben alleen nog een witte kleur.
Spinnen zijn de natuurlijke vijand van de zilvervisjes. Francine haalt een spinnenweb niet weg, maar laat het zitten. De spin eet haar zilvervisjes. 'Spinnen vangen insecten.
Met zilvervisjes spray kunt u zilvervisjes en papiervisjes bestrijden. Met zilvervisjes spray bereikt u ook zilvervisjes die zich verschuilen achter plinten en in kieren en naden.
Zilvervisjes hoeven niet te drinken, ze kunnen genoeg vocht opnemen uit een vochtige omgeving. Zilvervisjes kunnen tot bijna een jaar zonder eten. Zilvervisjes hebben een duidelijke voorkeur voor schimmels en voedselresten, papiervisjes houden meer van droge kost zoals papier, behang en karton.
Hoe komen zilvervisjes in bed
Zilvervisjes, niet te verwarren met papiervisjes, houden van een vochtige omgeving en tegenwoordig in de goed geïsoleerde huizen zijn de slaapkamers daardoor best wel eens vochtig. U ligt er de hele nacht te ademen en eventueel te zweten.
Iedereen heeft wel zout in huis. Lekker om je eten mee op smaak te brengen, maar ook een geweldig huismiddel om zilvervisjes mee te bestrijden. Zout onttrekt namelijk vocht aan de omgeving. Wanneer het met zilvervisjes in contact komt, zal het zilvervisje uitdrogen en doodgaan.
Zilvervisjes verspreiden zich eenvoudig door het huis doordat ze afgeplat zijn. Ze houden zich schuil in smalle naden en kieren. Ze houden niet van licht dus je zult ze overdag niet vaak zien.
Zilvervisjes zijn echt niet schadelijk voor onze gezondheid. Eigenlijk geven deze beestjes aan dat er iets niet in de haak is in uw huis. Namelijk vocht. In uw huis is het vochtig en daarom kunnen deze beestjes gemakkelijk uitbreiden.