De beste plek voor een regenton is dicht bij een regenpijp en bij voorkeur in de schaduw. Als de ton in de volle zon staat wordt het water warm. Dat is niet goed voor de waterkwaliteit.
Regenwater dat je opvangt in een regenton, is uitstekend te gebruiken in de tuin. Een regenton kan per jaar zo'n 7000 liter drinkwater besparen, als je dit water ook gebruikt voor andere doeleinden zoals het wassen van de auto. Hiermee bespaar je jaarlijks tien euro op uw waterrekening.
U kunt de Smart regenton ook gebruiken zonder regenpijp. De deksel klikt u met de holle kant naar beneden in de regenton. De deksel werkt nu als een soort van trechter. Er wordt nu rechtstreeks regenwater opgevangen.
Meet de hoogte van de opening van de regenton
De uitstroomopening (waar het water uit de regenpijp loopt) in de regenpijp moet even hoog of ongeveer 1 centimeter hoger komen. Als de regenton vol is, loopt het water dan terug de regenpijp in. Markeer de hoogte.
Zorg tijdens de winter er ten alle tijde voor dat de regenton helemaal leeg is. Als een regenton gevuld is met water en het gaat vriezen zet dit uit. Door het uitzetten kan de regenton gaan scheuren en zal de regenton gaan lekken.
Vultijd regenton
Per m2 vang je vervolgens 1 liter water op voor elke millimeter regen dat er valt. Volgens het KNMI valt er gemiddeld 43 mm regen in de maand April, wat dus neerkomt op 43 x 48 = 2064 liter water! Met een vat van 168 liter kun je concluderen dat na een flinke regenbui de ton wel vol zit.
Ja, dit kan wel eens gebeuren want het water dat in de regenton komt zal voornamelijk stilstaan en in combinatie met al het organische afval (vogelpoep, bladafval etc.) dat via het dak / dakgoot de regenton in gaat, zorgt voor een rottingsproces.
Het water in een regenton kan inderdaad een broedplaats worden voor muggenlarven. Zorg daarom voor een goed sluitend deksel op de regenton. Een deksel wordt meestal standaard bijgeleverd. Verder schijnt een handje houtskool in een stoffen zakje dat je in de ton hangt, te helpen.
Zit de regenton vol dan loopt het water via de overloop set uw tuin in. Is de tuin vochtig genoeg en zit de houten regenton vol? Dan draait u de vulautomaat (toevoer) dicht door deze op de winter stand te zetten. Nu loopt al het regenwater weer rechtstreeks via de regenpijp in de afvoer (riool).
Voordelen van een regenton
Een regenton bespaart kraanwater, zorgt voor voedzamer water voor de planten en kan heel mooi staan in de tuin. Het opgevangen regenwater is van nature zacht en schoon omdat het geen kalk bevat. Planten doen het beter op kalkloos regenwater dan kraanwater.
Met een regenton verbruik je minder leidingwater, waardoor er minder grondwater opgepompt hoeft te worden. Zo zorgen we er samen voor dat de drinkwatervraag niet nog meer stijgt. Regentonnen zijn dus goed voor het milieu, maar ook voor je tuin en je portemonnee.
Kunststof en houten regentonnen
Dit is niet voor niets, kunststof is namelijk zeer geschikt materiaal voor het opvangen van regenwater en is bestand tegen diverse weersomstandigheden. Hierdoor hebben regentonnen een lange levensduur van minimaal 5 tot 10 jaar.
Voor het schoonmaken kun je gewoon een stevige borstel, schoon water en eventueel wat afwasmiddel gebruiken. Het is altijd aan te raden om een deksel er op te houden. Dit voorkomt dat muggen eitjes in het water gaan leggen en dat bladeren van buitenaf in de ton kunnen waaien.
Er is een eenvoudige vuistregel voor het berekenen van de hoeveelheid regenwater die u jaarlijks kunt opvangen met uw regenwatertank of regenwaterput. Per m2 is dat namelijk ca. 650 liter.
Als onderhoud kun je een maal per jaar de regenton reinigen met een harde borstel om afvalresten te verwijderen. De regenton kun je goed beschermen met gekookte lijnzaadolie, een natuurlijk houtverduurzaming product. Een aansluiting op de regenpijp kan eenvoudig met een pvc-regenautomaat of een zinken overloop.
Om een muggenplaag te voorkomen of bestrijden is ervoor zorgen dat water weg kan lopen. Lege bakken en potten op z'n kop zetten, dakgoten schoonhouden en regentonnen regelmatig legen. Tevens helpt een scheutje plantaardige olie in je regenton te gieten zodat muggenlarven verdrinken.
De meest voorkomende reden voor een vieze geur is onregelmatig gebruik. Als je je regenton niet regelmatig gebruikt, zal het water na verloop van tijd stagneren met een penetrante geur als gevolg.
De kostprijs van een regenton hangt vooral af van het volume en de uitvoering. Je vindt al een klassieke groene, ronde regenton van 100 liter vanaf ongeveer 40 euro, incl. btw. Voor een terracotta regenton van 500 liter in de vorm van een amfoor kan de prijs dan weer oplopen tot ongeveer 400 euro, incl.
Het kan gebeuren dat de regenton net iets te vol loopt, indien deze niet helemaal waterpas staat. Dit gaatje kan dan vervolgens voorkomen dat de regenton over gaat lopen en de planten in de deksel gaan drijven op water.
U kunt het regenwater eenvoudig laten weglopen naar uw tuin door de regenpijp tot ongeveer 20 cm boven de grond af te zagen. Haal het onderste stuk pijp weg. Zet een deksel op het deel van de regenpijp dat de grond in gaat. Plaats een bocht op het overgebleven stuk regenpijp.
Het wordt aangeraden om leidingen tenminste 70cm diep in te graven. Hiermee zit u onder de vorstgrens en heeft de buis minder last van mogelijke verkeersbelasting. Deze diepte is niet altijd haalbaar en is ook afhankelijk van de situatie zoals bijv. de hoogte van de huisaansluiting.
Grondwater stroomt heel langzaam, vaak maar enkele meters per jaar, in de richting waar het waterniveau lager is. Er zitten allerlei stoffen in die ook in de bodem voorkomen.