Onze moderne tandenborstel hebben we te danken aan de Chinese keizer Hongzhi, die op 26 juni 1498 de tandenborstel uitvond. Westerse reizigers brachten de uitvinding naar Europa en ook hier werd het een succes.
Tandenpoetsen is al zo'n 7.000 jaar een dagelijks ritueel. Het begon allemaal met het poetsen met een takje van een boom of plant met geneeskracht. Daarna poetste men het gebit met de vingers en een beetje zout. Later ontstond het eerste tandpoeder, dat later werd vervangen door tandpasta.
De eerste tandenborstels werden vanaf 1498 in China gemaakt en bestonden uit varkenshaar op een steel van bot of bamboe. Vanaf 1938 werd voor de borstel kunststof zoals nylon gebruikt.
De mensen in de Middeleeuwen waren schoner dan je denkt. Ze poetsen hun tanden met linnen, maakten tandpasta van zout, houtskool en munt en gebruikten een kippenbotje als tandenstoker. Ook gaan ze wekelijks naar het badhuis.
Als een jong kind te veel fluoride binnenkrijgt, heeft dit juist negatieve gevolgen voor het lichaam en gebit. Vanaf de leeftijd van 5 jaar kan je kind een gewone tandpasta gebruiken.
Een keer vergeten je tanden te poetsen is geen probleem, behalve dat je je niet zo fris voelt. Regelmatig niet je tandenpoetsen heeft wel gevolgen. Slecht tandenpoetsen of het niet regelmatig reinigen van je gebit kan verschillende gevolgen hebben, van een slechte adem tot gaatjes en tandvleesontsteking.
Volgens hoogleraar Abbas kun je volgens bovenstaande conclusies dus het beste voor het ontbijt poetsen met tandpasta en flossen, plus na het ontbijt eventuele etensresten wegpoetsen met alleen je tandenborstel, zonder tandpasta.
Mensen hadden toen nog geen stromend water in hun huizen. Een douche aanleggen kon eigenlijk nog niet. Mensen wasten zich meestal met koud water. Tot zo'n vijftig jaar geleden gingen kinderen één keer per week in bad.
Poets je tanden minstens twee keer per dag: zeker 's avonds voor het slapengaan en op een andere moment van de dag (bijvoorbeeld 's morgens). Een grondige poetsbeurt duurt minstens twee minuten. Poets niet direct nadat je iets zuur of zoet hebt gegeten of gedronken. Je wacht beter een uur.
Middeleeuws menu: hutspot, klont en pap
Naast brood en pap aten mensen in de middeleeuwen veel bonen en peulvruchten. Van melk maakten ze de 'luxeproducten' boter en kaas. Om eten langer te bewaren, werd het gedroogd, gerookt, gezouten, gezoet, bewaard onder vet of werd er zuur en zwavel aan toegevoegd.
Welke aspecten zijn dat? 4 De goedkoopste tandpasta kost 60 cent. De duurste tandpasta kost €5,-.
In deze zakken zit silicium, een van de belangrijkste ingrediënten van tandpasta. Dit blauwe poeder bestaat uit miljoenen korreltjes: de microkorreltjes die we voelen als we onze tanden poetsen. Het laatste ingrediënt: de vloeibare smaakstoffen gaan in de grote stalen bak. Het mengsel wordt een halfuur gemengd.
Een standaard "zachte" borstel van goede kwaliteit die u in de supermarkt koopt, of bij de drogist, heeft om en nabij 1000 haren.
Je neemt natriumbicarbonaat (ook wel zuiveringszout of baking soda genoemd). Doe hiervan een paar lepels in een afsluitbaar potje. Voeg een paar druppeltjes etherische pepermuntolie toe en klaar! Het is dan geen tand-pasta maar tand-poeder, maar het werkt prima.
De belangrijkste functie van tandenpoetsen is het verwijderen van tandplak. Door tandplak consequent en op de juiste manier weg te poetsen voorkom je gaatjes, ontstoken tandvlees en een slechte adem. Ook de keuze tussen een handtandenborstel of elektrische tandenborstel is van belang voor de gezondheid van jouw mond.
Tandpasta zorgt er voor dat je tanden gereinigd worden. Door het schuurmiddel in de tandpasta worden je tanden gepolijst (glad gemaakt). Zo heeft tandplak (een laagje kleverige bacteriën) minder kans om aan het glazuur vast te plakken, zodat er minder snel infecties en gaatjes ontstaan.
Gevolgen niet poetsen
Luke Bosker: "Als je je tanden niet poetst dan blijven de bacteriën op je tanden zitten. Die bacteriën zijn de grote boosdoeners. Zij zorgen ervoor dat je tandvlees ontsteekt en dat je gaatjes krijgt." Bij het niet poetsen zorgen suikers er ook voor dat gaatjes kunnen ontstaan.
"Simpelweg twee keer per dag tanden poetsen: een keer na je ontbijt, en een keer voor het slapen gaan", zegt Merkx. "Dan heb je de tandplaque waarin bacteriën groeien grotendeels onder controle. De deelsnelheid van de bacteriën in onze mond is twee à drie dagen. Dus een keertje overslaan is niet zo erg."
Ja, je kunt je tanden te vaak én te lang poetsen. Te hard poetsen kan uiteindelijk je tandvlees en tandglazuur aantasten, vooral als je een harde tandenborstel gebruikt. Zoek dus naar een zachte kop, poets zachtjes en met cirkelvormige bewegingen - heen en weer 'zagen' is not done.
Was daarom 2 of 3 keer per week je oksels met een beetje zeep en gebruik daarna deodorant. Zweet je veel? Dan is het beter om je oksels wat vaker te wassen, dan om steeds opnieuw deodorant te gebruiken. Deo werkt namelijk beter op een schone huid.
Vroeger wasten mensen hun haren niet met shampoo, maar met gewone stukken zeep. Niet erg fijn, want de combinatie van hard water en sterk ontvettende zeep zorgde ervoor dat er altijd wel een restje zeep achterbleef.
Natuurlijke beschermlaag
Veel mensen vinden het onhygiënisch om niet dagelijks te douchen, maar dermatologen raden toch aan om het hoogstens elke twee à drie dagen te doen. Elke dag warm douchen beschadigt namelijk de natuurlijke beschermlaag van goede bacteriën op je huid.
Vaker je tandenpoetsen zou het aantal bacteriën tussen je tanden en je tandvlees verminderen, waardoor deze niet in je bloedbaan terechtkomen. Dat wordt vaker – drie keer per dag – poetsen. P.s. Het is ook goed om regelmatig de tandenborstel te checken op slijtage.
Tandenpoetsen is belangrijk, omdat het tandplak weghaalt. Tandplak ontstaat uit de resten van eten, drinken en speeksel en wordt pas schadelijk als het langere tijd op uw tanden zit. Daarom is het voldoende om de plak één keer per 24 uur goed te verwijderen.
Meestal doen we dat meteen na het ontbijt (iets met een snoozeknop en te weinig tijd) waardoor je dus je tandglazuur kunt beschadigen. Al helemaal als je ontbijt met veel suiker en zuur, zoals fruit en ontbijtgranen (havermout, dus, zoals veel van onze lezers).