In vergelijking met bijvoorbeeld hardlopen is wielrennen een dure sport. De aankoop van een goede racefiets brengt al snel kosten van enkele honderden tot meer dan duizend euro met zich mee.
Dure hobby
We kunnen er wel omheen draaien, maar fietsen of wielrennen is nu eenmaal geen goedkope hobby. Een racefiets kost nu eenmaal honderden euro's en ook aan de verschillende materialen, zoals een fietsbril, een helm, fietskleding voor in winter en in de zomer, ben je al snel meer dan €100 kwijt.
Met fietsen verbrand je evenveel calorieën
Volgens Harvard Health verbrandt een persoon van 70 kilo die zo'n 8 kilometer per uur hardloopt evenveel als die zo'n 19 kilometer per uur fietst: ongeveer 288 calorieën per sessie van 30 minuten. Zoals gezegd, hoe intensiever je fietst hoe meer calorieën je verbrandt.
Als je voor het eerst op de racefiets stapt is het onvermijdelijk een beetje eng. Je zit anders op de fiets, de fiets voelt heel anders en stuurt heel anders en dat is even wennen. In- en uitklikken is ook al zo spannend, en wat moet je doen als je remt, of misschien zelfs wel afstapt?!
Wielrennen is hier een fantastische sport voor, hoe je ook wilt sporten. De sport is uitstekend geschikt om het (ook) rustig aan te doen. Wielrennen is bij uitstek geschikt als sport die rustig te beoefenen is. De fiets draagt je gewicht, in tegenstelling tot bijvoorbeeld hardlopen.
Als u nieuw bent met wegfietsen, vraagt u zich af hoeveel kilometer u moet fietsen op een uitstapje. In theorie zou deze afstand tussen de 15 en 30 kilometer moeten zijn.
Begin eens met een ritje van 30 kilometer. Kijken of je dat binnen het uur kan. Waarschijnlijk niet, maar wie niet waagt blijft maagd. Een uurtje fietsen is voor de eerste keer lang genoeg, de tweede keer kun je eens 50 kilometer proberen en daarna kun je je gemiddelde snelheid op rondjes van 50 kilometer opbouwen.
De extra lange rustige duurtraining bouw je geleidelijk op: elke derde week fiets je ongeveer tweederde van de afstand van de week daarvoor. Duurtraining tempo 3 (93%) is gelijk aan het tempo wat je tijdens de 100 km wilt gaan fietsen.
Wielrennen is ook goed voor je hart, niet alleen omdat je er zo erg van houdt. Een recent onderzoek in Medicine & Science in Sports & Exercise volgde vijf jaar lang de activiteit van 1500 personen. Degenen die dagelijks actief waren, hadden een 31 procent lagere kans op het ontwikkelen van hoge bloeddruk.
De oplossing voor een toenemende vraag lijkt eenvoudig: simpelweg meer produceren. Daar zit helaas de crux. Om een fiets te kunnen produceren heeft de fietsfabrikant allerlei onderdelen nodig die worden aangeleverd door derden. Deze toeleveranciers kampen met enorme levertijden, leadtimes.
Het goede nieuws is dat je al over het beste instrument beschikt om van dat slechte buikvet af te komen: je fiets. De sleutel is het uitvoeren van verschillende trainingen die je vet-verbrandende enzym, je metabolisme en de productie van vet verbrandende hormonen verhogen.
Iemand die op de fiets naar het werk gaat, zal merken dat zijn benen slanker en strakker worden. Een regelmatige fietser zal zijn belangrijkste beenspieren meer ontwikkeld zien: bilspieren, kuiten en quadriceps vooral; adductoren, hamstrings en soleus iets minder.
Wielrennen is bij uitstek een sport om ook rustig te beoefenen. De fiets draagt je gewicht, anders dan bijvoorbeeld bij het hardlopen. Bij die sport zie je veel lopers worstelen met rustig trainen en de ademhaling. Bij fietsen gaat dat natuurlijker.
Elke dag urenlange fietsritten maken is voor velen een onhaalbare droom. Het dagelijks neerzetten van serieuze afstanden vergt meer tijd dan een gemiddelde fietser heeft. Maar dagelijks fietsen is niet alleen erg haalbaar, het is bovendien erg goed voor je.
Het is slim om twee tot drie keer per week te fietsen om zo goed mogelijk aan het fietsen te wennen. Met één keer fietsen per week zal het heel lang duren voordat je conditie opbouwt.
Matig fietsen (ongeveer 19 tot 22 km/u) is een activiteit van 8 MET, wat zoveel betekent dat je acht keer zoveel energie verbruikt als dat je alleen maar zit. Om de wekelijkse waarde van 5000 MET te halen, moet je dus 625 minuten - ofwel 10,4 uur - per week, of ongeveer anderhalf uur per dag op de fiets zitten.
In 2019 kwamen daardoor ca. 4600 wielrenners op de spoedeisende hulp terecht: de meeste SEH bezoeken per sportuur. Van alle sporten zijn MTB-en wielrennen de gevaarlijkste sporten! En daarbij ook de dodelijkste, wielrennen is de sport waarbij jaarlijks de meeste doden vallen!
Door regelmatig te fietsen zorg je er bovendien voor dat je hart ook in rusttoestand gezonder is. Het is bewezen dat het risico op hart- en vaatziektes gevoelig daalt als je regelmatig (2,5 uur per week) beweegt. En met elke dag twintig minuutjes op de fiets kom je daar al bijna aan.
Het verschilt natuurlijk ook of je een uurtje rustig getrapt hebt, of dat je een maximale inspanning hebt geleverd. Maar waar de meeste onderzoekers het wel over eens zijn, is dat je minimaal 24 uur rust moet nemen na een training.
Zit er teveel tijd tussen je trainingen, dan wordt het effect van supercompensatie minder of verdwijnt. Als je te snel weer gaat trainen, duurt het herstel langer. Dit kan uiteindelijk leiden tot overtraining.
De gemiddelde vakantiefietser fietst zo'n 70 kilometer per dag. Er zijn mensen die 30 kilometer fietsen maar ook die dagelijks 150 kilometer fietsen. Hieronder vind je een tabel om je een indicatie te geven van het aantal kilometers dat je maximaal zou kunnen fietsen.
Jarenlang werd verteld dat als je een degelijke basisconditie wil opbouwen, je minstens 12 tot 16 uur per week lange, rustige kilometers moet maken aan een lage intensiteit. Dit zou de beste manier zijn om je aerobe systeem te verbeteren, zodat je later harder kunt trainen en intensieve ritten kunt maken.
Vanaf 5 jaar kan je bij hen terecht. Je leert er de verschillende vaardigheden om veilig en verantwoord aan wielrennen te doen, zowel op competitief als op recreatief niveau. Van bochtentechniek tot rijden in het verkeer, alle aspecten komen aan bod.
De beginnende fietser: 26 km/u gemiddeld
Test het uit en je zult zien dat je dan niet thuiskomt met een gemiddelde van 26 km/u. Waarom niet? Je hebt altijd te maken met factoren als wind, stoplichten, ander verkeer etc.
Iemand van ongeveer 70 kg, verbruikt rond de 650 kcal per uur. Hiermee is wielrennen dus zeer voordelig voor gewichtsverlies. Om optimaal calorieën te verbranden is het aan te raden om een intensievere intervaltraining te doen van bijvoorbeeld een uur, in plaats van een rustigere duurtraining van 3 uur.