Slechte levensomstandigheden; de levensomstandigheden in ontwikkelingslanden zijn vaak slecht. Huizen hebben geen stroom of water. Ook is er geen riool. Hierdoor is het op straat vaak viezer dan in westerse landen en breken ook regelmatig ziekten uit.
Armste landen ter wereld
De meeste ontwikkelingslanden bevinden zich Zuid- en Midden-Amerika, Afrika en Azië. De allerarmste landen bevinden zich in Afrika: Centraal-Afrikaanse Republiek, Zuid-Soedan, DR Congo en Burundi behoren tot de armste landen ter wereld.
Rijke landen hebben namelijk meestal een technologische, economische en medische ontwikkeling doorgemaakt, waardoor zij een hoger ontwikkelingsniveau hebben. Ontwikkelingslanden hebben meestal weinig industrie, een grote landbouwsector en een lage levensstandaard.
Dat sommige landen zo arm, heeft allerlei oorzaken, zoals: - geweld en oorlogen - een slechte, onbetrouwbare regering - droogte en overstromingen - een klimaat dat slecht is voor landbouw. Soms zijn oorzaken ingewikkeld, zoals de handelsbarrières.
De derde wereld bestond uit staten in Latijns-Amerika, Afrika en Zuid-Azië. Tegenwoordig slaat de term op ontwikkelingslanden – niet-geïndustrialiseerde, arme landen.
De westerse landen, waaronder Amerika, Nederland, Engeland, Frankrijk en Duitsland, waren de eerste wereld. Dit waren de rijkere landen van de wereld. De tweede wereld werd gevormd door de communistische landen, zoals Rusland en Cuba. Onder de derde wereld verstonden we de arme ontwikkelingslanden in Afrika.
Niger ligt in de Sahel regio en behoort tot de armste en minst ontwikkelde landen ter wereld.
Het percentage van de bevolking dat in armoede leeft is volgens de Wereldbank het hoogst in Madagaskar (82 procent), Burundi (78 procent) en de Democratische Republiek Congo (77 procent). Maar ook in veel andere Afrikaanse landen leven nog steeds veel mensen in armoede.
Overstromingen, aanhoudende droogte en de opkomende effecten van wereldwijde klimaatverandering treffen de bevolking zwaar. De hutjes of huizen van de arme mensen zijn hier niet tegen bestand. En ook epidemieën, burgeroorlogen en uitbuiting door Westerse multinationals zijn oorzaken van de armoede.
Nederland staat met een gemiddeld netto-vermogen van bijna 129.000 euro per persoon op de vierde plek in de ranglijst van rijkste landen ter wereld. De lijst is samengesteld door de Duitse verzekeraar Allianz in het Global Wealth Report over 2020.
Nederland staat volgens het Global Wealth Report over 2020 op de vierde plek van rijkste landen ter wereld. Uit de lijst, die is samengesteld door verzekeraar Allianz, blijkt dat een gemiddeld Nederlands huishouden een netto-vermogen van bijna 129.000 euro heeft.
Duitsland vierde economie wereldwijd
Ten opzichte van Nederland is het Duitse bbp ruim vier keer zo groot. Op haar beurt neemt Nederland qua bbp de zeventiende plek in wereldwijd. Duitsland is ook de grootste economie van de EU-28.
Wereldwijd toename van financiële activa met meer dan 7%
Het rijkste land ter wereld is de Verenigde Staten. Zwitserland is de runner-up en Japan staat op een derde plek.
Rotterdam is de armste stad van Nederland. Bijna een vijfde van de Rotterdammers (18,7%) leeft onder de armoedegrens. Ook in Amsterdam (18,2%) en Den Haag (16,6%) wonen verhoudingsgewijs veel armen. In de top 10 staan verder middelgrote steden van buiten de Randstad zoals Enschede, Groningen, Leeuwarden en Arnhem.
Niger is volgens rapporten van de Verenigde Naties in 2020 het armste en het minst ontwikkelde land ter wereld. Niger ligt in West-Afrika, heeft geen toegang tot de zee en een groot gedeelte van het land bestaat uit woestijngebied (Sahara). Slechts 10% van de oppervlakte kan gebruikt worden voor landbouw of veeteelt.
In landen met naar verhouding weinig inkomens onder de armoedegrens zijn in beginsel ook de inkomensverschillen tussen personen beperkt. Nederland hoort met Slowakije, Slovenië, Tsjechië, Finland en België tot de meest egalitaire landen.
De gezamenlijke omvang van Afrikaanse economieën in 2019 bedroeg 2 271 miljard euro (UNCTAD, 2020a). De grootste economieën in Afrika zijn echter niet per definitie de rijkste economieën. Voor Mauritius was het bbp per hoofd van de bevolking in 2019 met bijna 10 duizend euro het hoogste.
Wat doet China in Afrika? China heeft Afrikaanse grondstoffen en landbouwproducten hard nodig, omdat daar in eigen land een tekort aan is. In ruil voor hun grondstoffen en leningen krijgen Afrikaanse landen infrastructuur en energiecentrales terug.
Armoede die voor de samenleving niet goed zichtbaar is en die veelal veroorzaakt wordt doordat mensen niet of onvoldoende gebruikmaken van inkomensondersteunende voorzieningen.
Armoede of pauperisme is volgens de definitie van de Verenigde Naties het niet kunnen voorzien in de primaire levensbehoeften, noodzakelijk om een menswaardig bestaan te kunnen leiden. Primaire levensbehoeften zijn schoon en drinkbaar water, voedsel, kleding, huisvesting en gezondheidszorg.
Waarom Gelderland 34 keer zo rijk is als Zeeland, de armste provincie van Nederland. Het eigen vermogen van de provincie Gelderland bedroeg vorig jaar 4,7 miljard euro, terwijl Zeeland slechts 139 miljoen euro aan reserves heeft. Daarmee is Gelderland bijna 34 keer zo rijk als Zeeland.
Rotterdam had het hoogste aandeel arme inwoners (10,9%), direct gevolgd door Amsterdam (10,5%) en Den Haag (10,3%). Deze hoge armoedepercentages hangen samen met de bevolkingssamenstelling in de drie steden.
Vaticaanstad (0,44 km²)
Vaticaanstad is een land binnenin de stad Rome in Italië. Het is de kleinste onafhankelijke staat in de wereld, zowel op vierkante meter als in bewoners; het land telt slechts 842 bewoners.
Volgens het Internationaal Monetair Fonds is Equatoriaal-Guinea vanaf 2019 het rijkste land van Afrika.