Een hond komt tegen je aan liggen om genegenheid te tonen en verbondenheid met je te voelen. Echter, er kunnen meer redenen zijn voor het tonen van dit hondengedrag. Een logische en veelvoorkomende reden is dat jouw hond gewoonweg geniet van het samenzijn met jou als hondenbaasje.
Een hond ligt graag tegen je aan omdat honden sociale slapers zijn van nature. Het is heel onnatuurlijk om alleen te slapen. Er zijn honden die het liefst tegen je aan slapen, omdat dit zorgt voor een veilig gevoel, genegenheid en verbondenheid.
Voor een hond is het natuurlijk gedrag dat hij graag bij u wil zijn. Dat een hond graag tegen u gaat liggen kan verband houden met zijn wolf-oorsprong, als een manier om warm te blijven. Maar het kan ook zijn, en dat is waarschijnlijker, dat uw hond gewoon graag dicht bij u wil zijn.
Wanneer een hond tegen je aan leunt dan voelt hij zich veilig bij jou. Wanneer jouw hond tegen je aanleunt en aan angstige indruk maakt, dan kan hij overigens nog steeds van je houden en zich veilig voelen bij je. Hij kan wel angstig zijn voor een situatie, voorwerp, dier of mens.
Als een hond je lang, aanhoudend oogcontact geeft, is dat een manier om te zeggen: 'Ik hou van je'. Door dit terug te doen bij de hond, zeg je dit dus terug.
Losse schouders, een kwispelende staart, ontspannen oren, een lichtjes geopende muil, pretlichtjes in zijn ogen en een zelfverzekerde uitstraling zijn allemaal overduidelijke tekenen dat je hond gelukkig is. Een gelukkige hond ziet er relaxed uit en heeft pretlichtjes in zijn ogen.
Om je hond gelukkig te maken en te houden, is het belangrijk hem mentaal voldoende te blijven prikkelen en uitdagen. Leer hem zitten, liggen, apporteren of zelfs tussen je benen te lopen. Andere leuke denkspelletjes voor je hond zijn verstoppertje en schattenjagen.
1. Je hond kwispelt als hij je ziet. Een middelhoge, kwispelende staart (het soort kwispel waardoor zijn hele lichaam mee-waggelt) is een duidelijk teken van liefde. Een kwispelende staart betekent dat je hond ontspannen is en blij om je te zien.
Een ouderwetse gedachte waarom een hond op zijn rug gaat liggen als je hem aait is dat hij dit doet uit overgave. Een hond zou dit zogenaamd doen om zijn respect te tonen en te laten zien dat hij ondergeschikt is aan jou.
Honden likken hun soortgenoten uit teken van onderdanigheid of vanwege (de vraag naar) verzorging. Als een hond een ander likt zegt hij eigenlijk: ik accepteer dat jij de baas bent. Het hoofd van de roedel – jij in dit geval – krijgt dan vaak een stevige lik over het gezicht, of op de hand.
je hond ligt comfortabel, maar hij kan direct opspringen. Vaak neemt je hond deze slaaphouding aan als hij nog veel energie heeft. Als je hond met uitgestrekte poten ligt, voelt hij zich op zijn gemak. Een hond die op zijn buik slaapt, slaapt niet vast en kan direct rechtspringen.
Kop op arm of schoot leggen; dwingend om aandacht vragen. Op schoot gaan liggen; de hond neemt letterlijk en figuurlijk een hogere positie in dan de eigenaar.
Misschien zit hij niet lekker in z'n vel en wil hij getroost worden. In dat geval kun je je hond beter afleiding en positieve aandacht geven en met hem gaan wandelen of spelen. Legt 'ie z'n poot op je wanneer je je hond aait? Dan wil hij gewoon even laten weten dat hij het fijn vindt om geaaid te worden en om je geeft.
De gezichtsuitdrukking en blik van een hond laten veel zien over hoe hij over jou denkt. Als je hond naar je kijkt met een ontspannen, open mond en opgetrokken wenkbrauwen en ontspannen oren, dan weet je: dit is een teken van liefde! Is je hond ontspannen, dan kan het heel verbindend werken om elkaar in de ogen kijken.
Een Amerikaans onderzoek toonde echter aan dat een hond in de slaapkamer geen negatief effect heeft op je slaap. Het zou zelfs leiden tot een betere nachtrust! De baasjes in het onderzoek geven aan dat het voor hen rustgevend werkt. Hun favoriete viervoeter in de slaapkamer geeft daarnaast een gevoel van veiligheid.
Pootje laten rusten op je hand
Honden hebben meerdere manieren om duidelijk te maken dat ze met je willen spelen, het is dan ook erg belangrijk voor ze! Ook wanneer ze hun pootje laten rusten op je hand vragen ze je om met ze te spelen.
Ja, en ze kunnen gevoelig zijn voor kietelen op elk deel van hun lichaam (net als mensen!), maar de meest voorkomende plekken zijn hun nek, oren, onder hun oksels, hun rug en hun staart. Net als bij mensen zal elke hond zijn gevoelige plek (als hij die heeft!) variëren van dier tot dier.
Honden zijn namelijk in hun slaap erg beweeglijk, waardoor jouw nachtrust verstoord wordt. Bovendien loop je met je hond in bed ook meer risico op zoönosen. Huisdieren verliezen haren en huidschilfers net als wij. Deze bevatten bacteriën die niet goed zijn voor onze gezondheid.
Het merendeel van de honden bleek zich na een minuut nog te herinneren wat hun baasje had gedaan. Sommige dieren konden de handeling zelfs na een uur nog imiteren. Naarmate de tijd vordert, krijgen honden steeds meer moeite om zich een handeling te herinneren, net als mensen.
Ja, honden kunnen zeker hun baasje missen.
Geef hem geen aandacht, zeg niets tegen hem, kijk hem zelfs niet aan tot hij stopt met het gedrag. Als je het gedrag negeert, zal het stoppen (maar het kan wel eerst erger worden), want je hond krijgt er niet mee wat hij wil, namelijk jouw aandacht. Zodra het gedrag stopt, moet je heel snel belonen.
Het zal je vast niet verrassen dat honden, net als wij, verschillende emoties kunnen ervaren. Het is dus ook zo dat honden zich verdrietig kunnen voelen. Het verschil tussen honden en mensen is dat honden hun emoties niet kunnen uiten zoals mensen dat wel kunnen.
Oplossing ongelukkige hond
Ga extra veel met hem of haar spelen! Haal een nieuwe kameraad in huis als hij of zij een verlies te verwerken heeft. Verder kunnen we het voedingssupplement Calmex® aanbevelen. Dit helpt uw trouwe viervoeter om te gaan met stress en angst en kan dé oplossing zijn voor uw ongelukkige hond.
Bij een ontspannen lichaamshouding zijn duidelijke signalen te zien: De stand van de oren is ontspannen en ze hangen.De ogen en pupillen hebben een normale vorm en grootte.De ogen zijn niet opengesperd en het oogwit is niet te zien.
Bij dieren geldt eigenlijk hetzelfde als bij mensen.Verliefdheid komt door het stofje oxytocine. Oxytocine is een hormoon dat ervoor zorgt dat een band versterkt wordt. In het dierenrijk is dit stofje ook aanwezig, ook bij je hond of kat.