Na de bloei van de rozen kun je alle uitgebloeide bloemen verwijderen en de plant eventueel wat korter snoeien als de plant bijvoorbeeld te groot wordt. Doe dit bij voorkeur voor de winter, nooit snoeien als het vriest.
Een roos in een pot komt de winter goed door wanneer je deze op een beschutte plek zet en bij strenge vorst inpakt met jute, vliesdoek of noppenfolie. Zorg er daarbij wel voor dat regenwater onder uit de pot kan lopen en dat de plant nog kan ademen.
Als u 3 tot 4 dikke takken per struik behoudt is dat voldoende om een roos optimaal te laten groeien. Hebt u maar één dikke tak en veel dunne takjes dan moet de struik weer op kracht komen. Het is dan goed om de dunne takjes weg te knippen en die ene goede tak extra kort te knippen.
In een warm voorjaar lopen rozen natuurlijk sneller uit dan in een koud voorjaar. Maar in het algemeen is half maart een goed tijdstip om te snoeien. Wordt het wat later, dan is dat niet echt een probleem. De video hier laat rozen zien die begin april werden gesnoeid en eind juni volop bloeiden ...
Rozen groeien niet in natte veengronden of droge zandgronden. Rozen wortelen diep, het is daarom belangrijk dat de grond goed gedraineerd is. Heeft u een hoge grondwaterstand dan kunt u het beste niet aan rozen beginnen. De wortels zullen door de hoge grondwaterstand gaan rotten, dit is vooral in de winter het geval.
Het is belangrijk om de roos net boven een vijfblad (een uitloper met 5 blaadjes) af te knippen. Knip in ieder geval niet alleen de uitgebloeide bloem weg. In de herfst bescherm je de roos tegen de vorst door deze terug te knippen op kniehoogte, op steviger hout.
In de maand maart is het geschikt om heel wat bomen en struiken te gaan snoeien. Deze maand is met name geschikt, vanwege het dooien en minder kans op bevriezing. Snoeien in maart bereid de bomen en struiken voor op een prachtig seizoen!
De veiligste tijd om bomen en heesters te snoeien is in februari en maart. De stofwisseling van de boom ligt dan stil, er is weinig sapstroom en de boom zal zo min mogelijk bloeden. In april, mei en juni vindt de voorjaarsgroei plaats en is de sapstroom op zijn hevigst, dus dan is snoeien riskant.
Als je rozen in de tuin hebt, dan is het belangrijk om deze goed te snoeien. Door rozen te snoeien groeien ze goed, geven ze veel bloemen en blijven ze jong en gezond. Rozen snoeien doe je het beste in de maand maart, maar hoe de rozen gesnoeid moeten worden verschilt per soort.
Maar wist u dat het ook roos kan verergeren? Door te veel suiker en koolhydraten te eten, piekt het hormoon insuline.Zo'n piek zorgt weer voor een overproductie van talg, met mogelijk roos tot gevolg. De verzorgingsproducten die u gebruikt om uw haar te wassen en stylen, spelen bij roos mogelijk ook een rol.
Snoei enkel wanneer het overdag niet vriest. Doe je dit wel, dan kan de plant beschadigd raken. Rozen snoeien in maart heeft als doel om de plant te verjongen en te laten groeien vanuit de basis. Na de bloei, in de zomer, verwijder je de uitgebloeide bloemen.
Het is belangrijk om een scherpe rozenschaar of mes te gebruiken, omdat je met een bot mes of een botte schaar de haarvaten in de rozensteel kunt dichtknijpen. Wanneer dit gebeurt, kan de roos niet voldoende water drinken en zullen ze snel hun kop laten hangen.
Hoewel je in december al prima kunt beginnen, heb je nog zeker tot eind februari of maart de tijd om je rozen te snoeien, afhankelijk van de ligging van je tuin. Rozen zijn sterk en het is onwaarschijnlijk dat een struik doodgaat door verkeerd of niet snoeien, maar snoei nooit als het vriest!
Bodembedekkende rozen vragen niet veel snoei. Na de winter kun je de dode en beschadigde takken wegsnoeien.Daarna snoei je de rozen bij met een haagschaar. Je verwijdert 1/3 van de roos zodat de groei van nieuwe scheuten wordt gestimuleerd.
Boven de tweede scheut
De eerste scheut aan een twijg groeit meestal naar binnen toe, de tweede scheut naar buiten. Je kunt de twijg net boven de tweede scheut snoeien. De bovenste scheut loopt het eerste uit. Snoei je de struikroos steeds net boven de tweede twijg, dan krijg je een evenwichtige plant.
Het moet tijdens het snoeien wel droog zijn, het mag niet vriezen en er mag ook geen vorstperiode binnen enkele dagen starten. Overige bomen kan je van half oktober tot in maart snoeien. Ook hier geldt: niet met vorst. Bijsnoeien, voor een mooie vorm van de boom, kan je doen in de zomer (juni, juli en augustus).
Snoeien kan alleen wanneer het niet vriest. In de winter (jan-feb) kunt u fruitbomen snoeien.
Snoeien in januari. Januari is dan wel een goede maand om je fruitbomen te snoeien, zoals appel- en peren bomen, dit gaat alleen op als het niet té koud is. Dit geldt overigens ook voor aanplanten. Als het vriest, gewoon niet doen.
Ook is de structuur van de takken van bladverliezende bomen en heesters in de winter goed te zien, wat voordelig is met snoeien. Kijk wel uit met vorst. Als er binnen drie dagen vorst wordt voorspeld, snoei dan niet. Vorst kan namelijk schade toebrengen aan bomen met verse snoeiwonden.
Februari is een ideale maand om te snoeien. Bomen en heesters hebben een natuurlijke groeiwijze (habitus).
Als vuistregel geldt dat je ongeveer 5 tot 6 weken voor de ijsheiligen mag beginnen te snoeien, dus vanaf begin april. Voorwaarde is natuurlijk wel dat het op het moment van snoeien niet vriest.
Wat zijn wilde scheuten bij rozen? Wilde scheuten zijn takken die uit de wilde onderstam groeien. De meeste rozen zijn geënt op een wilde onderstam, zoals dat ook bij bijvoorbeeld fruitbomen gebeurt. Daardoor kan het voorkomen dat er op deze onderstam zelf ook blad en bloemen beginnen te groeien.
Verkeerd tijdstip van snoeien.
Bij planten die in de periode maart tot eind juni bloeien, zitten de bloemknoppen al vanaf vorig jaar op de takken (bloei op oud hout). Snoei je deze soorten in het voorjaar dan knip je de bloemknoppen weg en zal de struik niet bloeien.