Je adem inhoudenWanneer je je adem inhoudt, komt er steeds meer koolstofdioxide in je bloed. Omdat je lichaam dit niet te lang toe laat, neemt het ademcentrum op een bepaald moment de controle van je over. Je kunt er dan niets aan doen, maar je moet weer gaan ademen.
“Als je je adem inhoudt, zit je lichaam zonder zuurstof. In je benen en armen gaan de bloedvaten zich sluiten en de zuurstof doorsturen naar vitale organen, zoals het hart en de hersenen. Je lichaam gaat eigenlijk in verdedigingsmodus”, zegt inspanningsfysioloog Jan Boone (UGent). “En dan is er ook nog je milt.
Normaal ademen
Herstel door 2-3 min normaal adem te halen.
Trage, diepe ademhaling kan helpen bij stress, angst en slaapproblemen. Een diepe zucht helpt om snel te “resetten”. En regelmatig je adem inhouden geeft je sportieve prestaties een duwtje. Er zijn dus zeker goede redenen om je ademhaling te trainen.
De meeste mensen kunnen hun adem onder water niet langer dan een minuut inhouden. Dan krijgt je lichaam te weinig zuurstof en moet je ademen, anders raak je bewusteloos. Maar door te trainen kun je je adem steeds langer inhouden. Freedivers kunnen dat wel tien minuten lang.
De hersenen hebben een noodvoorraad zuurstof van 3 minuten. Als het zuurstoftekort langer duurt worden eerst de meest kwetsbare delen aangetast. Naarmate het zuurstoftekort voortduurt sterven meer hersendelen af. In normale omstandigheden is er na 9 minuten sprake van hersendood.
Je kunt je adem inhouden door je mond te sluiten en je neus dicht te knijpen, door je keel op slot te doen, door je borst- of buikspieren te gebruiken, of door je middenrif onder controle te houden.
Meestal is er bij deze vorm geen of kort sprake van huilen. Daarnaast is de duur van het inhouden van de adem korter [5]. De uitlokkende factor geeft prikkeling van de zenuw nervus vagus. Hierdoor vertraagt de hartslag en verlaagt de bloeddruk.
Budimir Buda Sobat heeft zijn eigen wereldrecord adem inhouden verbeterd. De 54-jarige Kroaat bleef 24 minuten en 33 seconden onder water zonder zuurstof. Sobat deed daarmee 22 seconden beter dan zijn vorige wereldrecord. De gewezen bodybuilder ging op zijn buik in een zwempak liggen in het zwembad van Sisak.
We ademen gemiddeld 12 tot 14 keer per minuut als we wakker zijn en 6 tot 8 keer als we slapen. Doen we dat meer dan 20 keer per minuut op een oppervlakkige manier, dan spreken we over tachypneu.
Veel mensen gebruiken een verkeerde manier van ademhalen. En hierdoor kunnen klachten ontstaan, zoals bijvoorbeeld hoofdpijn, vermoeidheid, duizeligheid en kortademigheid. Mogelijk hebben deze klachten te maken met je ademhaling. Geen klachten hebben, betekent trouwens niet dat je ademhaling in orde is.
Bent u kortademig na inspanning? Dan kan dat komen door een gebrek aan conditie. Maar het kan ook komen door een hartziekte, zoals hartfalen. Kortademigheid kan ook ontstaan door een longembolie of door een ziekte die niets met het hart te maken heeft.
Je kunt onder invloed van stress bijvoorbeeld vergeten te ademen – zoals bij een moeilijk examen. Tijdens een examen is dat geen probleem, maar dat is het wel als zo'n disfunctioneel adempatroon chronisch wordt. '
Samengevat De meeste mensen kunnen hun adem onder water niet langer dan een minuut inhouden. Dan krijgt je lichaam te weinig zuurstof en moet je ademen, anders raak je bewusteloos. Maar door te trainen kun je je adem steeds langer inhouden. Freedivers kunnen dat wel tien minuten lang!
Een emotionele resetfunctie
De meeste interessante is de emotionele resetfunctie. Wanneer je stress of emoties - positieve of negatieve - ervaart helpt de zucht om die emoties te reguleren. Bij stress kan een zucht helpen om de spanning even van je af te schudden, vandaar de uitdrukking 'een zucht van verlichting.
Een normale ademfrequentie zit tussen de 6 en 10 ademhalingen per minuut in rust.
U gaat vanzelf sneller ademhalen en uw hart gaat sneller kloppen. Zo kunnen angst en spanning ervoor zorgen, dat u gaat hyperventileren. Te snel of diep ademen bij weinig lichamelijke inspanning betekent dat het zuurstofgehalte in het bloed hoger wordt en het koolzuurgehalte te laag wordt.
De meeste drenkelingen overleven een verblijf van vijf minuten onder water, zonder hersenschade. Tot tien minuten redt 80 procent het nog. ,,Maar daarna neemt het percentage sterk af, al worden soms mensen na twintig minuten gered.
Probeer zo lang mogelijk uit te ademen. Adem 3 tot 4 keer langzaam diep in (zoveel mogelijk door uw buik). Houdt 3 tellen uw adem vast (niet de wangen bol maken) zodat de longblaasjes goed open gaan staan.
Wanneer mensen aan het sterven zijn is een stokkende ademhaling een teken dat de dood dichterbij komt. De ademhaling kan stil vallen en daarna weer met een diepe zucht op gang komen. De tijd tussen de ademteugen wordt langer en langer, dit kan soms oplopen tot wel 30 seconden.
Met een goede ademhaling krijgen je hersenen en spieren genoeg zuurstof. Dit zorgt er bijvoorbeeld voor dat je kunt bewegen of je kunt concentreren op een bepaalde taak. Ook kun je met een goede ademhaling je stressklachten verminderen.
Adem gedurende 4 seconden heel rustig in door je neus.Houd je adem 7 seconden in.Adem heel rustig uit door je mond gedurende 8 seconden.
Hierdoor krijg je geen zuurstoftoevoer naar je spieren die kracht moeten leveren, omdat de druk in je lichaam toeneemt komt er spanning op het bloedvaten systeem en vaak druk naar het hoofd. Adem daarom bij kracht zetten altijd goed uit. Hierdoor breng je zuurstof naar de spieren die het nodig hebben.
Maar de uitademing is net zo belangrijk. Tijdens de inademing gaat er namelijk koolzuur uit het bloed naar je longen. Als de uitademing langer is dan de inademing, wordt de koolzuurwaarde in de longen gelijk aan de koolzuurwaarde in je bloed.Op die manier normaliseer je de zuurgraad.