Als je dadels erg droog zijn of als je geen krachtige blender hebt, zal het weken van de dadels in water helpen. Leg de dadels 30-40 minuten in lauw water om ze zacht te maken.
Het voordeel van gedroogde dadels is dat ze langer houdbaar zijn. Je kunt deze vruchten op allerlei manieren gebruiken. Je kunt ze bijvoorbeeld eten als snack, eventueel met wat noten en kaas erbij. Ze zijn ook te gebruiken in cake en taart.
Giet kokend water over de dadels en laat 10 minuten wellen om ze zacht te laten worden.
Als je verlangt naar iets zoets, zijn dadels zeker aan te raden – maar wel met mate. Vanwege de vele calorieën en het hoge suikergehalte wordt aanbevolen om niet meer dan drie tot vijf dadels per dag te eten. Meestal heb je er echter ook niet veel meer nodig – de vrucht is immers een grote bron van verzadiging.
Ontpit ze en doe ze in een kommetje. Giet hier dan kokend water overheen tot ze helemaal onderstaan en laat de dadels wellen tot het water koud is. Haal de dadels uit het water en dan zijn ze klaar voor dit recept. Als je verse dadels gebruikt, kan je deze stap lekker overslaan!
Maar daarnaast is het zo dat gedroogde dadels vaak al ingevroren zijn geweest. Door iets nogmaals in te vriezen en vervolgens wederom te ontdooien, vergroot je de kans significant dat er bacteriën in de dadels kunnen ontstaan. Dergelijke bacteriën kunnen ervoor zorgen dat je behoorlijk ziek wordt.
Dadels zijn ontzettend gezond. De reden daarvan is dat dadels enorm veel belangrijke voedingsstoffen bevatten. Zo zijn ze rijk aan vezels, wat onder andere de spijsvertering en de darmgezondheid positief kan beïnvloeden. Daarnaast geven de vezels een lang verzadigd gevoel wat kan helpen bij het lijnen.
Dadels bevatten veel oplosbare vezels die van belang zijn voor een goede spijsvertering. Vezels nemen namelijk veel vocht op, de vezels trekken water naar het spijsverteringskanaal. Dit helpt tegen constipatie.
Bij aankoop horen verse dadels dik en vochtig te zijn met een gladde schil en een enigszins knapperige structuur. Ze zijn rijp als de schil glanzend bruin van kleur is. Onrijpe dadels zijn eerder goudkleurig. Ze zijn harder en minder honingachtig, maar goed eetbaar.
De 7 dadels wegen in totaal 70-100 g en bevatten exact voldoende vitamines en mineralen die het lichaam voorziet van de benodigde vitamines en mineralen voor het lichaam. De 7 dadels wegen samen 70 g wat betekent dat je 70 mg calcium binnen zal krijgen wat goed is voor je botten.
Gedroogde dadels zijn lang houdbaar, wel maanden. Bewaar ze op een droge, koele plek. Bij erg lang bewaren kunnen ze wel uitdrogen en versuikeren. Daardoor smaken ze dan minder goed, maar zijn ze nog steeds eetbaar.
Verschillen tussen dadels
Dadels die je bij het gedroogde fruit kunt vinden zijn vaak klein en hard en smakeloos (vind ik). Medjoul dadels zijn groter, zachter en een stuk smaakvoller en liggen bij het verse fruit. De kleine harde variant is vaak bewerkt (gekonfijt), medjoul dadels zijn dat niet.
Het is dus niet verstandig en gezond om grote hoeveelheden dadel te eten. De suikers in dadels zorgen net als geraffineerde suiker voor pieken in de bloedsuikerspiegel, want ook de suikers in dadels zijn snelle koolhydraten. Dus als je dadels gebruikt, gebruik ze dan gematigd.
Vijgen zijn gezonder dan de dadel. Ze bevatten veel meer vezels en ongeveer hetzelfde aantal aan vitaminen en mineralen. Gedroogde vijgen bevatten aardig wat vitamine B6, vitamine C en vitamine B11. Ze zijn ook erg rijk aan kalium.
Er zijn vele verschillende soorten dadels, maar de medjoul behoort tot de beste dadel ter wereld. Medjoul dadels zijn boomvruchten die voornamelijk te vinden zijn in het Midden-Oosten en Noord-Afrika, maar ze kunnen ook worden gekweekt in een aantal woestijnachtige gebieden op andere plekken op de wereld.
Belangrijke producenten van dadels zijn volgens de FAO: Egypte: 1,100,000 ton (16.2% van de wereldproductie) Iran: 880,000 ton (13.0%) Saoedi-Arabië: 830,000 ton (12.3%)
Het testosteronverhogende effect van dadelpittenthee. Dadels kun je vers of droog eten en ze zijn ook nog eens gezond. Er kleeft alleen wel een klein gevaar aan deze vrucht: als je even niet oplet, vernaggel je je gebit op die bikkelharde pit.
Hoge kwaliteit dadels koop je goedkoop bij de Notenshop. Wij hebben een selectie gedroogde dadels zonder pit uit Tunesië en heerlijk grote medjoul dadels uit Israël. Nieuw in ons assortiment vind je nu ook de pitloze biologische dadels vrij van kunstmatige toevoegingen.
Verse dadels bestaan voor ruim 30 procent uit suikers. Bij gedroogde dadels loopt dat op tot wel 70 procent. Ter vergelijking: het suikergehalte van bananen ligt op 20 procent, van druiven op 16 procent.
Ontpit de dadels en snijd ze in stukjes. Laat ze ongeveer 5 minuten in heet water weken, hierdoor kun je ze met een blender of met een staafmixer makkelijker fijn malen. Als je zachte medjoul dadels gebruikt, kun je ze na het weken zelfs prakken met een vork.
Als je dadels erg droog zijn of als je geen krachtige blender hebt, zal het weken van de dadels in water helpen. Leg de dadels 30-40 minuten in lauw water om ze zacht te maken.
Medjoul dadels bevatten natuurlijke mineralen als kalium, magnesium, fosfor en calcium, ze zijn dus niet alleen lekker maar bevatten ook nog eens voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft. Daarnaast bevatten Medjoul dadels ook nog eens een goede dosis aan vitamine.
De ramadan kent ook een aantal rituelen. Zo moet je, volgens de traditie, het vasten breken door eerst dadels te eten. Daarbij mag je nooit een even aantal dadels eten. Dus je eet of één dadel of drie dadels en begint daarna met wat de pot schaft.
Ze zijn lekker sappig en hebben zacht vruchtvlees. Een verse dadel eet je lekker uit het vuistje of gebruik je in gerechten, de toepassing is niet anders dan die van een gedroogde. Wacht wel met eten tot ze goed rijp zijn, de schil van een onrijpe dadel is vrij taai en een onrijpe dadel is ook niet zo lekker zoet.