De meeste geurkaarsen bevatten paraffine, dat is afgeleid van aardolie, steenkool of schalieolie. Wanneer paraffine wordt verbrand laat het giftige stoffen in de lucht vrij, waaronder aceton, benzeen en tolueen: stuk voor stuk stoffen waarvan bekend is dat ze kankerverwekkend kunnen zijn.
Paraffine is een koolwaterstofmengsel dat o.a. wordt gebruikt om kaarsen of zalf van te maken. Het wordt gewonnen uit aardolie. Paraffine is niet giftig, maar wel gevaarlijk als het gegeten wordt.
Wil je er zeker van zijn dat je geen schadelijke stoffen verspreidt in huis? Kies dan voor natuurlijke kaarsen zonder geur. Je kan ook zelf natuurlijke geurkaarsen maken, door aan een zelfgemaakte kaars van bijenwas enkele druppels van je favoriete etherische olie of kruiden toe te voegen.
Bij het branden van kaarsen komen giftige stoffen vrij. Een kaars brandt op een relatief lage temperatuur, waardoor er fijnstof zoals roet vrijkomt. Fijnstof zie je niet, maar het kan wel schadelijk zijn voor je gezondheid. Het kan leiden tot astma of andere luchtwegproblemen.
Paraffinekaarsen branden het snelst op, gevolgd door stearine. Verreweg het traagst brandende zijn bijenwaskaarsen. Ze branden bijna twee keer zo lang als kaarsen van paraffine. Als algemene regel geldt: hoe dikker een kaars, hoe langer hij brandt.
Stearine is wat harder en gladder dan paraffine en kan een iets andere geur hebben, maar je moet een expert zijn om het verschil te merken. Voor fabrikanten is het niet verplicht de ingrediënten op de verpakking te vermelden, vaak weet je dus niet wat erin zit.
Verschillende populaire merken waaronder Rituals en Hema maken gebruik van paraffine in hun kaarsen. Door deze te gebruiken, verbrand je letterlijk fossiele brandstoffen in je eigen huis of appartement.
Paraffine kaarsen
Deze stoffen irriteren de luchtwegen en is daarom niet prettig voor mensen met gevoelige luchtwegen. De paraffine kaarsen branden over het algemeen feller en minder lang dan bijenwaskaarsen. Ook produceren deze kaarsen minder negatieve ionen dan bijenwaskaarsen en zuiveren daarom minder de lucht.
Het vrijkomen van benzeen en formaldehyde kan irriterend zijn voor de ogen en longen, vooral wanneer er veel kaarsen tegelijk gebrand worden. Ook kun je door VOS last krijgen van duizeligheid, hoofdpijn en vermoeidheid.
We zetten niet voor niks kaarsen aan wanneer we willen ontspannen of een romantische avond willen beleven. De heerlijke, natuurlijke geuren en het kaarslicht zorgen voor pure ontspanning en zorgen voor rust. Ook zijn geurkaarsen perfect om minder fijne luchtjes uit je huis te verdrijven of te camoufleren.
Reguliere kaarsen en waxinelichtjes worden namelijk gemaakt van paraffinewas, een restproduct van aardolie.
Productbeschrijving. De anti tabak Air Wick kaars verwijdert de geuren van tabak en parfumeert de lucht met een delicaat vleugje van fruit en bessen. Bevat 70% natuurlijke was. Kaars brand tot 35 uur.
De meeste geurkaarsen bevatten paraffine, dat is afgeleid van aardolie, steenkool of schalieolie. Wanneer paraffine wordt verbrand laat het giftige stoffen in de lucht vrij, waaronder aceton, benzeen en tolueen: stuk voor stuk stoffen waarvan bekend is dat ze kankerverwekkend kunnen zijn.
Paraffine olie is een dunne, transparant olie die wordt gewonnen uit aardolie. Het maakt de huid zacht en beschermt tegen uitdroging. Het gaat verdamping van water door de huid tegen. Minerale oliën worden veel gebruikt door apotheken als basisolie in crèmes en zalven omdat de kans op allergieën zeer gering is.
Doof de kaarsen als je gaat slapen of de kamer verlaat. Brand nooit een kaars in de buurt van spullen die brandbaar zijn. Houd brandende kaarsen uit de buurt van meubels, gordijnen, ontvlambare decoratie etc. Houd brandende kaarsen uit de buurt van kinderen en huisdieren.
Zorg er voor dat de kaars stevig en (kaars)recht staat, op een stevige ondergrond. Ook moet de kaars bijvoorbeeld niet op de hoek van een tafel staan, dit kan er voor zorgen dat de kaars makkelijk omvalt.
De kaars brandt te lang.
Als het oppervlak van de was vloeibaar is, wordt het binnenste van de kaars heter en zal een grotere hoeveelheid was verdampen via de pit. De verbranding is dus minder stabiel en de vlam reageert daarop door krachtiger te slingeren. Als een vlam teveel beweegt, zal deze roet afgeven.
De naam is samengesteld uit Engels wax 'was' (bijenwas als grondstof, bijv. van kaarsen), zie → was 1, en het voor chemische stoffen veelgebruikte achtervoegsel -ine, zie bijv. → vaseline.
Het is chemisch gezien een verzadigde koolwaterstof, gewonnen uit de fossiele grondstof aardolie en is met behulp van moderne, milieuvriendelijke reinigingsmethoden van mogelijke schadelijke stoffen ontdaan.
Paraffine wordt uit aardoliedestillaten en -residu's bereid, door deze in selectieve oplosmiddelen op te lossen, sterk af te koelen en de paraffine af te filtreren. De verkregen, nog olie bevattende paraffine wordt van deze olie ontdaan door zweten of door uitlogen met een oplosmiddel, en door centrifugeren.
Maak een keuze uit de verschillende soorten was.
Het smelten van 500 gram paraffine was geeft 590 ml gesmolten was. Soja was levert iets minder op, en wel 530 ml gesmolten was. Bijenwas geeft het minste, namelijk 470 gesmolten was. Paraffine is traditioneel gezien het meest gebruikt en ook nu nog populair.
Gebruiken we parabenen? De producten van Rituals bevatten geen parabenen!
We gebruiken geen microplastics of microbeads in onze producten. We gebruiken natuurlijke alternatieven zoals zeezout, bamboe, suiker en puimsteen (vulkanisch gesteente) als scrubdeeltjes.
Nu is er gelukkig goed nieuws: er bestaan kaarsen die een stuk duurzamer zijn. Al langere tijd zijn er kaarsen van bijenwas (was die wordt geproduceerd door honingbijen) te koop, maar ook kaarsen van sojawas zijn flink in opkomst. Gemaakt van de olie van sojabonen dus.