De hitte van een föhn of stylingtool verdampt het water in je haren, hierdoor raakt je haar gedehydrateerd. Vaak ontstaat beschadigd haar door de stijltang of andere stylingtools. Reden genoeg om ze niet te gebruiken als je al beschadigd haar hebt. Wil je ze toch gebruiken?
De voornaamste oorzaak dat je haar beschadigd en afbreekt komt door zeer droog haar. Dit wordt veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder droog weer, lage luchtvochtigheid en te veel hitte. Zorg ervoor dat je warm en niet heet water gebruikt wanneer je haar wast, want dit leidt tot verdere uitdroging.
Als jouw haar elke dag met een bloedhete stijltang in aanraking komt, dan is de kans groot dat je vroeg of laat te maken krijgt met droog, breekbaar en poreus haar. Sommige haartypes zijn hier gevoeliger voor dan andere haartypes.
Steilen doe je met een steiltang, wat hitte bevat. Teveel hitte is nooit goed voor je haar. Dat kan het uitdrogen en je haar meer pluizig en statisch maken. Gebruik een serum om je haar te beschermen, maar gebruik daar niet teveel van.
Afbrekend haar is eigenlijk beschadigd haar dat niet groeit. Vaak zijn er korte, piekerige, doffe plukjes aan je haarlijn te zien. Bij beschadigd haar zijn de haarschubben op de haarschacht beschadigd, hier zijn meerdere oorzaken voor. Een van de bekendste oorzaken is teveel wrijving op de haarschacht.
Het antwoord: Ja, afgebroken haar groeit weer terug. Er zijn alleen wel een aantal belangrijke dingen die je moet weten over afgebroken haren. Wat zijn de oorzaken van afgebroken haar?
Afgebroken haar herstellen: waarom breekt haar af? Mensen met een gezonde haardos verliezen gemiddeld zo'n 100 haren per dag. Dat lijkt misschien veel, maar toch valt dit goed mee! Wanneer je gezonde haren hebt, merk je er niet eens veel van.
Wij raden aan om de 2 a 3 dagen het haar te stijlen. Mocht je tekenen van beschadiging zien, dan adviseren we de stijlltang iets minder frequent te gebruiken. Maar zorg ook dat je een goede hittebescherming gebruikt. Dit heeft ook grote invloed op de reactie van jouw haar op de stijltang.
Het vochtgehalte in je haren raakt zo laag, dat je haar droog, broos en breekbaar wordt. Hoewel sommige vrouwen ervan uitgaan dat föhnen beter is dan stylen, is niets minder waar. Wanneer je je haren natmaakt zwellen je haarvezels op. Als je je lokken droogt trekken deze vezels juist weer snel samen.
Wanneer je niet dagelijks je haar stijlt, is een stijltang met een keramische laag prima. Stijltangen met een keramisch laagje hebben echter een kortere levensduur. Wanneer je je haar vaak stijlt, kun je het beste een stijltang met volledig keramische platen of titanium platen aanschaffen.
Je kunt ze instellen op de gewenste/benodigde temperatuur en je hebt tegenwoordig ook verschillende materialen die schade aan het haar voorkomen. En natuurlijk, als je je haar elke dag stijlt met de stijltang. Of dit doet op nat haar. Dan kun je gegarandeerd rekenen op beschadigd haar.
Draag je haar vast
Door je haar vast te dragen, voorkom je dat er wrijving ontstaat tussen je kussen en je haar. Zeker wanneer je veel beweegt in je slaap, is het af te raden om met los haar te slapen.
Wanneer je haar niet beschadigd is, liggen de haarschubben aaneengesloten tegen elkaar aan. Je haar glanst en voelt zacht aan. Wanneer je haar beschadigd is, gaan de schubben openstaan en ziet je haar er dof uit. Het haar heeft dan ook niet meer de soepelheid die het hoort te hebben en het voelt stug en droog aan.
Breekbaar haar kun je herkennen aan de slappe en futloze uitstraling en is vaak dof van kleur. Als je last hebt van beschadigd en breekbaar haar dan rekt je haar niet meer soepel mee. Je haar zal sneller afbreken wanneer je aan je haar zit. Denk bijvoorbeeld aan het borstelen of het maken van een staart.
De warmte van föhnen, stijlen of krullen kan leiden tot haarbeschadiging, wat uiteindelijk zorgt voor haaruitval. Zorg er daarom voor dat je je haar goed beschermt met de juiste producten en gebruik nooit een föhn, krul- of stijltang op nat haar. Wist je dat je anticonceptie ook de oorzaak kan zijn van je haaruitval.
Wist je dat scrunchies ook nog eens veel beter voor je haar zijn? Elastiekjes met zo'n stukje metaal erin blijft je haar aan vast zitten en daardoor breekt dit af. Scrunchies bestaan uit een elastiek met daar omheen een geplooid zacht stuk stof, daardoor is hij super fijn voor je haar en breekt het dus niet af.
Je kunt je haar natuurlijk ook aan de lucht laten drogen, maar dat duurt wel wat langer. Ferry Loeve, eigenaar van Het Haartheater, adviseert overigens om toch te proberen je haar zoveel mogelijk met koude lucht te föhnen “om je haar zo min mogelijk te beschadigen.”
Dus te veel stijlen is natuurlijk ook niet goed. Je krijgt er breekbaar en droog haar van. De ene heeft daar sneller last van dan de ander, maar hoevaak is nou het maximale om te stijlen? Je kunt je haar het beste één keer per week stijlen, legt specialist Raechele Cochran Gathers uit in een artikel van mindbodygreen.
Ook bij veel stress vindt haaruitval plaats. Dit komt door een grote aanwezigheid van stresshormonen cortisol en adrenaline. "De eiwitten in de haren worden dan aangetast. Melkzuur hoopt op, waardoor het haar zwakker wordt en sneller uitvalt", legt Moorman uit.
Als ze snel breken, heb je hydratatie nodig. Als je haar ongeveer 20% oprekt en dan breekt, heb je vocht én proteïne nodig. Als je haar nog iets verder uitrekt, niet afbreekt, maar ook niet terugveert in de oorspronkelijke staat, dan heb je extra proteïne nodig.
Bij heel dik haar en weinig talg is het juist goed om je haar minder te wassen. Zeker mensen met droog haar of krullen kunnen heel gemakkelijk het aantal wasbeurten afbouwen. Maar over het algemeen kan iedereen met gemak een tot drie dagen zonder shampoo. Er is geen standaard aanbeveling.