"Gebruik nooit een wattenstaafje om je oren schoon te maken", waarschuwt Brunings. Hij legt uit dat je met een wattenstaafje oorsmeer meestal alleen maar verder de gehoorgang induwt. "Hierdoor kan in de gehoorgang een oorsmeerprop ontstaan, waardoor je slechter kan gaan horen.
Is het gebruik van wattenstaafjes gevaarlijk? “Veel mensen gebruiken wattenstaafjes om zichtbaar oorsmeer in de oren te verwijderen. Wat echter vaak gebeurt, is dat men het oorsmeer hierdoor juist verder de gehoorgang in duwt. Met als gevolg een oorsmeerprop in de gehoorgang, waardoor je gehoor vermindert.
Het is gevaarlijk om wattenstaafjes te gebruiken in het oorkanaal, op eender welke leeftijd." Je duwt oorsmeer net nog dieper in je oor waar het vast komt te zitten. Dat kan leiden tot allerlei complicaties, ontstekingen of zelf beschadiging van de trommelvlies.
en waarom u geen wattentaafjes zou moeten gebruiken. Veel mensen vinden het fijn als hun oren schoon aanvoelen - en het schoonmaken kan prettig zijn! Maar wist u dat het eigenlijk niet echt nodig is uw oren schoon te maken? En het is zeer zeker niet nodig om iets in uw gehoorgang te stoppen.
1. Doekje. Eigenlijk hoef je enkel je oorschelp te reinigen en het oorsmeer rond het uiteinde van je gehoorgang te verwijderen. Hiervoor kun je een papieren zakdoekje of hypoallergeen, parfumvrij vochtig doekje gebruiken: haak het over je pink en ga er even mee in je oor om het zichtbare oorsmeer weg te halen.
Toch kan ook een beestje in je oor niet zoveel kwaad. "Behalve als het prikt of bijt." Als een insect in je oor vliegt, kun je volgens hem het beste met je pink erin pulken om het beestje eruit te krijgen. "Als het er dan nog niet uit is, kun je het proberen met water.
Het is mogelijk om de buitenkant van het oor en de ingang van de gehoorgang schoon te maken met een stoffen doek geweekt in heet water, zoals een flanellen doek of een handdoek. Dit is een vriendelijke methode die nuttig is voor het reinigen van het zichtbare deel van het oor.
Verwijderen van oorsmeer
Het wattenstaafje mag niet dieper dan dit in het oor! Alleen oorsmeer dat zichtbaar is in de opening van de gehoorgang mag worden verwijderd. U kunt dat het beste doen met een wattenstokje.
Als u opeens minder hoort aan een oor, kan dit door een aantal dingen komen. Als u slecht hoort, kan dit komen door een probleem in het oor. Bijvoorbeeld door te veel oorsmeer, een ontsteking in uw oor of een probleem met uw trommelvlies.
Het kan pijn doen als uw trommelvlies scheurt. Daarna merkt u er meestal niets van. U kunt ook last hebben van minder horen, een loopoor, oorsuizen of duizeligheid. Meestal geneest een trommelvlies vanzelf binnen 2 maanden.
Het is dus absoluut niet de bedoeling dat je het weghaalt, zeker niet dagelijks! ' 'Hoe oorsmeer eruitziet, verschilt van persoon tot persoon. Bij de ene is het lichtgeel, bij de andere kan het donker, zelfs zwart zijn. Soms is het hard, de andere keer vloeibaar of net plakkerig.
Vanaf de ingang dus ongeveer 2,5 cm diep.
Het trommelvlies geeft geluiden door en houdt lucht en vloeistoffen tegen. Bij een gaatje in het trommelvlies kunnen vocht, bacteriën en virussen wel het middenoor in. Daardoor kunnen infecties ontstaan. Ook kan het gehoor wat verminderd zijn.
Voorwerpen die te diep in het oor worden gestoken (bijvoorbeeld een wattenstaafje) kunnen het trommelvlies kapotmaken.
Symptomen van gescheurd trommelvlies
afscheiding van het trommelvlies (etter, vocht, in sommige gevallen bloed, enz.) oorsuizen of vreemde geluiden. oorpijn of ongemak. tijdelijk gehoorverlies van het aangetaste oor.
Wanneer je toch last blijft houden van veel oorsmeer, kun je gedurende twee of drie dagen een klein beetje lauwe slaolie of olijfolie in je oor druppelen. Zo wordt het oorsmeer wat zachter, waardoor hardnekkig oorsmeer loslaat van de gehoorgang. Overtollig oorsmeer komt vervolgens vanzelf naar buiten.
De oorprop ook wel oorsmeerprop genoemd, kan optreden als u de volgende symptomen opmerkt: Een afname van het gehoorvermogen. Een verstopt oor of druk in het oor. Irritaties, jeuk of pijn in de gehoorgang.
Je kan zelf proberen om de oorprop te verwijderen door het oor te spoelen met lauw water. Houd je hoofd licht schuin naar de kant die gereinigd moet worden. Trek zachtjes de oorlel naar beneden. Zo zet je het oorkanaal open.
De functie van oorsmeer
Zo wordt oorsmeer gezien als iets vies dat zo snel mogelijk het oor uit moet. Sommige mensen zijn er zelfs zoveel mee bezig dat ze regelmatig in hun oren zitten te peuteren, soms zelfs met een pen of paperclip. Maar oorsmeer heeft een belangrijke functie, juist bij het schoonhouden van het oor.
Het trommelvlies is zeer gevoelig; aanraking is pijnlijk. Het schoonmaken van de gehoorgang op grotere diepte dan dat met de punt van een handdoek mogelijk is, moet daarom worden ontraden.
Oorsmeer is iets heel normaals en heeft zelfs belangrijke functies voor je gehoorgang: Het beschermt je gehoorgang tegen vocht, stof en vuil van buitenaf. Het beschermt de kwetsbare huid in je gehoorgang tegen uitdroging. Het zorgt voor de afweer van bacteriën en schimmels.
Nat oorsmeer stootte meer uit van elf van de twaalf stoffen. Daaruit blijkt dat het gen dat er voor zorgt dat je oorsmeer nat is er ook voor zorgt dat je een sterkere lichaamsgeur hebt. Het natta oorsmeer stinkt ook harder dan de droge variant.
Wanneer u veel oorsmeer produceert (wat regelmatig voorkomt, vaak door genetische factoren), moet u ongeveer een keer per maand uw oren schoonmaken met waterstofperoxide of, indien nodig, laten uitspuiten.
Bij een loopoor is het trommelvlies kapotgegaan en komt er pus uit het oor. De pus is lichtgeel, dun en het stinkt – niet te verwarren met oorsmeer dat er donkergeel uitziet, vaster is en niet ruikt. De pijn neemt af en de koorts zakt.