Knijp restjes er zo goed mogelijk uit, dat maakt de recycling van drinkpakken gemakkelijker. Een papieren rietje bij een klein drankenkarton kun je terugduwen in het pakje, dan wordt het mee gerecycled. Een leeg pak weggooien is simpel: opvouwen, dop erop en in de zak of bak voor het plastic afval doen.
Drinkpakken (of drankenkartons) zijn bijvoorbeeld verpakkingen van melk, yoghurt, vla, sap, soep en saus. Grote en kleine pakjes: je kunt ze in bijna alle gemeenten gescheiden inleveren met de plastic verpakkingen (pmd).
Papier kan goed gerecycled worden tot nieuw papier. Snij of scheur grote kartonnen dozen in stukken voor je ze in de papierbak gooit, anders kunnen ze de ingang van de bak blokkeren. Melkpakken en sap-pakken horen niet in de papierbak maar bij het plastic afval: er zit een plastic en/of aluminium laagje in.
Een uitzondering hierop vormen de drankenkartons (zoals een melkpak). Dit is karton met een plastic (en soms ook aluminium)laagje. Die kunnen gescheiden ingeleverd worden (bijvoorbeeld via de PMD-inzameling) voor recycling. Restafval wordt in de afvalenergiecentrale verbrand.
Zowel groenten en fruit als dierlijk keukenafval, kaaskorsten zonder plastic, eieren en eierschalen, brood, noten en pitten mogen erbij. Zelfs vlees- en visresten mogen bij het gft. Tot tuinafval worden bladeren, gras, onkruid, takken en kamer- en tuinplanten gerekend, inclusief potgrond.
Dit geldt ook voor bierdoppen en schroefdoppen van wijnflessen: die mogen bij het restafval. Na de afvalverbranding worden ze met magneten uit het afval gehaald voor recycling. Een grotere losse deksel van metaal mag bij de gescheiden inzameling van plastic en metalen verpakkingen en drinkpakken (pmd).
Aluminiumfolie, frisdrankblikjes, koffiecapsules en ook de houders van theelichtjes komen via het restafval in het huisvuil. De vuilnisdienst van de gemeente haalt dat bij je op en levert het af bij de afvalverwerker. Die sorteert het afval om het daarna zo zuiver mogelijk verder te kunnen verwerken of verkopen.
Een leeg pak weggooien is simpel: opvouwen, dop erop en in de zak of bak voor het plastic afval doen. Je kunt grote en kleine pakjes in bijna alle gemeenten gescheiden inleveren samen met plastic- en metalen verpakkingen. Er zijn ook gemeenten waar je drinkpakken bij het restafval kunt weggooien.
Verpakkingen van motorolie en smeermiddelen, pesticiden, brandstoffen, lijmen, verf en vernis siliconenkits. Siliconenkits, verpakkingen van motorolie, brandstoffen, pesticiden, maar ook lege verfpotten horen niet thuis in de PMD-zak, maar bij het KGA.
Bij het restafval
Plastic verpakkingen met een metaallaagje (zoals een chipszak) mogen in de zak of bak voor plastic, metalen verpakkingen en drinkpakken (pmd). De verpakkingen worden vaak gerecycled tot nieuwe producten, zoals bermpaaltjes.
Gebaks- en pizzadozen mogen bij het oud papier als deze schoon en droog zijn. Oud papier is schoon en droog wanneer het grotendeels vrij is van voedselresten en vloeistoffen. De doos mag wel een paar kruimels en vetvlekken bevatten.
Metalen verpakkingen zoals bierblikjes, frisdrankblikjes, conservenblikken, blikjes van vis en aluminium schaaltjes (bijvoorbeeld van kattenvoer), kun je in de meeste gemeenten samen met plastic en drinkpakken inleveren (PMD).
Afval dat je niet gescheiden kunt inleveren, mag bij het restafval (de grijze kliko of vuilniszak). Het gaat bijvoorbeeld om luiers, kattenbakvulling, koffiecupjes en een kapot wijnglas. Twijfel je of iets in een aparte bak mag? Neem dan het zekere voor het onzekere en kies voor de vuilnisbak.
Drankkartons (de 'D' in PMD) worden via de blauwe PMD-zak bij je thuis ingezameld. Ze werden specifiek ontworpen voor een optimale bewaring van zuivelproducten, fruitsappen, soepen en sauzen. Het zijn bijzondere verpakkingen, samengesteld uit karton, een laag polyethyleen en vaak ook een fijn laagje aluminium.
Waarom mogen borden, bakjes en schaaltjes uit aluminium in de PMD-zak en aluminiumpapier niet? Borden, bakjes en schaaltjes uit aluminium kunnen opnieuw worden gesmolten en gerecycleerd. Aluminiumpapier is echter te dun, waardoor het in de ovens niet smelt, maar gewoon verbrandt. Gooi aluminiumfolie in de restafvalzak.
Zo mag je naast plastic flessen en flacons nu bijna alle plastic verpakkingen bij PMD sorteren. Dus ja, ook je yoghurtpotjes, botervlootjes, plastic verpakkingen van vlees, vis en groenten en alle plastic folies en zakken.
Aluminiumfolie als verpakking gooi je weg bij de gescheiden inzameling van metalen verpakkingen. Aluminium wordt na verbranding deels uit de verbrandingsresten van het restafval gehaald en gerecycled, maar dunne delen zoals folie verbranden en die ben je dan dus kwijt.
De reden dat de chipszak nooit in het PMD mocht is vanwege het metaallaagje aan de binnenkant van de zak. Doordat deze verlijmd is met de plastic buitenkant, is de chipszak niet recyclebaar.
Check welk afval in welke bak hoort, via de Afvalscheidingswijzer en via je gemeente. Zo horen deospuitbussen, zwarte plastic schaaltjes en vleesschaaltjes van piepschuim bij het restafval en niet bij het plastic afval. Kleine plastic spullen die geen verpakking zijn, zoals een tandenborstel, horen bij het restafval.
Is er geen inzamelbak in de buurt? Dan horen de cd's en dvd's bij het restafval. Restafval wordt in de afvalenergiecentrale verbrand.
Wat in de gft-bak mag
Moet je toch wat eten weggooien, dan mag dat bij het gft-afval. Net als fruit- en aardappelschillen, eierschalen, oud brood en kaaskorsten waar geen plastic in zit. Ook vis- en vleesafval zoals mosselschelpen, botjes en graten horen thuis in de groene kliko.
Foto's kun je het beste weggooien bij het restafval: ze bevatten teveel chemische stoffen om als grondstof te kunnen dienen voor bijvoorbeeld nieuw papier. Film bestaat uit celluloid, wat niet recyclebaar is. Deze stoffen zijn niet zo schadelijk dat het materiaal bij het klein chemisch afval moet.