Fibromyalgie dieet Voeding heeft hier een grote invloed op. Zo kunnen producten zoals vlees, zuivel, suiker en alcohol ontstekingen veroorzaken. Voeding zoals groene groenten, kool, granaatappel en blauwe bessen werken daarentegen juist ontstekingsremmend.
Mensen met fibromyalgie hebben te maken met een veel hogere spierspanning dan mensen zonder fibromyalgie. De extreme spierspanning kan de oorzaak zijn van de vaak ernstige spierpijn die hoort bij fibromyalgie. Dat is de conclusie uit onderzoek van dr. Ewa Klaver-Król uit Twente.
Gezonde, langzame, koolhydraten zoals bonen, fruit en groenten zijn juist wel goed. Verminder het eten van zoete tussendoortjes. Dit geld niet alleen voor snoep en chocolade, maar ook voor bijvoorbeeld gebak. In plaats daarvan kun je natuurlijke gezoete snacks nemen, zoals fruit.
Voor iedereen is voldoende drinken belangrijk, maar heb je fibromyalgie, dan helemaal. Met voldoende drinken ondersteun je het lichaam om afvalstoffen beter af te voeren. Water is een goede keuze als basis. Drink daarnaast 2 a 3 koppen brandnetelthee per dag.
De temperatuur, zon of neerslag hebben geen invloed op de pijn en vermoeidheid die met de aandoening gepaard gaan. De ervaringen van fibromyalgie-patiënten is echter anders: sommige mensen hebben meer klachten als de temperatuur wisselt of als het buiten koud of vochtig wordt.
Meestal hebben patiënten na het nemen van dagelijks 3000 µg vitamine B12 in de vorm van methylcobalamine, in combinatie met voldoende foliumzuur, biotine en B6 duidelijk minder pijn, meer energie en slapen beter.
Fibromyalgie is een aandoening waarbij je last hebt van langdurige (chronische) pijn in je spieren en bindweefsel.Vaak gaat deze pijn samen met stijfheid, vermoeidheid, slaapstoornissen en stemmingswisselingen. Je klachten wisselen vaak. Dit betekent dat je de ene dag meer klachten hebt dan de andere dag.
Het meest gebruikte medicijn bij fibromyalgie is paracetamol. Het is een pijnstiller met relatief weinig bijwerkingen. Wel is van belang per dag niet meer in te nemen dan zes tabletten (van 500 mg), zeker bij langdurig gebruik. Codeïne kan aan paracetamol worden toegevoegd, het versterkt de werking ervan.
De klachten van fibromyalgie verdwijnen niet, maar worden soms na verloop van tijd minder erg.
Wat opvallend is, is dat bij een aantal mensen juist warm weer de fibromyalgie klachten doet verergeren, maar dit is bij slecht 7,8% van de mensen waarbij het weer van invloed is het geval. Voor het Fibrocentrum staat het dus als een paal boven water dat het weer de klachten beïnvloedt!
Bij fibromyalgie staat veel spanning op de spieren. Magnesium kan doeltreffend zijn bij spierpijn, verhoogde spierspanning, spierkrampen en vermoeidheid. Magnesium heeft immers een belangrijke spierontspannende werking waardoor deze klachten aanzienlijk verminderd kunnen worden.
Een slaapsysteem kan de klachten van fibromyalgie nooit helemaal laten verdwijnen maar het kan uw klachten wel behoorlijk verminderen. U zult merken dat u een stuk beter slaapt op een speciaal op uw lichaam aangemeten matras en/of kussen van Medipas.
Fibromyalgie heet ook 'weke delen-reuma'. Kenmerkend voor fibromyalgie is pijn, vooral in de spieren, pezen en banden. Dit zijn de zachte delen van het lichaam. Fibromyalgie beschadigt de pijnlijke spieren, pezen en banden niet.
Er schijnt een afwijking van teveel glutamate in de hersenen van Fibromyalgie patienten te zitten! Glutamaat is een activerende neurotransmitter, en het belang daarvan blijkt nu uit een editorial in een medisch tijdschrift, van de hand van onderzoeker uit de afdeling anesthesiologie van de Universiteit van Michigan.
We merken dit aan problemen met de stoelgang zoals diarree of verstopping. In dat geval hebben de schadelijke bacteriën zich te veel vermenigvuldigd. Een disbalans in de darmen kan ontstaan door een infectie, ziekte, bestraling, operatie, verkeerde voeding of medicatie zoals Tramadol en Diclofenac.
Veel mensen denken dat spierreuma hetzelfde is als fibromyalgie, doordat de pijn bij beide aandoeningen uitstraalt vanuit de spieren. Dit is niet juist.De klachten ontstaan namelijk op een andere manier. Fibromyalgie wordt ook wel weke delen reuma genoemd.
Als de pijn heftig is, lang blijft, erger wordt, of steeds terugkomt: ga naar uw huisarts. Als de oorzaak duidelijk is, spreekt de huisarts een behandeling met u af. Nadat de oorzaak is behandeld, gaat de pijn meestal weg.
Psycho-affectieve stoornissen komen veel voor bij fibromyalgie. Deze patiënten hebben over het algemeen minder positieve stemmingen en zijn minder extravert dan andere pijnsyndromen. Fibromyalgie patiënten hebben meer kans op het krijgen van een psychiatrische aandoening.
U voelt de pijn voornamelijk in nek, schouders, handen, bekken, benen, voeten en rug. Deze pijn is een vorm van spierpijn die u ook voelt bij zware griep, maar u hebt deze bij fibromyalgie elke dag.
Over de oorzaak van fibromyalgie is maar weinig bekend. Er wordt nog veel onderzoek naar gedaan. Wel is bekend dat fibromyalgie geen ontstekingsziekte is en niet voor schade aan het lichaam zorgt.
Behandelingen zijn er over het algemeen op gericht om de klachten te accepteren, voldoende te bewegen en goed je grenzen aan te geven. Ondanks deze behandelingen geven mensen met fibromyalgie over het algemeen hun leven een 5,5.
Regelmatige lichaamsbeweging wordt aangeraden bij fibromyalgie omdat er bewijs is dat het:de pijn en vermoeidheid vermindert;de levenskwaliteit verbetert;de spierkracht vergroot en.
Vitamine D
Magnesium is daarom een veelgebruikt mineraal door personen met fibromyalgie.