Van alle vormen van huiselijk geweld komt verbale agressie in huiselijke kring het meeste voor. 50,6 procent van de 16- tot 18-jarigen en 49,8 procent van de 18- tot 24 jarigen zegt hier in de afgelopen twaalf maanden slachtoffer van geweest te zijn.
In de meeste gevallen pleegt de een geweld tegen de ander uit onmacht. Bijvoorbeeld een ruzie die uit de hand loopt. Maar de pleger kan ook bewust geweld gebruiken om de partner te controleren. Het geweld kan lichamelijk zijn of seksueel, maar ook verbaal geweld, zoals schreeuwen of bedreigen hoort daarbij.
De redenen of oorzaken van agressie zijn niet altijd eenvoudig te achterhalen. Vaak is het een samenspel: cultuur, opvoeding, persoonlijkheid, de persoonlijke situatie, de omgeving en omstandigheden. Bij de meeste mensen is het één of een paar van deze zaken die agressief gedrag veroorzaken.
Slachtoffers raken vaak in een isolement. Ze verliezen hun weerbaarheid en zelfvertrouwen, en kunnen een negatief zelfbeeld ontwikkelen. Hierbij spelen gevoelens van schuld en schaamte doorgaans een grote rol. Dit kan leiden tot depressies, stressklachten en lichamelijke klachten.
Word je door iemand in je omgeving gekleineerd, geïntimideerd of gepest?Dan kan er sprake zijn van geestelijke mishandeling. Geestelijke mishandeling wordt ook wel psychische of emotionele mishandeling genoemd.
Vaak bedenken vrouwen excuses voor het gewelddadige gedrag van hun man en hebben ze de hoop dat het allemaal wel goed zal komen. Naast (ernstig) lichamelijk letsel, kan vrouwenmishandeling leiden tot: Psychosomatische klachten (lichamelijke klachten die hun oorsprong vinden in psychische problemen) Eenzaamheid.
Agressie kan heel wat verschillende oorzaken hebben. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de agressor heel bewust iets van je gedaan wil krijgen. Ook drugs, alcohol of medicatie kunnen leiden tot agressie. Of het kan ontstaan vanuit een gevoel van onmacht, uit frustratie.
Veel voorkomende klachten zijn depressies, angstklachten, posttraumatische stressklachten en middelenmisbruik.Daarnaast wordt vaak persoonlijkheidsproblematiek gemeld. Daders van partnergeweld blijken vaak in hun verleden zelf slachtoffer van huiselijk geweld te zijn geweest.
Denk aan ouders die schreeuwen of vaak negatieve dingen zeggen. Kindermishandeling gaat niet altijd om zichtbare schade, zoals blauwe plekken of brandwonden. Ook zonder dat je het ziet kan er sprake zijn van een vorm van kindermishandeling. Denk dan aan: schreeuwen, kleineren of bang maken.
Wat is (ex-)partnergeweld? (Ex-)Partnergeweld is iedere vorm van geweld tussen partners of ex-partners. Ook een (constante) geweldsdreiging wordt beschouwd als (ex-) partnergeweld. Hierbij gaat het om alle vormen van geweld; fysiek, emotioneel/psychisch, seksueel, financieel of online, en om stalking.
Bij ernstige dreiging van huiselijk geweld is het nodig dat slachtoffers een veilige opvangplek krijgen. De dader van huiselijk geweld kan een huisverbod krijgen om het geweld te stoppen. Als het nodig is, wordt de algemene aanpak tegen huiselijk geweld uitgebreid met een bijzondere aanpak.
Er worden ongeveer 80.000 mannen per jaar ernstig mishandeld in huiselijke kring. Er zijn ook verschillen, waarmee bij de signalering en aanpak rekening gehouden moet worden. Allereerst is dat de beleving van de mannen.
Jongeren en partnergeweld
Jon- geren tot 25 jaar zeggen vaker dat lichamelijk part- nergeweld wordt 'uitgelokt' (8%, tegenover 2% van de 55-plussers), en dat anderen zich niet moeten bemoeien met partnergeweld omdat het een privé- zaak is (9%, tegenover 4% van de 55- plussers).
De biologische benadering gaat ervan uit dat agressie een fysiologische basis kent in de vorm van een aangeboren drift (genetisch bepaald). Ze stellen ook dat agressie kan ontstaan als mensen te maken krijgen met aanvallende situaties.
Narcistische mishandeling is verradelijk in die zin dat het misbruik geheim, sluw en vaak indirect is. De narcist kan het ene moment liefhebbend zijn en het volgende moment je tot woede drijven. Deze manier van handelen noemen ze Gaslighting.
Een gebrek aan aandacht, genegenheid, emotionele steun en bevestiging kan eveneens duiden op emotionele mishandeling, ook wel psychische mishandeling of geestelijke mishandeling genoemd.
Bel Veilig thuis 0800-2000
Als u belt, wordt u gevraagd om uw plaatsnaam in te spreken. Daarmee komt u vanzelf terecht bij de regionale organisatie bij u in de buurt. Bent u in direct gevaar, bel dan 112. Bij Veilig Thuis krijgt u een hulpverlener aan de lijn.
Indien iemand slachtoffer wordt van psychische mishandeling kan hiervan melding of aangifte worden gedaan bij de politie.
Vraag: Waarom partnergeweld? Het is een strafbaar feit en valt onder de misdrijven met verzwarende omstandigheden. Partnergeweld komt vaker voor dan je denkt. Het is geen eenmalig feit, maar ontstaat vaak heel geleidelijk door kleine vernederingen, toenemende controlezucht, machtsmisbruik en dan de eerste klap.
Door middel van gesprekken en oefeningen zul je weer de verbinding maken met jezelf en erachter komen wie jij bent en wat je wilt. Je leert je eigen ruimte weer in te nemen. Dat jouw gevoelens, meningen en emoties er mogen zijn en er toe doen, zodat je weer je onafhankelijke autonome zelf kunt zijn.