Door afkolven en werken te combineren kun je doorgaan met de borstvoeding ondanks het feit dat jij en je kindje niet bij elkaar zijn. Afgekolfde melk is na voeding rechtstreeks aan de borst, de meest geschikte voeding voor je baby. Je baby blijft profiteren van alles wat moedermelk te bieden heeft.
Als je baby de voeding op heeft, kun je zelf gaan kolven, de afgekolfde melk kan dan weer bij een volgende voeding gebruikt worden. Dit is behoorlijk intensief maar meestal van korte duur. Probeer hier zo ontspannen mogelijk mee omgaan en geef je baby (en jezelf) de gelegenheid geregeld te oefenen.
Als je baby één borst per keer drinkt, kun je de andere borst afkolven terwijl je baby uit de borst drinkt of vlak daarna. De melk die je op één dag hebt gekolfd kun je bij elkaar doen en bewaren. Het is niet gek als je in het begin nog niet zoveel extra melk hebt. Probeer eerst 20 ml te kolven en elke dag iets meer.
Wanneer ze kolven tussen voedingen door, kunnen moeders het beste minstens een uur wachten tussen het afkolven en de volgende borstvoedingssessie. Zorg ervoor dat je borsten volledig worden geleegd. Als je borstvoeding geeft, neem dan zo lang als nodig is om ervoor te zorgen dat je baby voldaan is.
Melkproductie stimuleren.
Door vaker te voeden/kolven stimuleer je de melkproductie. Ook wanneer de productie wat minder makkelijk op gang komt kan kolven helpen voor extra stimulans. Bij tijdelijk medicijngebruik, waardoor de moedermelk niet geschikt is voor je baby.
Borstvoeding is zoveel meer dan alleen moedermelk en de baby hoort in zoveel mogelijk situaties gewoon aan de borst. Een kolf is minder efficiënt dan een goed aangelegde baby en dus vormt een baby die goed aan de borst drinkt, de beste kolf.
Vraag in het ziekenhuis begeleiding voor een goede start van het kolven en ook het geven van borstvoeding in deze specifieke situatie. De meeste melk komt tijdens de eerste minuten van kolven, zeer langdurig kolven is daarom niet zinvol en erg vermoeiend. Tien tot vijftien minuten per keer is voldoende.
Ga dus niet een extra kolfmoment inlassen tussen de voedingen door, maar kolf één keer per dag na een borstvoeding. Het beste moment om dit te doen is na de eerste ochtendvoeding. Na de nacht is je lichaam goed uitgerust en zijn de hormonen extra actief, waardoor de melkproductie groter is dan in de avond.
Wanneer je de gekolfde melk in de koelkast (max.0-5°C) bewaart, mag je de opbrengst van een hele dag bij elkaar indoen.
De volgende hoeveelheden melk zijn 'normaal' (10 tot 14 dagen na je bevalling): ideaal: meer dan 750 ml per 24 uur. gemiddeld: 350 tot 500 ml per 24 uur.
Hoe lang je moet kolven om genoeg melk te hebben voor je baby is niet in het algemeen te zeggen, dat verschilt per moeder. Neem in elk geval genoeg tijd, zodat je je goed kunt ontspannen. Als je te gehaast bent, gaat het toeschieten van de melk minder makkelijk. Daardoor gaat het kolven ook lastiger en langzamer.
Principes van kolven
Laat niet langer dan 4 uur tussen twee kolfbeurten zitten. 's Nachts kolven is wel een tijdsinvestering, maar omdat 's nachts het niveau van je melkmakend hormoon, prolactine, het hoogst is, heeft het zeker nut om ook 's nachts te kolven!
Voor een kindje tot 3 maanden oud wordt er uitgegaan van 130 ml, tot 4 maanden van 120 ml en tot 5 maanden van 110 ml. Bij kindjes van 6 maanden of ouder die volledig of met name borstvoeding krijgen, wordt er uitgegaan van 100 ml per kilogram.
Richtlijnen voor het gebruik van afgekolfde moedermelk
Draai het flesje voorzichtig rond om de lagen te mengen, voordat je je baby voedt. Krachtig roeren of schudden kan de voedingswaarde en beschermende bestanddelen van de melk aantasten.
Vers afgekolfde moedermelk is buiten de koelkast (op kamertemperatuur) maximaal acht uur houdbaar. Colostrum mag twaalf uur op kamertemperatuur worden bewaard. Wil je de moedermelk langer bewaren, zet het dan zo snel mogelijk in de koelkast. Let op: zet de melk niet in de koelkastdeur, maar zoveel mogelijk achterin.
Moedermelk en flesvoeding kun je in principe goed combineren, bijvoorbeeld als je weer gaat werken. Het ligt dan voor de hand om je baby 's ochtends en 's avonds borstvoeding te geven en de overige voedingen overdag af te bouwen en te vervangen door flesvoeding.
Kolf bij je eerste kolfsessie gedurende ten minste 15 minuten. Maak je geen zorgen als je in het begin niet veel melk opvangt – een regelmatige extra zuigstimulans zou je borsten snel moeten aanzetten om meer melk te produceren.
Tips voor het combineren van kolven en werk
Laat je kind spelenderwijs wennen. Geef bijvoorbeeld een paar slokjes (10 tot 20 milliliter) afgekolfde melk tussen voedingen door. Bijkomend voordeel van vroeg beginnen met kolven: je kunt al voordat je weer gaat werken een voorraad moedermelk opbouwen in de diepvries.
De nodige energie
Een moeder die borstvoeding geeft verbruikt meer energie en moet dus ook meer energie tot zich nemen. Gemiddeld heeft een voedende moeder zo'n 500 kilocalorieën per dag extra nodig. Deze extra energiebehoefte wordt maar voor een deel voldaan door meer te eten.
Begin op tijd met oefenen
Vanaf ongeveer vier tot zes weken na de bevalling is het goed om te gaan oefenen met kolven. Kolf regelmatig zo'n vijf minuten direct na of tussen de voedingen door. Doe dat bijvoorbeeld elke dag een keer. Je raakt zo gewend aan het kolfapparaat en de baby aan het drinken uit de fles.
Om een voorraadje op te bouwen kolf je tussen 2 voedingen door of geef je de ene borst en kolf je de andere. Afkolven duurt in principe even lang als voeden. Dubbelzijdig kolven duurt gemiddeld 10 tot 15 minuten. Langer kolven om meer melk te krijgen heeft geen zin.
Ongeacht de manier van kolven zal elke kolfsessie moeten worden begonnen door het opwekken van de toeschietreflex. Vaak verdient het aanbeveling om ook tijdens het kolven opnieuw de TSR op te wekken wanneer de melkstroom sterk afneemt.
Redenen voor te weinig melk. Het geven van kunstvoeding, thee, sap of water, heeft invloed op je melkproductie. Het vult het maagje, waardoor je baby langer wacht met vragen om de volgende voeding en hij dus minder aan de borst drinkt. Dit zorgt ervoor dat je borsten minder melk gaan maken.
Geef een pijnlijke of rode borst bij de volgende voeding eerst, zodat de borst goed leeg wordt gedronken. Warmte en voorzichtig masseren in de richting van de tepel, zowel vóór als tijdens de voeding bevordert het doorstromen van de melk.