Leffe Bruin is een bier van hoge gisting, met een alcoholpercentage van 6.5%.Dit Belgische abdijbier is een speciaalbier in de stijl 'dubbel'.
Bruin bier is in het Nederlands niet echt een type bier zoals bij blond bier. Bieren die bruin in hun naam hebben zijn vaak van het type Belgische Dubbel. Daarnaast staan in deze categorie ook Engelse Brown of Dark Ales, Duitse Dunkels en zelf een sporadisch chocoladebier.
De term dubbel verwijst naar de hoeveelheid graan per liter water die bij het brouwen gebruikt wordt. Hoe meer graan, hoe meer suiker. Meer suiker zorgt weer voor een hoger alcoholpercentage en de typische zoete smaak van dubbel bier. Dubbel bier heeft dus niets te maken met een dubbele vergisting.
In totaal biedt de Leffe abdij voor het moment 12 varianten aan. Gaande van fruitige varianten tot hoppige brouwsels. Meestal verkrijgbaar in 33cl flessen maar ook in 75cl en zelfs op vat. Al verschillende decennia lang is dit speciaalbier aan het doorbreken in alle hoeken van de wereld.
Alcoholische dranken zoals Leffe Bruin zijn niet geschikt als onderdeel van je dagelijkse voedingspatroon. Leffe Bruin kun je wel als extraatje drinken. Het advies is om dat niet meer dan drie keer per week te doen.
Hij geloofde immers dat Leffe door monniken werd gebrouwen in een Belgische abdij, maar het bier komt in werkelijkheid uit een fabriek waar ook Stella Artois wordt gebrouwen.
dubbel bier: Je zou misschien denken dat tripel, het zwaardere broertje van dubbel bier, ook donkerder zou zijn. Maar van deze donkere varianten zijn er nog maar weinig. Dubbel bier is over het algemeen donker waar tripel goudblond is van kleur omdat het geen gekarameliseerde suiker in de mout bevat.
Dubbel (donker, tot 7% alcohol) is een stijl die over het algemeen donker is. Hiervoor wordt ongeveer een dubbele storting mouten gebruikt, waaronder zowel lichte mouten voor de vergistbare suikers, als donkere mouten voor de donkere kleuren en karamel en chocolade smaken.
Het is onderdeel van de drie-eenheid Blond, Dubbel en Tripel, de wereldberoemde reeks abdijbieren. Bierista zet alles wat je wilt weten over de Tripel op een rijtje. Een Tripel is een blond tot donkergoud bovengistend bier. Het alcoholpercentage varieert tussen de 7,5 en 9,5% met soms nog wat uitschieters daarboven.
Leffe is gepasteuriseerd en daardoor is het bier 'doodgemaakt' in de fles. Dat wil zeggen dat er geen hergisting in de fles is. Raar maar waar, sterkere bieren blijven onbeperkt drinkbaar maar de smaak zal evolueren door een oxidatieproces dat zich bij elk bier voordoet.
Abdijbieren dien je rustig uit te schenken in een bokaalvormig glas, oftewel een kelk. Een voorbeeld van een eeuwenoud abdijbier is Leffe. De vorm van het glas zorgt ervoor dat de aroma's van het Leffe bier je goed bereiken als je een slok neemt.
Door de jaren heen is er een uitgebreid assortiment van Leffe-bieren geboren en aan bierliefhebbers geserveerd. Vandaag neemt AB-InBev deze taak over, om de traditie van het Leffe bier, dat sinds 1240 met veel passie wordt gebrouwen, verder te zetten.
In Nederland is oud bruin bier donkerbruin, vaak erg zoet bier met een laag alcoholpercentage. Het heeft een alcoholgehalte van ca. 3,5% en een stamwortgehalte van 7 tot 9,5% Plato (7 tot 9,5 gewichtsprocenten van de wort moet bestaan uit opgeloste stoffen: suikers), waaraan achteraf soms nog suiker is toegevoegd.
De onderzoekers schrijven deze gunstige eigenschap toe aan de aanwezigheid van gerst en hop. Gerst bevordert de productie van het hormoon prolactine, dat de melkproductie op gang brengt. En hop kan voor rust en ontspanning zorgen.
Bokbier. Bokbier is een biersoort uit Duitsland. Dat is de reden dat je vaak de Duitse spelling, bockbier, voorbij ziet komen. Bokbier heeft een zoetige smaak, weinig bitterheid en een relatief hoog alcoholpercentage: tussen de 6 en 9%.
Tripel LeFort van Brouwerij Omer vander Ghinste is tijdens de World Beer Cup in Nashville verkozen tot beste Tripel. Een mooie bekroning voor dit speciaalbier dat sinds 2016 wordt gebrouwen.
Dommelsch kan zich zonder veel problemen de oudste brouwerij van Nederland noemen. Hetzelfde bedrijf heeft sinds 1757 op dezelfde locatie bier gebrouwen.
Doorgaans donker van kleur en relatief zoet, vaak het gevolg van het toevoegen van donkere kandijsuiker, wat ze een distinctieve rum-achtige smaak geeft, aldus Jackson. Hij vermoedde dat de meeste Trappisten hun complexe smaak te danken hebben aan de fermentatie op hoge temperatuur.
Dubbel bier is wat zoeter en combineert dus goed met chocolade truffels, maar ook geitenkaas is een lekker hapje bij dit biertje. Tripel bier gaat goed samen met een pesto dip. Vul de tafel met stokbroodjes, nootjes en crackertjes en dip het lekker in de pesto.
Een Quadrupel is vergelijkbaar met een Dubbel, maar een stuk zwaarder. Quadrupel is de jongste bierstijl in het rijtje Blond, Dubbel, Tripel, Quadrupel. Brouwerij Koningshoeven was de eerste die een bier deze naam meegaf. Derhalve is dit bier - La Trappe Quadrupel - de stijlicoon geworden.
Voor een Enkel bier wordt het minste mout gebruikt, een Dubbel krijgt iets meer mout en in de Tripel wordt weer meer gebruikt dan de Dubbel. De hoeveelheid mout is in deze volgorde bij een Quadrupel dan weer het grootst. Uiteindelijk geldt hier dus: hoe meer mout, hoe meer suiker en hoe hoger het alcoholpercentage.
Dit speciaalbier zit vol zachte toetsen van vanille en kruidnagel. De eeuwenoude vakkennis en de combinatie van bleekmout, water, hop en gist geven Leffe Blond een subtiele smaak en een hoogblonde kleur die het licht weerkaatst. De extra zacht maar volle smaak in het bier wordt veroorzaakt door de specerijen.
Er is de Leffe blond (6,6°), de Leffe bruin (6,5°), en daarnaast de Leffe tripel (8,5°). Er is ook nog de kruidiger Leffe radieuse (8,2°). Met negen graden kent de nieuwe Leffe 9° dus het hoogste alcoholpercentage uit het gamma. De Leffe 9° -in Leuven gebrouwen- is een sterk blond abdijbier van hoge gisting.
In 1954 al werd Brouwerij Artois hoofdaandeelhouder. De productie werd in 1977 overgeheveld naar Brouwerij Grade in Mont-Saint-Guibert, tot de sluiting in 1996. Tegenwoordig wordt Leffe gebrouwen bij de brouwerij van Stella Artois in Leuven.