Dat je als medewerker weet dat je elke dag het verschil maakt, hoe klein ook, is een sterke stimulans. Medewerkers blijven op lange termijn bij een organisatie omdat werken voor hen ze een goed gevoel geeft, over zichzelf en de wereld rondom hen. Een duidelijke purpose kan voor minder personeelsverloop zorgen.
Gemiddeld blijven zij namelijk ruim 2,5 jaar bij een bedrijf voordat ze overstappen naar een ander bedrijf. Ook jongeren uit België (2 jaar), Zweden (1,89 jaar) en Denemarken (1,79 jaar) zijn loyaler dan gemiddeld aan hun werkgever. Wereldwijd ligt het gemiddelde fors lager (1,21 jaar per werkgever).
Het kan allerlei oorzaken hebben: slecht management, collega's die niet klikken, of een reorganisatie. Werksfeer wordt vaak nog belangrijker gevonden dan salaris. Mensen die zich niet thuis voelen, presteren minder en ervaren stress.
Waarom mensen zeggen dat ze weggaan. Het arbeidsvoorwaardenpakket en een betere werk-/privé-balans zijn de meest genoemde redenen om van baan te wisselen. Betere doorgroeimogelijkheden valt onder de derde en minst genoemde reden.
Werknemers willen zich gewaardeerd voelen voor het werk dat ze doen. Zorg daarom regelmatig voor positieve feedback en erkenning, zowel in de vorm van formele prestatiebeoordelingen als informele complimenten en bedankjes. Beloon prestaties en geef bonussen om je werknemers te motiveren en te behouden.
Het huidige personeelstekort heeft meerdere oorzaken. Zo hebben we aan de ene kant te maken met vergrijzing en worden er steeds minder kinderen geboren, wat ervoor zorgt dat de populatie werkenden afneemt. Tegelijkertijd maken we, nu de coronacrisis (deels) voorbij is, een sterke economische groei door.
Ballafkih legt uit dat de oorzaak van blijvende personeelstekorten vooral ligt in de groei van onze economie. "Omdat onze economie groeit, groeit ook de vraag naar arbeid. Het aantal vacatures neemt dus toe, maar die kunnen niet allemaal worden ingevuld." Niet te weinig werkenden, maar te veel vacatures dus.
83% van de respondenten vindt haar of zijn gezondheid en welzijn op het werk belangrijk. Maar gevraagd naar hoe hun werkgever daar tegenover staat, blijkt meer dan een derde (37%) er niet of onvoldoende van overtuigd dat hun werkgever zich bekommert om de gezondheid en het welzijn van het personeel.
1. Waarom ben je weggegaan bij je vorige werkgever? Leg uit wat je in je vorige functie miste en wat je wil bereiken door van functie en werkgever te veranderen. Formuleer dit zo positief mogelijk en vermijd absoluut om je negatief uit te laten over je vorige werkgever.
Welke kwaliteiten heeft een goede werknemer? Een goede werknemer komt beloftes na, is communicatief sterk, is fijn in de omgang, heeft een enthousiaste houding, helpt anderen, is recht door zee, weet van aanpakken, heeft een ondernemende instelling, leert van fouten en is bestand tegen verandering.
Uit een enquête van uitzendbureau Randstad blijkt dat liefst drie kwart van de werknemers bij zijn of haar huidige werkgever wil blijven. Ondanks de tienduizenden openstaande vacatures en de coronacrisis.
De gemiddelde leeftijd van werknemers in de privésector is in vijf jaar tijd met 4,4 jaar gedaald. Dat blijkt uit berekeningen van hr-dienstverlener Acerta. In 2017 was de gemiddelde werknemer nog 43,4 jaar oud. Sindsdien daalde de gemiddelde leeftijd gestaag tot 38,9 jaar in 2022.
De kosten van personeel kun je eenvoudig berekenen. Per werknemer betaal je bovenop het afgesproken brutosalaris nog zo'n 20 tot 35 procent van dat salaris aan extra kosten. Hoe hoog de kosten van personeel precies uitvallen, hangt af van je cao en de individuele afspraken die je met werknemers maakt.
Ondernemers in de horeca en de detailhandel ervaren het vaakst een personeelstekort. Detailhandelaren noemen de hogere werkdruk met ruim 54 procent het vaakst als belangrijkste gevolg. In de horeca ervaren relatief veel ondernemers gestegen arbeidskosten als belangrijkste gevolg van de krappe arbeidsmarkt.
Gevolgen van een personeelstekort
verloopt de productie of dienstverlening minder soepel. kun je minder klanten bedienen dan je zou willen. hebben medewerkers een hogere werkdruk.
In het tweede kwartaal was er ook bij die beroepen een personeelstekort. Bij 75 procent van de beroepsgroepen geldt dat ze te maken hebben met een zeer krappe arbeidsmarkt. Bij ingenieurs, elektriciens, machinemonteurs, verpleegkundigen en softwareontwikkelaars was de krapte het grootst.
Omdat de krapte op de arbeidsmarkt nog een tijd zal aanhouden, zal het aantal kansrijke beroepen eerder toenemen dan afnemen. In de sectoren zorg, onderwijs, techniek, industrie, ICT en transport en logistiek zijn veel beroepen al jaren kansrijk.
Arbeidsmarktprognose zorg en welzijn
De conclusie: het personeelstekort in de zorg blijft de komende tien jaar onverminderd groot en zal na 2026 toenemen. In 2031 wordt een tekort verwacht van 138.000 mensen en in 2032 ruim 155.000, met name in de VVT.
Er zijn véél factoren die motiveren. Erkenning, waardering, afwisselend en uitdagend werk, zinvol bezig zijn, het sociale aspect van werken, verantwoordelijkheid hebben, leermogelijkheden, loopbaanmogelijkheden, ...