Margarine en halvarine bevatten veilige toevoegingen, waaronder conserveermiddel, verdikkingsmiddel, kleurstof en aroma. Het grote voordeel van margarine en halvarine is dat ze overwegend onverzadigde vetten bevatten. Roomboter daarentegen is van dierlijke oorsprong en bevat overwegend verzadigde vetten.
Voedingscentrum : 'In halvarine zit veel meer vitamine D'
"Zachte halvarine en margarine en olie, zoals zonnebloemolie en olijfolie, zijn gezondere keuzes vanwege de vetzuursamenstelling. In halvarine en margarine zit bovendien veel meer vitamine D dan in roomboter.
Conclusie. Antwoord op de vraag: is roomboter beter dan halvarine? Gezien er in halvarine dezelfde vitamines zitten, maar aanzienlijk meer gezonde vetten, veel minder calorieën en gezonder voor hart en bloedvaten is, kun je het beste kiezen voor halvarine of margarine op brood.
Halvarine of margarine op brood smeren helpt om goede vetten en vitamines binnen te krijgen. Daarom is het verstandig om dit op uw brood te doen. Halvarine wordt gemaakt van met name plantaardige oliën en vetten, zoals zonnebloemolie en maisolie, en water.
Minder verzadigd vet met halvarine en margarine
Het vervangen van verzadigd vet door onverzadigd vet kan je risico op hart- en vaatziekten verlagen. Wij adviseren daarom halvarine of margarine uit een kuipje of fles te gebruiken.
Meer verzadigd vet
Ter vergelijking: als je 6 boterhammen per dag eet, krijg je bij roomboter zo'n 16 gram verzadigd vet binnen, bij margarine ongeveer 6 gram en bij halvarine zo'n 3,5 gram. Verzadigd vet kan ongunstige effecten hebben op je gezondheid.
In halvarine zit de helft minder vet dan in margarine. Zowel roomboter als margarine en halvarine bevatten vitamine A, D en E. Roomboter bevat alleen veel minder vitamine D en dus meer verzadigd vet dan halvarine en margarine. Verzadigd vet is niet goed voor de gezondheid.
De winnaar van de test is de Bona Halfvol. Dit is een halvarine zonder extra toevoegingen. Bona kreeg van de testers gemiddeld het hoogste cijfer.
Boter bevat meer verzadigd vet dan margarine. En verzadigd vet vervangen door onverzadigd vet kan het risico op hart- en vaatziektes verkleinen, zo stellen ze.
De mix van plantaardige oliën in Becel bevat van nature de goede meervoudig onverzadigde vetten, Omega 3 en Omega 6. Omega 3 en 6 dragen bij tot de instandhouding van een normaal cholesterolgehalte in het bloed, en daarmee zijn ze goed voor het hart.
Margarine bevat transvetten en is hierdoor kankerverwekkend
Toen men er ruim 25 jaar geleden achter kwam dat transvetten slecht zijn voor de gezondheid (het verhoogt de kans op hart- en vaatziekten), zijn ze direct gestopt met deze methode voor de productie van margarine.
Halvarine en light margarine
Halvarine bestaat voor zo'n veertig procent uit vet, de helft minder dan boter en margarine. Het vetpercentage is lager omdat er water aan toegevoegd is. De meeste producten die in de supermarkt liggen zijn halvarines. Er bestaat ook light margarine, deze bevatten vaak maar rond de 30% vet.
"Roomboter bestaat uit verzadigd vet, wat minder goed voor je is omdat het je cholesterolgehalte verhoogt. Margarine en halvarine bestaan uit goede, onverzadigde vetten en er is vitamine A en D aan toegevoegd."
Het advies is om zo min mogelijk verzadigd (hard) vet te eten, in welk product dan ook. Palmolie bevat meer verzadigde vetzuren dan de meeste plantaardige oliën en is daarom relatief minder gezond dan andere (met name vloeibare) plantaardige oliën.
Kies daarom voor halvarine, margarine of vloeibare boter. Deze botersoorten bevatten in verhouding meer onverzadigde vetzuren en minder verzadigde vetzuren dan roomboter, kokosvet, harde margarine of bak- en braadvet uit een pakje.
Reacties. Halvarine met plantensterolen. Bijvoorbeeld: Becel pro-activ Calorie Light Dat is een product met 23% vet en toegevoegd plantensterol en vitamines en bevat plantaardige olie waarvan 50% linol- en linoleenzuur.
Roomboter is veelbesproken. Er zitten veel verzadigde vetten in, en die verhogen het slechte soort cholesterol in het bloed. Dat verhoogt weer de kans op hart- en vaatziekten.
In een gezonde dagelijkse voeding passen oliën en vetten. Er zijn gezondere opties dan Lurpak Roomboter Ongezouten 200 g. Lurpak Roomboter Ongezouten 200 g kun je wel als extraatje eten. Het advies is om dat niet meer dan drie keer per week te doen.
Zowel een zachtere als een harde margarine kan goed werken in een bakrecept, maar hebben wel een ander uitwerking. Kies nooit voor halvarine, dit is alleen geschikt om mee te smeren en niet om mee te bakken.
Roomboter is doorgaans vetter dan margarine, maar nauwelijks calorierijker. Voor afvallen hoeft het elkaar dus weinig uit te maken. Je moet dan ook margarine blijven smeren als je je prettig voelt bij chemische bestanddelen. Als je liever natuurlijke ingrediënten in je lijf stopt, kun je beter boter eten.
Vitamine D (D3) is toegevoegd om Engelse ziekte (rachitis) te voorkomen. In roomboter zit van nature ook vitamine D, maar veel minder. Hieraan wordt het dus niet kunstmatig toegevoegd. Door margarine te smeren op je brood krijg je eenvoudig een deel van de essentiële vetzuren en de vetoplosbare vitamines A en D binnen.
Bij het toenmalige Van Dijk Food Products was Sense de tegenhanger van Becel van Unilever, in de tijd dat plantaardige vetten steeds meer een alternatief begonnen te worden voor dierlijke. Unilever was dan de marktpartij met het standaardmerk, het bekendste merk en ook het merk met de meeste innovatiegraad.
Een goed begin is het halve werk
Blue Band Goede Start! bevat naast de essentiële vetten en vitamine A, D en E, ook vitamine B1, B2, B6 en B12 en extra calcium. Goed eten begint al bij het ontbijt, misschien wel de belangrijkste maaltijd van de dag. Een lekker en voedzaam ontbijt levert energie, vitamines en mineralen.
Zo is roomboter slecht vanwege het hoge vetpercentage en is Becel goed voor onze hart- en bloedvaten. Toch? Juist dit 'goede' product is in 2012 uitgeroepen door Foodwatch als het meest misleidende product van 2012.