De minimale levensduur van een houten huis is 50 jaar. Dat van een stenen woning is 120 jaar. Meer dan de helft korter dus.
Is een houten woning duurder dan een woning gebouwd in steen of beton? Nee, een houten woning is doorgaans (veel) goedkoper dan een traditioneel gebouwde woning. Dit wordt grotendeels veroorzaakt doordat er veel minder manuren nodig zijn voor het bouwen van een houten woning.
Vindt een huis met houtskeletbouw ook een groot risico. Daarom is het krijgen van een hypotheek voor zo'n huis niet altijd even makkelijk. Dit heeft vooral te maken met de duurzaamheid van het hout. De kwaliteit gaat achteruit wanneer het niet goed onderhouden wordt en daardoor verliest het huis snel zijn waarde.
Sterk, veilig en duurzaam
Daarbij komt dat hout een relatief licht, maar zeer sterk materiaal is. Dit maakt een houten woning tot een veilig en duurzaam onderkomen. Een degelijk gebouwd houten huis is zelfs aardbeving bestendig!
Tijdens de groei absorberen bomen koolstofdioxide, dat gevangen blijft in het hout, terwijl bij productie van bijvoorbeeld beton juist CO2 vrijkomt. En waar beton een levensduur heeft van maximaal honderd jaar, gaat kruisgelamineerd hout wel duizend jaar mee.
Houten huizen zijn koud, gammel, gehorig, brandgevaarlijk en lelijk. Ze rotten al snel weg, hebben veel onderhoud nodig en gaan minder lang mee dan stenen huizen. Bij de eerste de beste storm waaien ze om en bij een overstroming drijven ze weg.
Hout is het beste isolatie materiaal dat de natuur te bieden heeft. Dit betekent niet dat u het meest energiezuinige huis heeft wanneer u de muren dikker maakt. Net als bij elk ander huis moet u rekening houden met de isolatie normen voor vloeren, plafonds, daken en het gebruik van de juiste ramen en deuren.
Alle wetenschappelijke studies wijzen in dezelfde richting: houten huizen zijn gezonder en zorgen voor een aangenaam en stabiel woonklimaat. Dit zorgt voor minder stress en een betere gezondheid. Een houten huis wordt grotendeels gemaakt van grote elementen in een gecontroleerde binnenomgeving, een loods of fabriek.
Finland staat bekend om de ongerepte natuur en enorme bosgebieden. Meer dan 65% van het land bestaat uit naaldbossen. Logisch dat het hout uit deze bossen al eeuwen gebruikt wordt voor de bouw van Finse huizen.
Over het algemeen heeft hout weinig onderhoud nodig. Een stofdoek volstaat doorgaans. Vingerafdrukken wis je weg met een licht bevochtigde zeemlap, wrijf er daarna nog eens over met een droge stofdoek. Let op met water!
Als kostenindicatie kan worden gesteld dat de prijs van een houten woning rond de 550 euro per m³ ligt, maar uiteindelijk is de prijs grotendeels afhankelijk van uw eigen wensen. Hoe groot wordt de woning? Welke houtsoort wilt u?
Het hang vooral af van wat jij wilt: ontwerp, afmeting, indeling, afwerking, laten bouwen of zelf de gele helm opzetten. De prijzen liggen rond de € 300,- per m3 voor een woning van ongeveer 400 m3.
Hout is duurzaam
In zo'n duurzaam beheerd bos worden bomen namelijk selectief gekapt, waardoor ruimte ontstaat zodat het bos kan doorgroeien en nieuwe bomen op kunnen komen. En niet alleen de boom, maar ook de planten, dieren en mensen krijgen in en om zo'n bos de juiste aandacht.
Geluidsoverlast? Veel geïnteresseerden vragen zich af of houtskeletbouw niet erg gehorig is. Zeker bij meerlaagse woningen is het aan te raden om een zwevende dekvloer als verdiepingsvloer te laten leggen. Het vermindert contactgeluid tot een aanvaardbaar niveau.
De voordelen van hout
Niet voor niets zijn Noorse huizen zo vaak van hout: het is een natuurlijk materiaal dat prettig ruikt en mooi kleurt. Een massief houten buitengevel biedt veel mogelijkheden voor een speelse bouw en afwerking, heeft een nostalgische uitstraling en geeft binnen een gezellig gevoel.
Onderhoudsvriendelijk. Eens in de zoveel jaar moet een houten huis met beits behandeld worden en dat kunnen de meeste bewoners makkelijk zelf. Het is dus erg onderhoudsvriendelijk. Daarnaast zorgt houtbouw voor een goede balans in luchtvochtigheid en frisse lucht waardoor een gezond leefklimaat ontstaat.
“Het is duurzaam, je legt voor een lange tijd een hoop CO2 vast en het heeft voor de bewoner prettige eigenschappen. Je kunt met hout bijvoorbeeld dampopen bouwen zodat je geen vochtproblemen krijgt. En iedereen die wel eens een stenen huis op een hete zomerdag heeft aangeraakt, weet dat het een batterij voor hitte is.
Het houten huis koelt snel af, omdat het hout de warmte niet vasthoudt. Wanneer je de lambda-waarden (de hoeveelheid energie die het materiaal geleidt per eenheid volume en per tijdseenheid) van hout (0,14 W/mK) en baksteen (1 W/mK) vergelijkt, blijkt dat hout ruim zeven keer beter isoleert dan steen.
Het meest gebruikte isolatiemateriaal is minerale wol. Door minerale wol te gebruiken om houten huizen te isoleren, verminderen consumenten het energieverbruik in gebouwen. Bij Timber Cabins gebruiken we steenwol voor isolatie omdat we vinden dat dit de meest geschikte optie is voor houten constructies.
Gevel houtskeletbouw isoleren
Bij houtskeletbouw wordt geen spouw of traditionele bakstenen muur geïsoleerd. Het isolatiemateriaal wordt tussen de houten draagstructuur geplaatst. Meestal worden hiervoor flexibele isolatiematten uit houtwol of minerale wol (glaswol of rotswol) gebruikt.
Sneak preview 2: Dankzij de snelle bouwmethodiek is houtskeletbouw is sommige gevallen goedkoper dan traditionele bouw. Hout is echter wel duurder dan bijvoorbeeld staal of beton, en dus is houtskeletbouw niet per definitie goedkoper.
Traditioneel metselwerk: de kracht van traditie
Bouwen op de traditionele manier – met dragende binnenmuur, spouw en gevel - is nog altijd veruit de populairste bouwmethode bij bouwers én aannemers.