Je krijgt je laatste menstruatie en er wordt steeds minder oestrogeen geproduceerd in je lichaam. Slecht slapen tijdens de overgang komt mede omdat minder oestrogeen, minder melatonine betekent en laat dit laatste hormoon nu juist essentieel zijn bij het inslapen.
Melatonine is een dag-nacht hormoon en wordt aangemaakt onder invloed van duisternis. Overdag slapen heeft dus logischerwijs een verminderde slaapkwaliteit.
Hormonen die het slaapritme kunnen verstoren.
Er zijn drie hormonen die invloed hebben op het ritme: melatonine, cortisol en adrenaline.
Soms is er een oorzaak aan te wijzen, zoals spanningen of stress, pijn, of geluiden van buiten. Ook kan het een gevolg zijn van een psychisch probleem, bijvoorbeeld een depressie, burnout of angststoornis. In die gevallen is het nodig om het lichamelijke of psychische probleem eveneens te behandelen.
Valeriaan. Valeriaan is een uitstekend slaapmiddel, vooral bij geestelijke overspanning. Het zorgt ervoor dat je sneller kunt inslapen, zonder je suf te maken of je concentratievermogen aan te tasten.
Supplementen kunnen een uitstekende aanvulling zijn op een gezonde levensstijl en een goede avondroutine. Zo helpt melatonine bij het sneller in slaap vallen en werkt de geur van lavendel kalmerend en ontspannend. Melatonine, magnesium, slaapthee of essentiële olie: bekijk onze slaap- en rustproducten.
Een belangrijke factor die de aanmaak van melatonine beïnvloedt is licht. Dit betekent ook dat je de melatonine-aanmaak zelf gemakkelijk kan beïnvloeden: Door jezelf 's ochtends en 's middags meer bloot te stellen aan daglicht programeer je je lichaam om op het juiste moment van de dag melatonine te produceren.
Slaapgebrek blijkt het functioneren van onze hersenen heel sterk te beïnvloeden. Het levert problemen op met het geheugen, het concentratievermogen, de spraak, de reactiesnelheid en de besluitvaardigheid.Het tast ook het gevoel voor tijd en ruimte aan.
Melatonine vind je terug in diverse voedingsmiddelen, zoals zure kersen, bananen, walnoten, amandelen en tomaten. Dit essentiële aminozuur wordt in het lichaam omgezet in onder meer het 'gelukshormoon' serotonine dat op z'n beurt weer een rol speelt bij de productie van melatonine.
De meest voorkomende slaapklachten zijn: Te weinig slapen, te vaak wakker worden of te lang wakker zijn. Overdag erg moe en slaperig zijn. Slapen op een ongewoon tijdstip, bijvoorbeeld pas heel laat of vroeg.
De aanmaak van cortisol begint wanneer je lichaam daglicht waarneemt, dit zorgt ervoor dat je bloedsuikerspiegel stijgt zodat je hersenen voldoende energie krijgen om wakker te worden. De grootste piek cortisol is 's ochtends als je wakker word en daalt gedurende de dag.
Door de hormonale schommelingen en stress die deze levensfase met zich meebrengt, is het mogelijk dat u minder magnesium binnenkrijgt of uw lichaam meer magnesium verbruikt dan normaal gesproken. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid magnesium ligt normaal gesproken rond de 300 milligram voor vrouwen.
Tijd voor een eye-opener: van slecht slapen en slaaptekort kun je ook ziek worden! Slecht slapen wordt in verband gebracht met aandoeningen als een burn-out, depressie, dementie en overige hersenschade, overgewicht en hartklachten.
Hoewel de nodige hoeveelheid slaap bij iedereen anders is, stellen wetenschappers: “mensen die zeggen dat ze maar drie uur slaap nodig hebben, komen zichzelf vanzelf tegen.” Als je minder dan zes uur per nacht slaapt, spreekt men van chronisch slaaptekort.
Leefgewoonten waardoor je slechter slaapt zijn roken en koffie of zwarte thee drinken. Nicotine, cafeïne en theïne zijn stoffen die je extra 'wakker' houden. Ook veel suikers (frisdranken), veel zout eten, te laat of te veel eten of zonder eten naar bed gaan zorgen ervoor dat je moeilijker slaapt.
Als je de slaap niet kunt vatten, sta dan op en ga rustig iets doen tot je opnieuw moe genoeg bent. Probeer zowel tijdens de week als in het weekend op een vast tijdstip te gaan slapen en op te staan. Dat helpt om een vast slaap-waakritme te ontwikkelen en bevordert de kwaliteit van de slaap.
Regelmatig bewegen heeft een positieve invloed op de kwaliteit van je REM-slaap. Pas op dat je niet intensief sport vlak voordat je gaat slapen (dit kan het moeilijker maken om in slaap te vallen). Zorg voor een avondroutine. Bereid je lichaam en geest voor op een goede nacht met een paar ontspannende activiteiten.
Melatonine zorgt ervoor dat je op een natuurlijke wijze slaperig wordt. Het vertraagt je ademhaling wat ervoor zorgt dat je begint te gapen. Hierdoor val je sneller in slaap en krijg je een beter slaapritme. Wat leuk is om te weten is dat melatonine je lichaam 's nachts herstelt met een anti-verouderende werking.
Vitamine D
Je slaapt vooral een stuk korter bij een tekort. Door elke dag voldoende vitamine D op te nemen, voorkom je slaapproblemen en daar wordt je nachtrust logischerwijs alleen maar beter van.
Magnesium Bisglycinaat en magnesium Tauraat
Het aanvullen van een magnesiumtekort zorgt voor een diepere en rustigere slaap. De beste magnesiumvormen om de slaap te verbeteren zijn Bisglycinaat en Tauraat. Deze organische vormen hebben een hoge biologische beschikbaarheid, wat betekent dat je lichaam ze goed opneemt.
Ja, het innemen van vitamine D voor het slapengaan is over het algemeen veilig, vooral bij aanbevolen doseringen. Het is echter belangrijk om te onthouden dat de reactie op vitamine D kan variëren van persoon tot persoon.