In de Belgische gevangenissen zitten op dit moment zo'n 11.746 gedetineerden een straf uit. 6.431 van hen hebben de Belgische nationaliteit. 5.045 gedetineerden zijn buitenlanders, van wie er 3.342 zonder geldige documenten in ons land verblijven.
Onder de grootste groepen jongeren met een migratieachtergrond is in 2022 het aantal verdachten nog steeds het hoogst onder jongeren met een Antilliaanse of Arubaanse migratieachtergrond (45,50 per 1.000 jongeren) en met 17,7 per 1.000 het laagst onder jongeren met een Turkse migratieachtergrond (Centraal Bureau voor ...
Brussels bevolking grootst slachtoffer misdrijvigheid in Belgiê, tegenover 49,0% misdrijven voor 57,6% bevolking in Vlaanderen. Woninginbraken overal in de lift, behalve in Brussel, 9 misdrijven geanalyseerd voor 13 steden in België.
De politiediensten registreerden in totaal 866.588 criminele feiten die plaatsvonden in 2021*. Dat is een daling van 12,4% (-122.600 feiten) ten opzichte van 2020. Die daling kan echter grotendeels verklaard worden door de handhaving van de coronamaatregelen.
Het aandeel verdachten onder de Nederlandse bevolking is tussen 2005 en 2021 met 60 procent afgenomen. In 2005 was 1,9 procent van de bevolking verdacht van een misdrijf, in 2021 was dat 0,8 procent. Bij alle generaties en herkomstgroepen neemt het percentage geregistreerde verdachten van misdrijven sinds 2005 af.
Alleen bij jongvolwassenen van 18 tot 25 jaar is met 7,8 procent het aandeel verdachten groter bij mensen met een Marokkaanse achtergrond. Dit is bijna tweemaal zo vaak als de gehele niet-westerse groep (4,4 procent) en vijf maal zo vaak als personen met een Nederlandse achtergrond van dezelfde leeftijd (1,6 procent).
Mensen met een Nederlands-Caribische, Somalische of Marokkaanse herkomst zijn relatief vaak verdacht van een misdrijf: 3,0 tot 3,2 procent. Dit is 55 tot 60 procent minder vaak dan in 2005.
Kiev. Op de nummer 1 van meest onveilige grote Europese steden staat Kiev. Dit komt uiteraard door de oorlog met Rusland en het bijkomende geweld. Het Russische leger schiet met regelmaat raketten af op de stad waarbij verschillende gebouwen zijn ingestort.
In België worden per jaar ongeveer 185 moorden gepleegd op een bevolking van 11 miljoen zielen. In Nederland zijn dit er 250 op 16 miljoen; in Australië 350 moorden op 18 miljoen mensen en in het Verenigd Koninkrijk 600 op een bevolking van 60 miljoen.
Gemeenten in Zuid-Limburg lopen het grootste risico om in de greep van de georganiseerde misdaad te komen. Dat blijkt uit de Onderwereldkaart, een onderzoek van RTL Nieuws naar zogeheten ondermijnende criminaliteit in Nederland. Ook Rotterdam, Den Haag en Arnhem zijn kwetsbaar.
1. Los Cabos, Mexico. Los Cabos (minder dan 300.000 inwoners), gelegen op het schiereiland Baja California in Mexico, is beroemd om zijn stranden en uitstekende vistochten.
In Rotterdam werden voor het eerst in vijftien jaar meer mensen vermoord dan in Amsterdam. Met zestien slachtoffers van moord en doodslag is de Maasstad de moordhoofdstad van Nederland. Dat meldt het CBS. De laatste keer dat Rotterdam meer slachtoffers van moord en doodslag telde dan de hoofdstad was in 2008.
Spanje is een behoorlijk veilig land. Zeker buiten de grote steden (Barcelona, Madrid en Sevilla) is er weinig criminaliteit. In die grote steden zijn het vooral de zakkenrollers waar je als toerist alert op moet zijn.
Pablo Emilio Escobar Gaviria (Rionegro, 1 december 1949 – Medellín, 2 december 1993) was een beruchte Colombiaanse drugsbaron, die een van de rijkste mensen ter wereld werd door zijn wereldwijde handel in cocaïne.
Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat 2,4 procent van de Nederlanders met een migratieachtergrond wel eens verdacht is van een misdrijf. Bij inwoners met een Nederlandse achtergrond is dat maar 0,7 procent.
Willem Holleeder (De neus)
Grote kans dat deze naam je bekend voorkomt, want Holleeder wordt ook wel de bekendste crimineel van Nederland genoemd. De bijnaam van deze crimineel is ''de Neus'' en heeft meegewerkt aan de ''Heineken ontvoering''.
Vorig jaar zaten er 181 levenslang gestraften in Belgische gevangenissen. Het aantal schommelt al jaren rond de 200. In 2018 kwamen er acht bij, in 2019 werden veertien mensen tot levenslang veroordeeld, in coronajaar 2020 waren dat er zes.
In de periode 2017-2021 zijn 215 vrouwen en 434 mannen om het leven gebracht door moord of doodslag. Van de om het leven gebrachte vrouwen heeft de politie bij 96% de (vermoedelijke) dader in beeld. Bij de mannelijke slachtoffers is dat minder: 83%.
Portugal laat alleen IJsland , Denemarken, Nieuw Zeeland, Singapore, Oostenrijk en Ierland voor zich op deze lijst van veiligste landen ter wereld, en komt daarmee een stuk beter uit de bus dan buurlanden Spanje (plaats 32) en Frankrijk (plaats 67).
Minste criminaliteit op Terschelling
Volgens data van de Nationale Politie blijken de volgende 5 gemeenten de rustigste op het gebied van criminaliteit: Terschelling (Friesland) Ameland (Friesland) Vlieland (Friesland)
Dat IJsland hier het beste scoort is niet verwonderlijk. Het heeft het laagste criminaliteitscijfer van Europa en daardoor ook het kleinste aantal gevangenen per honderdduizend inwoners. Ook de andere Scandinavische landen scoren goed. Noorwegen, Finland en Denemarken vervolledigen de top 4 van veiligste bestemmingen.
Mannen vaker verdacht dan vrouwen
In alle herkomstgroeperingen worden mannen vaker verdacht van een misdrijf dan vrouwen. Bij personen met een Nederlandse achtergrond is dat bijna vier maal zo vaak. Onder personen met een niet-westerse achtergrond is dit verschil nog iets groter.
De Marokkanen wonen vooral in Utrecht en Amsterdam, waar ze in beide gevallen 8,7 procent van de bevolking uitmaken. Binnen de grote steden wonen allochtonen geconcentreerd in een aantal wijken en buurten, en die concentratie is de afgelopen jaren toegenomen.
981 van alle 10.142 gedetineerden in ons land heeft enkel de Marokkaanse nationaliteit. 500 verbleven bovendien illegaal in België, van wie er 300 definitief veroordeeld zijn.