Over het algemeen kun je er van uit gaan dat de taxatiewaarde van jouw woning hoger uitvalt dan de WOZ-waarde. Daarentegen is een lagere WOZ-waarde niet altijd gunstig. Aangezien iedereen de WOZ-waarde van jouw woning in kan zien, kan dit ook van invloed zijn op de uiteindelijke verkoopprijs van jouw woning.
Bij het vaststellen van de WOZ-waarde, die altijd op 1 januari van het afgelopen jaar wordt bepaald, komt er geen taxateur aan te pas. De gemeente maakt gebruik van de gegevens die het Kadaster voorhanden heeft. De staat van de woning wordt hierdoor niet meegenomen bij het bepalen van de WOZ-waarde.
Taxatie lager dan vraagprijs
Een taxatie lager dan de vraagprijs betekent dat u meer voor de woning moet betalen dan u aan hypotheek kunt krijgen. Uw geldverstrekker geeft u een hypotheek van maximaal 100% van de taxatiewaarde. Als de koopsom hoger is dan de taxatiewaarde, heeft u een gat in de financiering.
De afwijking tussen de modelwaarden en de getaxeerde waarde lag onder de 10% waardoor, conform de normen opgesteld door Stichting Taxaties en Validaties (STenV), een inhoudelijk commentaar geen vereiste is en ook niet door de taxateur is geleverd.
Wanneer de taxatiewaarde van de woning lager ligt dan de koopsom dan gaat de hypotheekverstrekker uit van de lagere taxatiewaarde. Het verschil tussen de koopsom en de taxatiewaarde kan je niet lenen en dien je daarom zelf te financieren.
De WOZ-waarde is vaak een inschatting van de woningwaarde. Het is dus geen concrete woningwaarde, omdat er niet uitgebreid naar een woning wordt gekeken. Aan de hand van de WOZ-waarde kan de woningwaarde daarom niet direct bepaald worden. De taxatiewaarde ligt veel dichter bij de daadwerkelijke woningwaarde.
Met andere woorden, de bank verstrekt een hypotheek ter hoogte van de taxatiewaarde. Indien de woning dus voor een lager bedrag wordt getaxeerd dan is overeengekomen, zal de koper zijn hypotheek niet rond krijgen en zal de koop ontbonden moeten worden.
Beïnvloeden taxatiewaarde
Nee, je kunt de taxatiewaarde niet beïnvloeden.
Een waardebepaling is gratis en aan een taxatie zijn kosten verbonden. Het advies van een waardebepaling is vrijblijvend en een taxatierapport is een officieel rapport en daardoor bindend.
Veel banken hanteren als marktwaarde de koopsom van uw woning. Dan is er geen speling: meer lenen dan de koopsom is niet toegestaan. Het enige dat u nog kunt doen is kijken naar de andere opties die we beschrijven voor het kopen van een woning zonder eigen geld.
Als de taxatiewaarde van de woning onder de vraagprijs ligt, dan kun je bieden onder de vraagprijs. Weet je de taxatiewaarde van de woning niet? Vraag dan de WOZ-waarde van de woning op. Houd er rekening mee dat de WOZ-waarde vaak veel lager is dan de taxatiewaarde.
De WOZ-waarde heeft ook geen invloed op de verkoopwaarde. De verkoopwaarde wordt bepaald aan de hand van de staat van woning, de ligging, de sfeer en inrichting, concurrentie van andere woningen en een deel emotie. Een koper kan door gevoel meer geld voor een woning bieden dan de taxateur voorzien had.
Meeste woningen verhandeld boven hun WOZ-waarde
Bij een kwart van de woningen kreeg de verkoper zelfs een prijs die meer dan 20 procent boven de WOZ-waarde lag. Een verschil tussen de gemiddelde verkoopprijs en WOZ-waarde van 0 tot 20 procent komt het meest voor, bij ruim de helft van alle verkooptransacties.
Omdat de huizenmarkt momenteel sterk in beweging is, kan het zijn dat de WOZ-waarde van uw huis tienduizenden euro's – of in sommige gevallen zelfs meer dan €100.000 – lager ligt dan de vraagprijs. Dat is niet erg, want de WOZ-waarde heeft geen invloed op de verkoopprijs.
Hoe hoger je hypotheek ten opzichte van de waarde van je huis, hoe meer risico de bank loopt. De bank hanteert daarom bepaalde risico-opslagen bij het bepalen van de hypotheekrente. Hoe minder risico, des te minder hypotheekrente je betaalt. Als je WOZ-waarde stijgt, wordt de waarde hoger ten opzichte van de schuld.
De WOZ-waarde kan sterk verschillen van de marktwaarde en de vraagprijs van een huis. Bij het kopen of verkopen van een woning is de WOZ-waarde meestal niet leidend. Een realistisch openingsbod kun je beter op de prijsgeschiedenis van een woning baseren.
Een taxateur let bij het uitvoeren van een taxatie op verschillende zaken. Hij kijkt onder andere naar de woonoppervlakte, de inhoud, de energiezuinigheid en de kwaliteit van de gebruikte materialen. Ook beoordeelt hij de onderhoudsconditie van de woning en analyseert hij de ligging en omgeving.
Bij een taxatiewaarde hoger dan de aankoopwaarde zul je geen last krijgen bij het financieren van jouw aankoop. Andersom wordt het wel een probleem. De maximale hypotheek is namelijk ook afhankelijk van de waarde van het huis. Het huis is namelijk het onderpand voor de lening.
De conclusie is dat de taxaties niet altijd betrouwbaar en onafhankelijk zijn. In bijna 60 procent van de onderzochte gevallen is de taxatiewaarde hoger dan de koopsom, gemiddeld zo'n 5 procent. In een derde van de gevallen is de waarde exact gelijk aan de koopsom.
Factoren zoals vraag en aanbod in de buurt, de algemene economische situatie, rentetarieven en eventuele regelgeving zijn van invloed op de waarde van je woning. Deze externe factoren beïnvloeden de waarde van je woning en het is dus belangrijk dat taxateurs op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen.
Theoretisch is er geen verschil tussen de taxatiewaarde en de verkoopwaarde. Wanneer je een taxatie uit laat voeren, dan stelt de taxateur de waarde van jouw woning vast. Dit is het bedrag dat je dan kunt lenen bij je hypotheekverstrekker. Tegenwoordig mag je niet meer lenen dan 100% van de woningwaarde.
In principe is er geen verschil tussen marktwaarde en taxatiewaarde. Als je een bestaand huis gaat kopen, wordt zowel bij starters als doorstromers de taxatiewaarde vastgesteld met behulp van een gevalideerd taxatierapport. In dat geval is de marktwaarde dus hetzelfde als de taxatiewaarde.
Jouw woning dient namelijk als onderpand van de hypotheeklening. Daardoor is jouw maximale hypotheek ook gekoppeld aan de waarde woning van het huis. En omdat je sinds 2018 nog maar 100% van de woningwaarde mag lenen, heeft de taxatiewaarde direct invloed op de hoogte hypotheek.
Via het WOZ-waardeloket kunt u gratis de WOZ-waarde van uw woning opvragen. Ook kunt u bij uw gemeente een taxatieverslag opvragen van uw woning of bedrijfspand. Met de koopsominformatie van het Kadaster weet u of de WOZ-waarde ongeveer klopt.