Een klein beetje suiker kan gelukkig geen kwaad, maar het mag zeker geen gewoonte worden. Een hond die te veel suiker heeft gegeten, krijgt namelijk algauw last van diarree en braken. Sommige honden, vooral kleine honden en puppy's, worden er ook hyperactief door.
Maar je moet weten dat één suikerklontje geven aan een hond van ongeveer 10 kg gelijk staat aan 7 klontjes voor een volwassen mens! Door je viervoeter te veel suiker te voeren, krijgt hij veel meer energie binnen dan hij nodig heeft en dat kan snel leiden tot overgewicht, met ernstige gevolgen voor zijn gezondheid.
Vermoed u dat uw hond of kat een te laag bloedsuiker heeft, geef uw hond of kat dan meteen wat suikerwater (dextrose, honing). Dit kan u in de bek van uw hond of kat smeren (onder de tong of op de wangslijmvliezen). Neemt u daarna direct contact op met de dierenarts.
Symptomen van suikerziekte bij de hond
Honden met suikerziekte plassen veel en hebben honger. Ze drinken meer, eten meer en worden mager. De hond voelt zich niet lekker, slaapt vaker, loopt langzamer en krijgt een dichte en plukkerige vacht. Honden kunnen staar (troebele ooglens) ontwikkelen.
Op korte termijn kan suiker braken en diarree veroorzaken bij honden. Kleine honden en puppy's zijn er extra gevoelig aan. Dat komt omdat ze suiker sneller verteren, waardoor ze meteen een glucosepiek in het bloed krijgen. Dat maakt hen misselijk en ziek.
Ja, een hond mag yoghurt, maar met mate en tenzij je hond lactose-intolerant is. Yoghurt is niet giftig voor je hond, dus in die zin mag hij hier af en toe eens van proeven. Maar onthoud dat yoghurt eigenlijk bestemd is voor menselijke consumptie, net als alle soorten zuivel zoals kwark, kaas en karnemelk.
Hoeveel pindakaas mag mijn hond? Uw hond mag dus zeker verwend worden met pure pindakaas (zonder xylitol). En als lekker-maak-smaakje mag het ook zeker. Aangezien pinda's echter wel behoorlijk calorierijk zijn is het beter om uw hond niet te veel pindakaas te geven.
Koffie en thee. Niet doen. Beide dranken bevatten cafeïne. Omdat honden een veel lager lichaamsgewicht hebben dan mensen, kunnen ze bij kleine hoeveelheden al een cafeïnevergiftiging krijgen.
Welke groenten zijn gezond voor jouw trouwe hond? Broccoli, erwten, bonen, komkommer, selderij, spinazie, spruitjes en wortels zijn allemaal groentes die je hond zonder problemen kan eten. Het beste kun je groenten als lekker tussendoortje geven aan je hond. Let wel altijd op dat je dit met mate doet.
Dat betekent dat hondensnacks ongeveer 10% van de dagelijkse voeding mogen zijn. Voor elke 100 gram voer die de hond per dag eet, mag 10 gram snoepjes zijn.
Wanneer jouw huisdier een suikervrije ontbijtkoek, light yoghurt en andere light/zero producten opeet, kan dit een dodelijke afloop hebben. De zoetstoffen die in deze producten worden gebruikt, als vervanging van suiker, zijn zeer schadelijk voor dieren.
Uien en vergelijkbare groenten als knoflook, prei, bieslook en sjalotten maken deel uit van de Allium-familie van groenten en zijn uitermate giftig voor honden. Deze groenten bevatten organosulfiden, een groep stoffen die bij je hond rode bloedcellen kunnen beschadigen, waardoor hij slaperig, lethargisch en zwak wordt.
Komkommers kunnen een veilige en voedzame snack zijn voor honden. Komkommers, rijk aan vezels en antioxidanten, zijn een bron van vitamine C en K en van mineralen en elektrolyten, zoals magnesium en kalium.
Is kaas gevaarlijk voor honden? Als honden konden lezen, dan werden ze nu razend blij: ze mogen af en toe bést een blokje kaas. Maar let op: houd het bij kleine porties (één of twee blokjes/plakjes).Kaas bevat veel lactose en de meeste honden kunnen een grote hoeveelheid van deze melksuiker moeilijk afbreken.
Mag een hond banaan? Misschien nieuw voor je, maar bananen zijn (ook) heel gezond voor honden. Bananen zijn goed voor de spijsvertering van je hond, maar ook voor een gezond hart en spieren. In bananen zit onder meer veel kalium, vezels en Vitamine C.
Onze dierenarts adviseerde producten als Yakult en Actimel - op zich niets mis mee, op de suiker na natuurlijk voor een hond - maar ze was erg enthousiast om in plaats daarvan melkkefir te gebruiken. De therapeutische werking is bij dieren hetzelfde als bij mensen.
Hoewel kleine hoeveelheden yoghurt over het algemeen veilig zijn voor de meeste honden, kan Griekse yoghurt te veel vet en eiwitten bevatten voor je hond om veilig te verteren. Dit kan leiden tot spijsverteringsproblemen zoals diarree en braken.
Slagroom heeft een vetgehalte van ongeveer 35% en is daarom veel te vet voor je hond. Bovendien bevat slagroom vaak toegevoegde suikers. Net zoals vet vergroten suikers het risico op verteringsproblemen en overgewicht bij honden. Slagroom bevat dus een gevaarlijke combinatie van suiker en vet voor je hond!
De belangrijkste dingen zijn het vermijden van rood vlees, eiwit van goede kwaliteit, goed verteerbare koolhydraten, niet teveel vet en minder koper (en dus ook weinig of geen lever) in de voeding. Van sommige voedingsstoffen moet er wat meer van inzitten, namelijk zink, vitamine E, vitamine C en prebiotica.
Regelmatig overgeven. Aanhoudende misselijkheid of vaak een misselijk gevoel hebben. Geelzucht; het geel zien van de huid en/of het oogwit. Een ontkleurde, witgele ontlasting.