De makkelijkste en meest milieuvriendelijke manier om bloemen te drogen is door ze aan de lucht te drogen. Je hebt er weinig voor nodig; enkel een warme, droge en donkere kamer, bijvoorbeeld een zolder. Je kan de bloemen ondersteboven hangen, best niet te dicht bij elkaar zodat er voldoende lucht aan kan.
Plat drogen
Op deze manier drogen eigenlijk juist de meest fijne bloemen mooi. Denk aan een Cosmea, Varen, blaadjes van de Hortensia, Lathyrus, Lysianthus, Clematis, Lavendel, bloemen van de Agapanthus etc. Dit is ook erg leuk om samen met je kind te doen.
Een droogbloemen boeket blijft erg lang mooi, en je kunt ze lang bewaren. Ongeveer zo'n 6 tot 12 maanden.
Drogen in de lucht
Je hangt de bloemen ondersteboven op een warme, donkere, droge plek. Haal voor je begint de onderste blaadjes weg en bind de bloemen losjes in een bosje. En dan maar wachten… soms wel twee maanden.
Bij lelies wordt het hoofdpijneffect veroorzaakt door een chemisch stofje, indol. Het is een stof die in de parfumindustrie veel wordt toegepast en waar u dus niet tegen kunt.
Snij de dahlia op een droge dag, net voordat deze volledig geopend is. Wacht met de hortensia tot de bloemen droog zijn geworden aan de plant. Zet de bloemen in een vaas met vijf centimeter water op een donkere, droge en luchtige plek.
Droogbloemen kunnen dus niet verwelken. Hierdoor kun je veel langer met een bos doen en kost het je dus ook veel minder geld. Een bos droogbloemen kost ongeveer net zoveel als een normale bos bloemen, maar je zult geld besparen omdat je minder vaak een nieuw boeket hoeft aan te schaffen.
Welke bloemen wel geschikt zijn? Bloemen met houtachtige stelen, zoals rozen en zonnebloemen zijn lekker stevig en daardoor ideaal om te drogen. Maar ook korenbloemen, papaver, fluitekruid en grassoorten lenen zich er perfect voor.
Droogbloemen houden van schaduw en blijven het langst mooi binnenshuis. Houd ze uit direct zonlicht, hierdoor de kleuren vervagen en de bloemen broos kunnen worden. Bewaar droogbloemen niet in ruimtes met een hoge luchtvochtigheid. Hierdoor kunnen ze slap en bruin worden.
Plaats de rozen in een donkere en droge ruimte en laat ze hier ongeveer 3 weken hangen. Check na deze periode of ze droog zijn. Wanneer dat het geval is kun je haarlak (zonder parfum) over de rozen sprayen. Door rozen te drogen met haarlak zorg je ervoor dat de rozen steviger worden en langer mooi blijven.
Dit kun je heel goed doen met blauwe druifjes, narcissen en hyacinten. Maar wacht er niet te lang mee. Als je de uitgebloeide bollen te lang binnen laat staan, dan drogen ze uit.
Snij de lavendelbloemen met voldoende lange steeltjes af en vorm er bosjes mee. Bind ze samen met een touwtje of elastiek. Bij het drogen zullen de steeltjes verdunnen en daardoor kan het touw loskomen, controleer dus regelmatig of gebruik elastiekjes. Hang de bosjes op een droge plek met voldoende luchtcirculatie.
Bind een paar stengels samen met een elastiekje, doe er een touwtje rond en hang het bosje ondersteboven op een droge, warme plek in huis. Hang ze bij voorkeur op een donkere plaats, anders kunnen de bloemen verbleken. Na ongeveer twee weken zijn de bloemen helemaal droog.
Het beste is na 2 tot 3 dagen de bloemen al te laten drogen. Je voorkomt dat ze hierbij al op hun hoogtepunt geweest zijn, wat zonde is. Een roos kun je het beste ondersteboven ophangen, zodat de kop niet gaat hangen. Dat doet deze bloem als het geen water meer krijgt.
Drogen. Wil je de gerbera drogen? Dat kan! Een makkelijke en populaire manier is om de bloem tussen de bladzijden van een boek te leggen.
Droog je ze nadat ze uitgebloeid zijn, dan zullen de bladeren toch wat bruin gaan worden. En het is natuurlijk het mooiste als de blaadjes nog die mooie roze, rode of witte kleur hebben. Hang de pioenrozen in een donkere ruimte op de kop. Dit kun je doen door een touwtje om de steel te binden.
Als de zaaddozen van de klaprozen eenmaal krijtachtig aanvoelen en rechtop staan, is het tijd om ze af te knippen. Laat ze in de zon of een geventileerde ruimte op zijn kop drogen. Als ze droog zijn, maak je ze vervolgens open en schud je ze boven een pot in een zeef leeg om de klaprooszaden op te vangen.
Geef droogbloemen geen water. Hierdoor kan het gaan schimmelen. Droogbloemen zijn verse bloemen die gedroogd zijn, hierdoor kunnen ze extra kwetsbaar zijn. Let op dat je er niet te veel tegen aan stoot.
Daarom is het het beste om ze niet al te veel te verplaatsen, maar één plek te kiezen. Dat zorgt er wel voor dat ze sneller kunnen verstoffen. Om je droogbloemen stofvrij te houden kun je ze het beste eerst inspuiten met een beetje haarlak. Hierdoor hecht het stof zich niet aan de bloemen.
Zoals guldenroede, lavendel, duizendschoon, hortensia of ridderspoor. Je kunt de bloemen op verschillende manieren drogen, bijvoorbeeld met silica-gel (lekker snel), tussen papier of aan de lucht drogen. Bij dit laatste is het wel belangrijk dit te doen aan de lucht op een warme, droge en donkere plek.
Alliums zijn verkrijgbaar in tal van kleuren, zoals paars en wit. Ook worden de bloemen van de sierui gebruikt als snijbloem, om ze daarna te laten drogen tot droogbloem.