Het Voedingscentrum adviseert om overgebleven patat en friet eerst goed te laten afkoelen en vervolgens in een afgesloten zak of bak in de koelkast te bewaren.
Want eenmaal voorgebakken kun je ze prima bewaren in de koelkast (tot 3 dagen) en invriezen (tot 3 maanden). Bak ze, wanneer je bijna wilt gaan eten, in hete olie af. Dat duurt maar een paar minuten, afhankelijk van de hoeveelheid.
Zelf voorgebakken patat kun je in de koelkast nog tot 3 dagen bewaren, en in de vriezer tot 3 maanden.Reeds volledig gebakken patat kun je ook 1 tot 2 dagen in de koelkast bewaren, en kun je zelfs invriezen. Als je het weer wilt opwarmen gaat dit het beste in de oven, die je op 225 graden moet voor verwarmen.
Zo warm je je frietjes op
Je zult er eerst voor moeten zorgen dat de frietjes droog zijn. Dep ze daarom met keukenpapier droog en bestrooi met zout. Vervolgens kun je ze opnieuw frituren, maar ook in een pan kun je de frietjes nog steeds heel goed opwarmen zonder dat ze slap worden.
De voorgebakken frietjes laten afkoelen
Vaak komt dat ook goed uit. Dan kun jij ondertussen je voorgerecht serveren! Je kunt frieten ook een dag van tevoren al voorbakken als dat handiger is voor je planning!
Opnieuw frituren
We geven toe dat het misschien niet de gezondste optie is om je leftover frietjes op te warmen, maar snel en effectief is het wel. Gooi de frieten tegelijk in de frituurpan en bak ze voor zo'n 2 à 3 minuten. Ze moeten zowel aan de buiten- als binnenkant goed warm worden.
Twee keer frituren
Je bakt ze voor om gaar te laten worden. Ze zijn dan nog bleek van kleur. Pas bij de tweede keer krijgen ze hun knapperige korstje als je het vet te verhit tot 180°C en de friet in 1-2 min. goudbruin afbakt.
Door de frieten voor het bakken eerst 30 tot 45 minuten te laten weken in een bak met koud water (en vervolgens supergoed af te drogen), worden ze extra krokant. Zorg wel dat ze door en door droog de bakplaat op gaan!
Na het voor- en afbakken in de frituurolie schudden ze de frites goed om, laten ze uitlekken en strooien er in een kom wat zout en een scheut natuurazijn overheen. Ook om van te smullen!
Het ontstaan van de bruine kleur van friet komt door de Maillardreactie. Deze reactie speelt een belangrijke rol tijdens het verhitten, bewerken en bewaren van levensmiddelen.
Je kan de kliekjesfriet eerst nog even omscheppen in een kom met een eetlepel olie, maar dat hoeft niet per se. Zorg wel dat je, net als opwarmen in de oven, de frites weer in een enkele laag in het mandje legt. Stel in op 190° C en verwarm ze in ongeveer vijf minuten tot ze weer lekker knapperig zijn.
Zit je toch met kliekjes? Dan bestaan er een aantal manieren om friet opnieuw op te warmen. Wat we in ieder geval al kunnen zeggen is: gebruik in geen geval de magnetron, dat doet absoluut niets goeds voor je friet.
Q: Moet je olie gebruiken? Nee, friet die je in een zak koopt is voorgebakken.Deze frietjes bevatten dus al een kleine hoeveelheid olie en worden hierdoor knapperig en goudbruin in je airfryer. Ga je zelf verse frietjes maken?
Als je gezond en gevarieerd eet, is het geen probleem om af en toe een frietje te eten. Het gaat erom dat je friet niet té veel en té vaak eet. Het gaat om de juiste balans.
Alles mag je invriezen en herinvriezen." Ze waarschuwt echter dat het proces de textuur, de kleur en de smaak van je product kan beïnvloeden. "Het zal er misschien niet meer zo appetijtelijk uitzien, en waarschijnlijk niet meer zo lekker smaken als toen het vers was."
Voorbakken. Daarna kun je de friet het best nog voorbakken. Dit doe je door ze gedurende 5 minuten te frituren op ongeveer 160°C. Laat ze vervolgens uitlekken en bak tijdens het uitlekken de volgende portie ook voor.
“Frietjes die vooraf gezouten worden, smaken beter. Daar valt niet over te discussiëren. Gooi er zout over, schud ze even op en zet ze dan pas op tafel. Tijdens het opschudden verdelen de korrels zich mooi over alle frietjes en daarna smelt het zout er lekker over.
Mensen die thuis patat bakken, kunnen de rauwe frietjes beter eerst in heet zout water leggen. Dat vermindert de aanwezigheid van mogelijk kankerverwekkende stoffen acrylamiden met ongeveer 60 procent. Zout water met een beetje azijn kan helpen om minder kankerverwekkende stoffen in frieten te krijgen.
Uitsluitend rundvet wordt gebruikt, in de Frans-Vlaamse volksmond vaak blanc de boeuf of ossewit genoemd. Het vet dat men gebruikt is puur en komt van Baeten, een Belgisch bedrijf dat vet dusdanig raffineert dat het perfect is om op hoge temperatuur frieten mee te bakken.
Als je het liefst 'normale' patat eet, met een dikke klodder mayonaise en een kroket dan is dit ook niet slecht voor je gezondheid, mits je dit met mate doet. Volgens het Voedingscentrum is één keer per week een ongezonde maaltijd geen probleem.
Cafetaria's die Verantwoord Frituren gebruiken vloeibaar frituurvet of frituurolie. Daarin zitten, in vergelijking met vaste frituurvetten, veel onverzadigde vetzuren in. Onverzadigde vetzuren helpen een normaal cholesterolgehalte te behouden.
Je kunt ervoor kiezen om ze te wassen, maar dan was je het zetmeel eraf. Je kan het zetmeel er ook aan laten zitten, dan krijg je een krokanter korstje. Je bakt ze 7 minuten voor op 160 graden. Daarna laat je ze helemaal afkoelen.
De regel is dat je dikke frieten niet spoelt. Waarom precies? Het water zou al het zetmeel dat aan je frieten hangt, wegspoelen. En het is net het zetmeel dat voor een knapperig resultaat zorgt.
Het beste om in te bakken of te frituren is olie of zachte of vloeibare margarine uit een fles. Behalve vloeibaar frituurvet is gewone plantaardige olie, zoals zonnebloemolie en olijfolie, ook geschikt om in te frituren.
Over het algemeen wordt zo'n 250 gram friet per persoon ingeschat. Als je voor 1 à 2 personen wilt frituren, heb je dus vaak aan een kleine frituurpan met een bakcapaciteit of laadvermogen van 500 gram voldoende.