Groenten die veel water bevatten zoals sla, tomaat en komkommer kan je beter niet invriezen. Tijdens het ontdooien geeft de groente dan zoveel water af dat er niets van overblijft. Het invriezen van fruit is een iets lastiger proces. Fruit bevat over het algemeen veel vocht en moet daarom snel worden ingevroren.
De beste groenten om te overwegen voor invriezen zijn maïs, erwten, broccoli, bloemkool, wortelen, sperziebonen, pompoen en wintergroenten, zoals spinazie, boerenkool en snijbiet. Uien, paprika's, selderij en kruiden kunnen ook worden ingevroren.
Zoals we al schreven worden de groenten vaak ruim voordat je het koopt gesneden. Dat betekent ook dat je de groente dan wel meteen moet invriezen. Na een dag invriezen, of nog laten, raden we af. De groente heeft dan zoveel vitaminen en dergelijk verloren dat het invriezen eigenlijk geen zin meer heeft.
Denk aan andijvie, asperges, bloemkool, boerenkool, knotselderij, koolsoorten, koolrabi, prei, snijbonen, sperziebonen, spinazie, zomerworteltjes/peentjes en meer! Zorg dat de groenten vers zijn voordat je het invriest.
Wortelen kan je ook bewaren in de diepvries. Snijd de groenten eerst in reepjes of plakjes. Blancheer ze daarna voor je ze in een gesloten (diepvries)zakje stopt. Op deze manier kan je wortelen bij een temperatuur van -18°C tot 12 maanden bewaren.
Rauwe paprika kun je ook in de diepvries bewaren, vlak voor invriezen 1 minuut blancheren (kort verhitten). Bij minimaal -18 °C blijft paprika in een goed gesloten bakje of zakje tot 12 maanden goed.
Bloemkool schoonmaken is zo gedaan. Je haalt de buitenste bladeren er vanaf en snijdt de stronk eruit. Daarna hak je de kool in roosjes die je goed wast. De groente is nu klaar voor verdere bereiding: je kunt de bloemkool invriezen, koken, bakken of rauw vermalen tot bloemkoolrijst.
Komkommer invriezen
Komkommer bestaat voor 94% uit water. Hierdoor wordt hij papperig bij het ontdooien. Voor je komkommer invriest, moet je hem dus eerst blancheren, wokken, bakken of grillen. Na de bereiding kan je jouw gerecht met komkommer tot 12 maanden bewaren in de diepvries.
Courgette invriezen is een prima idee als je ze lekker lang wil bewaren. Spoel de courgettes goed af, snijd ze in schijfjes en blancheer de plakjes gedurende twee minuten. Laat ze afkoelen onder koud water en laat de stukken courgette vervolgens uitlekken op een rooster.
Wanneer de spinazie is afgekoeld, bewaar deze dan in een luchtdichte verpakking. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een ziplock zakje of plastic bakje. Bewaar de spinazie vervolgens bij een temperatuur van minimaal -18°C graden. De ingevroren spinazie kun je nu maximaal 3 maanden in de vriezer bewaren.
Ongekookte aardappelen invriezen doe je beter niet. Gekookte aardappelen invriezen, dat kan wel. Ze blijven ongeveer een week goed. Tip: maak er eerst puree van en vries die in.
Veel fruit kun je invriezen, maar er zijn enkele fruitsoorten waarbij invriezen niet heel geschikt is. Dit heeft onder andere te maken met het vochtgehalte in het fruit. Enkele soorten fruit die niet zo eenvoudig in zijn te vriezen, zijn: granaatappel, sinaasappels, mandarijnen en passievrucht.
In de koelkast blijft broccoli ongeveer 5 dagen goed. Buiten de ijskast is het te warm om broccoli lang te bewaren. Broccoli invriezen kan ook. In de diepvries blijven de broccolistronken tot 12 maanden goed.
Voorgesneden groenten kun je langer bewaren als je ze direct na aankoop invriest. In de vriezer kun je ze maximaal 1 jaar bewaren.
Witlof bereiden & bewaren
Witlof kun je 7 tot 10 dagen in de koelkast bewaren. Rauwe witlof kun je ook invriezen. Blancheer (= kort verhitten) de groente 2-5 minuten kort voor invriezen. Je kunt de groente dan tot 1 jaar in de diepvries bewaren.
Tomaten. Bewaar tomaten buiten de koelkast, op een droge koele plek. In de koelkast drogen tomaten uit en wordt de smaak aangetast. Het velletje beschadigt waardoor ze sneller bederven.
Komkommers worden snotterig als ze in de koelkast liggen. Buiten de koelkast doen ze het veel beter. Let er dan wel op dat je ze op een koele plaats legt. Dan zijn ze maximaal 2 weken houdbaar.
Welke groente bewaar je buiten de koelkast? Vruchtgroenten zoals tomaat, paprika, komkommer, aubergine, courgette en avocado kun je beter buiten de koelkast bewaren. In de koelkast bederven ze sneller door de kou. Groente als komkommer en paprika zijn in de supermarkt vaak verpakt in plastic folie.
Spruitjes invriezen
Om spruitjes in de diepvries te bewaren moet je ze eerst even blancheren vooraleer ze in te vriezen (-18°C). In een goed afgesloten bakje of plastic zak blijven ze zeker een jaar goed. Vries ze niet allemaal samen in, maar verdeel de spruiten per portie.
Prei invriezen is een uitstekende manier om verse prei maandenlang te bewaren. Wel eerst 2 minuutjes blancheren, zoals met de meeste groenten. Dan blijven de smaak en het uitzicht beter bewaard. Goed om weten: diepgevroren prei mag je onmiddellijk verwerken in een gerecht.
Sperziebonen invriezen kan door sperziebonen rauw, geblancheerd of gekookt in de vriezer te bewaren. Als de sperziebonen goed luchtdicht verpakt zijn, blijven ze maximaal 6 maanden houdbaar in de vriezer.
Rauwe zoete puntpaprika kun je ook in de diepvries bewaren, vlak voor invriezen 1 minuut blancheren (kort verhitten). Bij minimaal -18 °C blijft zoete puntpaprika in een goed gesloten bakje of zakje tot 12 maanden goed.
Aubergine invriezen
Stop de groente niet rauw in de diepvries. Bereid aubergine eerst door ze 2 minuten te blancheren of even kort te bakken in boter of olie. Bereide aubergine kan je 12 maanden bewaren in de diepvries.
Gerimpelde paprika's zijn nog prima te eten, maar wel minder vers of ouder. Het is niet belangrijk of de stengel er goed uitziet, want die eet je toch niet op. Puntpaprika's zijn eveneens goed verkrijgbaar. Het is gebruikelijk dat ze zacht aanvoelen; dat komt door het dunne vruchtvlees.