De hond verveelt zich. Wanneer een hond zich verveelt en te weinig energie kwijt kan gaat hij daarvoor oplossingen zoeken. Een van die oplossingen is het vertonen van druk gedrag. Maar, dit kan zich ook uiten in blaffen, sloopgedrag of overmatig piepen. Een hond moet voldoende fysiek en mentaal uitgedaagd worden.
Zorg voor een goede rust plek en dat je hond daar minimaal aaneengesloten een 1,5 uur per dag op kan liggen. Hulpmiddelen inzetten: Er zijn middelen die jouw hond ondersteunen wanneer hij hyperactief is. Zo kun je kiezen voor bachbloesem therapie (bachbloesemadvies.nl), valeriaan of lavendel.
De puberteit is vaak het heftigst rond de leeftijd van 18 maanden. Daarna zal je merken dat je pup weer wat rustiger en evenwichtiger wordt. In de leeftijd tussen 24 en 30 maanden hebben de hersenen van jouw hond zich volledig kunnen ontwikkelen en breekt de periode van volwassenheid aan.
Woon je samen met een hond die tussen de 6 en 24 maanden oud is dan heb je te maken met de puberteit bij honden. De kindertijd is voorbij en het gaat snel! Tussen 8 weken en 6 maanden heeft jouw pup zich ontwikkelt tot de, volgens veel eigenaren, moeilijkste periode in een hondenleven.
Aaien is veiliger dan echt knuffelen in stressvolle situaties; Werk in huis met kalmerende geluiden zoals klassieke muziek, honden kalmeren hiervan; Overweeg een thundershirt als je hond bang is voor onweer, autorijden of vuurwerk; Praat over angst en stress met een gedragsdeskundige.
We noemen een hond al snel overprikkeld wanneer hij ongewenst gedrag laat zien. Denk bijvoorbeeld aan: Een hond die reageert op de deurbel. Een hond die de hele boel bij elkaar blaft als hij buiten iemand hoort praten.
Als een hond overprikkeld is heeft de hond te veel prikkels gehad. Zie het hoofd als een emmer, bij te veel prikkels stroomt de emmer over. Er is op dat moment geen ruimte voor rust in het hoofd. De hond kan druk gedrag gaan vertonen, kan gaan uitvallen, kan in de riem gaan bijten of kan gaan happen naar de eigenaar.
Naast wandelen heeft ook kauwen een kalmerende werking op honden. Je hond een bot voeren kan daarom helpen bij het verminderen van stress. Ook spelen of puzzelen zorgen voor afleiding van een stressvolle situatie. Geef je hond zijn brokken eens met een voerspel, zodat hij extra uitdaging krijgt tijdens de maaltijd.
Streel je hond over zijn rug, met je vingers aan beide kanten van zijn of haar ruggengraat, beweeg langzaam en met weinig druk. Je zorgt ervoor dat je hond, met zijn of haar aandacht, heel rustig jouw bewegingen kan volgen. Je kunt heel zachtjes de oren masseren of cirkeltjes draaien tussen de ogen van je hond.
Een gestreste of angstige hond kan ineenkrimpen of een gehurkte lichaamshouding aannemen met zijn staart onder zich. Een gestreste hond kan ook verstarren, of wegkijken van de waargenomen bedreiging. Honden hijgen wanneer ze opgewonden, warm, buiten adem na inspanning, of gestrest zijn.
Dit zijn de meest voorkomende: Je hond heeft te veel opgekropte spanning en stress. Er wordt een trauma bij je hond getriggerd waardoor hij plots een gevoel van bedreiging en een grote brok stress te verwerken krijgt (denk maar aan verlatingsangst of angst van de dierenarts). Je hond verveelt zich.
Een hond komt graag bij liggen omdat een hond van gezelschap houdt. Op bed slaapt een hond graag bij je, zo slapen veel honden bij het voeteneind of de hond komt tegen je aan liggen. Sommige mensen vragen zich af: “waarom gaat een hond op mijn voeten liggen?” Dit komt omdat een hond fysiek contact zoekt.
Zelf spelen
Om zelf te spelen met een hondenspeeltje, is vaak een interactief speeltje nodig. Er bestaan speeltjes waar je hond aan kan trekken, die je met een zuignap aan de vloer bevestigt of aan een elastiek aan het plafond of de deurpost. Als je hond van trekspelletjes houdt, is dat misschien iets voor hem.
Stel, je roept jouw hond en hij komt heel langzaam in een boog op je aflopen en hij doet ook nog eerst een plas. Je kunt geïrriteerd raken als je niet weet dat dit “treuzelen” eigenlijk laat zien dat de hond in conflict is.
In de praktijk zijn er veel verschillende manieren waarop dieren de stress van hun mensen opmerken en daar uiting aan geven. Het kan zich uiten in gedrag, zoals meer nerveus zijn, uitvallen naar andere honden, heel druk zijn of juist stil en 'onzichtbaar' worden.
Onzekerheid of angst bij honden kan zich ook uiten door het tegenovergestelde gedrag. In dat geval toont de hond zich, wanneer hij zich bedreigd voelt, juist heel stoer.Hij gromt en/of blaft, de haren op zijn rug komen overeind, zijn staart staat hoog en de hond maakt zich zo groot mogelijk.
Een hond die ongewenst gedrag vertoont is vaak onhandelbaar. Om te voorkomen je hond herplaatst of zelf ingeslapen moet worden, kan je beroep doen op een gedragstherapeut. Neem contact op met je dierenarts voor advies.
Een hond die net lekker heeft liggen rollen of heeft gezwommen, zal zich uitschudden, ook hier is geen sprake van stress. Maar een hond die omhelsd wordt en dan wegkijkt, zijn tong kort uit zijn mond steekt of een pootje heft, heeft wél stress.
Tongelen is een conflictgedrag, waarbij je hond zich in een situatie bevindt waar hij even niet goed weet wat hij moet verwachten.
Generaliserend geldt dat hoe kleiner het ras is, des te langer deze honden mogen verwachten te leven. Voor kleine honden geldt een gemiddelde leeftijd van 12 à 13 jaar, hoewel uitschieters naar 15+ jaar mogelijk zijn. Middelgrote honden leven gemiddeld 10 à 11 jaar. Bij grote honden is het slechts 7 tot 8 jaar.
6-jarige hond = 60 in mensenjaren. 7-jarige hond = 62 in mensenjaren. 8-jarige hond = 65 in mensenjaren. 9-jarige hond = 66 in mensenjaren.