eerst uw eigen naam, gevolgd door de naam van uw partner; de naam van uw partner in plaats van uw eigen naam.
Naam partner in reisdocument
U kunt de naam van uw partner laten bijschrijven in uw paspoort. Dit kan alleen als u getrouwd of geregistreerd partner bent. Dit is ook mogelijk als uw partner is overleden of als u bent gescheiden.
Eerst de naam met de minste lettergrepen omdat het woord 'en' daar nog achteraan komt. Maar misschien moet daar eerst de vrouwennaam genoemd worden? Als je andere mensen aan elkaar wilt voorstellen, dan is het gebruikelijk om eerst een heer voor te stellen aan een dame en een jongere aan een oudere en daarna andersom.
Zowel achternaam als familienaam is correct.
Het is het gebruikelijkst om een streepje te zetten tussen die twee namen, zonder spaties eromheen: Bakker-Smit, Smit-Bakker, De Jong-Vlietstra, Van Dijk-de Vries. Het streepje is wettelijk niet verplicht: een spatie zou ook mogen. Wel maakt het streepje beter duidelijk dat de namen van twee personen gecombineerd zijn.
Als u in Nederland trouwt of een geregistreerd partnerschap aangaat, houdt u in uw paspoort uw eigen geboortenaam. Dat is uw officiële (juridische) achternaam. Deze verandert niet door de keus voor naamgebruik.
Door het trouwen op zich verandert er niets aan uw achternaam. Maar huwelijkspartners hebben het recht om na het sluiten van het huwelijk elkaar achternaam (geslachtsnaam) te voeren. Dit geldt ook voor geregistreerde partners. Ook mag men beide achternamen voeren in een volgorde die men wenst.
Zowel je voor- als achternaam op het ticket moeten identiek zijn aan je reisdocument. Het is voldoende om alleen met je voornaam te reizen; de tweede naam is niet verplicht.
Namen op trouwkaarten
De oorsprong van deze etiquette komt uit de oude traditie, dat de man het hoofd van het gezin is. Voor jullie trouwdag is hij nog niet het hoofd van jullie gezin dus krijgt de vrouw de eer. Haar naam wordt dus als eerst vermeld op de trouwkaart voor de bruiloft.
U zoekt in het huwelijksgoederenregister via de website Rechtspraak.nl. De gegevens zijn gratis te bekijken.
Voor alle duidelijkheid: in officiële documenten, zoals bijvoorbeeld je reisdocument en/of rijbewijs, staat altijd alleen je geboorte-achternaam. Maar je kunt bij de aanvraag van een reisdocument en/of rijbewijs wel aangeven dat ook de naam van je echtgenoot of echtgenote erbij moet worden vermeld.
Naamgebruik is het recht dat iemand heeft om de achternaam van de (ex-) huwelijkspartner of geregistreerd partner te gebruiken. U wijzigt uw achternaam er niet mee. Het gaat hierbij alleen om dat u de achternaam van de ander ook mag gebruiken.
De dubbele achternaam kan uit maximaal twee namen bestaan en wordt zonder koppelteken geschreven, dus bijvoorbeeld Jansen De Boer. Zo krijgen ouders de keuze voor bijvoorbeeld: Jansen, De Boer, Jansen De Boer en De Boer Jansen.
Een achternaam kan beginnen met één of meer tussen- of voorvoegsels. Voorvoegsels worden los geschreven, maar het komt ook voor dat het voorvoegsel in de naam geïntegreerd is, bijvoorbeeld als Vermeulen. Dit laatste gebeurt vaak als een familie met een Nederlandse naam in het buitenland woont, zoals Vanderbilt.
In België behouden vrouwen bij het huwelijk hun geboortenaam; ze worden meestal ook met die naam aangeschreven. In Nederland hebben veel getrouwde vrouwen een dubbele naam, een combinatie van hun geboortenaam en de partnernaam (in een volgorde die zij zelf kunnen kiezen): A. van den Dries-Vermeulen, Eva Bakker-Halsema.
Bij het boeken dien je jouw eerste voornaam volgens paspoort en je achternaam aan te houden. Ben je getrouwd? Dan is het jouw oorspronkelijke achternaam.
Namen op uw vliegticket dienen volledig gelijk te zijn aan de gegevens op uw paspoort of identiteitskaart! Dit geldt voor uw achternaam en eerste volledige voornaam. Geeft u bij boeking daarom de correcte gegevens door. 1e voornaam volgens paspoort, dit kan dus afwijken van de roepnaam!
Een spelfout op je ticket kan namelijk tientallen euro's kosten, waarschuwt de Consumentenbond. In de basis is het simpel: de naam die op je ticket staat, moet dezelfde zijn als de naam die in je paspoort staat. Komen die twee niet overeen, dan kan een vliegmaatschappij je weigeren.
Een koppelteken is een streepje.
Vanaf dat je getrouwd bent, ben je elkaar trouw, bijstand en hulp verschuldigd. Jullie zijn samen verantwoordelijk voor de eventuele kinderen die jullie krijgen. Je bent verplicht om elkaar in levensonderhoud te voorzien. Je bent samen verantwoordelijk voor eventuele schulden.
De achternaam (of persoonsnaam) van een persoon wordt in het Nederlands altijd met een hoofdletter geschreven, evenals de voornaam.
Trouwen en latten
Latten, oftewel 'living apart together' is voor sommige stellen de allerbeste keuze. Zij willen wel trouwen, maar niet samenwonen. Dat kan natuurlijk. Als je een huwelijk of geregistreerd partnerschap wil aangaan, hoef je niet per se samen te wonen.
De wet verbindt ook rechten en plichten aan het huwelijk. Zo zijn echtgenoten elkaar trouw, bijstand en hulp verschuldigd, net als zij elkaar verplicht zijn om de kinderen op te voeden en die kosten te dragen.
Als u getrouwd bent kan dat ook gevolgen hebben voor de omvang van uw vermogen en bezittingen. Als u niets afspreekt met uw echtgenoot bent u automatisch in gemeenschap van goederen gehuwd. Dit betekent dat alle bezittingen en schulden van de echtgenoten gemeenschappelijk worden.