Hondenstranden Waddeneilanden
Op de Waddeneilanden (Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog) zijn honden het gehele jaar toegestaan. Alleen op Texel geldt een aanlijnplicht bij de bewaakte stranddelen en op het strand van de Hors (ten zuiden van het eiland).
In Vlaanderen mag je hond slechts vrij lopen op specifieke plaatsen zoals hondenlosloopzones. In bossen en natuurreservaten, op het platteland en in de stad moet je hond altijd aan de leiband.
Op verschillende plaatsen mag je het hele jaar door wandelen op het strand met je hond: Vanaf strandhoofd 5 op de Oosteroever tot aan de grens met Bredene. Op het Klein Strand tussen het Westerstaketsel en de Westelijke Strekdam.
Huisdieren mogen niet mee op plaatsen waar levensmiddelen worden bewerkt, geplaatst, gehanteerd of opgeslagen. In de winkel mag “Bobbie” dus niet mee. Maar ze mogen wel binnen in ruimtes die alleen dienen voor het verbruik van levensmiddelen. Een restaurant dus, maar ook een brasserie of een café…
Er zijn enkele gebieden waar honden niet zijn toegestaan. Honden mogen bijvoorbeeld niet op kinderspeelplaatsen en speel- en ligweiden komen. Daarnaast zijn er losloopgebieden waar honden los mogen lopen zolang ze daarbij het verkeer en andere bezoekers niet hinderen en het wild niet verstoren.
Let ALTIJD op de borden die aangeven of je wel of niet met de hond het strand op mag. Hou je hond liefst altijd aan de leiband en laat ze enkel los op de plaatsen waar je zeker weet dat ze niemand storen en waar het mag. In parken en op openbare plaatsen in de stad moet je viervoeter wel altijd aangelijnd zijn.
Op Walcheren kun je hondenstrand Berkenbosch vinden. Of kies voor het Noordzeestrand in Zoutelande. Ook op het strand in Vrouwenpolder en het Ritthemse strand in Vlissingen kun je terecht met de hond. Op Zeeuw-Vlaanderen kun je naar Strand Cadzand of Groede Bad om de hond heerlijk te laten rennen.
Het kost je 100 euro voor een loslopende hond waar dat niet mag en 500 als gezien wordt dat de hond een dier opjaagt.
Binnen de bebouwde kom moeten honden altijd aan de lijn, tenzij het een hulphond betreft. 2. Buiten de bebouwde kom is aanlijnen niet verplicht, tenzij het een verharde weg of een openbare plaats (zoals bv. een sportpark, recreatieterrein e.d. in gemeentelijk beheer) betreft.
De regels hiervoor zijn in de basis eenvoudig: Binnen de bebouwde kom moet uw hond aangelijnd zijn en is er een opruimplicht. Buiten de bebouwde kom mag uw hond los en is er geen opruimplicht.
Waar zwemmen met je hond? Zwemmen kan in recreatieplassen, in een (eigen) zwembad en in de zee. In het zomerseizoen mogen honden meestal niet loslopen op het strand en zwemmen in de zee, maar buiten het zomerseizoen is dit wel toegestaan.
Zout water kan tot zoutvergiftiging leiden, bijvoorbeeld bij honden die veel zeewater drinken. Ook door strooizout in de winter ontstaat gevaar voor zoutvergiftiging. Het zout gaat aan de poten van de hond zitten en als de hond vervolgens zijn pootjes schoon likt krijgt hij het pekelzout binnen.
Honden kunnen meestal goed zwemmen maar in de zee zwemmen is vermoeiend voor een hond. Bij vermoeidheid zal de hond altijd vaste grond opzoeken. Met de stroming en de golven van de zee kan dit soms lastig zijn. Sommige honden kunnen gaan panikeren en verdrinken.
In bijna alle natuurgebieden van Staatsbosbeheer zijn honden welkom, maar wel aan de lijn. Aangelijnde honden blijven op het pad en dat is fijn voor vogels en wild en voor de andere bezoekers. Hier vind je informatie over toegangsregels voor honden.
In bossen en natuurgebieden moeten honden altijd aan de leiband. Dat is misschien niet zo prettig, maar wel noodzakelijk om de rust in de natuur te bewaren. Gelukkig hebben we ook hondenlosloopzones, waar honden naar hartenlust vrijuit kunnen lopen en ravotten zonder leiband.
Loslopende hond melden via Centraal Meldpunt Nederland: Meld.nl. U kunt de volgende situaties melden: De hond zit niet aan de riem op plaatsen waar dit vereist is. De hond is op plaatsen waar het niet toegestaan is, ook niet aan de riem, zoals speelplaatsen of natuurgebieden.
Met een lange lijn of leiband bedoelen we een normale lange lijn vanaf 3 meter lang. Dit kan bijvoorbeeld een longeerlijn, sleeplijn, veldlijn, speurlijn, wandellijn zijn. Sommige mensen noemen een lange lijn een leiband, dit is hetzelfde.
U moet altijd spullen bij u hebben waarmee u hondenpoep kunt opruimen. Bijvoorbeeld een poepzakje en een schepje. U kunt het zakje met hondenpoep weggooien in de vuilnisbakken die op straat staan of thuis weggooien. Uw hond moet overal aan de lijn, behalve in de losloopgebieden.
Uitlaatplaatsen zijn grasvelden of grasstroken waar honden hun behoefte kunnen doen. De poep mag hier blijven liggen. Iedere inwoner vindt op loopafstand van zijn huis zo'n uitlaatplaats. Ravotplaatsen zijn uitlaatplaatsen die geschikt zijn om honden lekker te laten rondrennen.
Vanaf 15 oktober tot 15 maart mogen de viervoeters loslopen over heel het strand. Tussen 1 juni en 15 september zijn honden niet overal toegestaan op het strand en in de duinen, weliswaar tussen 10 en 19 uur. Speciale borden tonen aan waar het wel mag.