De
Elke dag produceert een wombat zo'n honderd vierkante drollen. Die worden gebruikt om het territorium van het dier af te bakenen. Vierkante drollen blijven beter liggen. De onderzoekers vroegen zich af hoe de wombat het voor elkaar krijgt een zachte drol in een vorm met scherpe hoeken te produceren.
De wombats zien er niet alleen eigenaardig uit, ze doen hun behoefte zelfs op een bizarre manier. De keutels van de wombat zijn immers niet rond zoals die van andere buideldieren maar wel kubusvormig. Al was de unieke vorm van de uitwerpselen lange tijd een mysterie, wetenschappers losten het eindelijk op.
Door het samendrukken van de darmen vormen de keutels van de wombat zich tot vierkantjes. De manier waarop de darmen van de wombat samendrukken is uniek, daarom poept geen enkel ander dier vierkante drollen!
De wombat is een geinig beest. Hij ziet eruit als een enorme cavia. En zijn keutels zijn vierkant. Dat komt niet doordat hij een vierkant poepgat heeft.
De Australische wombat zet de wetenschap al tijden voor een raadsel. Het is namelijk het enige dier dat vierkante keutels poept. Onderzoekers Patricia Yang en haar team van Georgia Institute of Technology onderzochten hoe dit kan. Buiten vormen die door mensen gemaakt zijn, komen er amper kubussen voor in de natuur.
Een marter zal zijn uitwerpselen in zijn verblijfplaats in een soort latrine deponeren. Hij gebruikt dus altijd dezelfde plaats. Doordat de uitwerpselen zich ophopen, krijgt u vanzelf stankoverlast.
Een luiaard poept zo'n één keer per week en dat doet ie het liefst op de grond.
Hoewel hun blaas 3600 keer groter is dan een blaas van een kat (18 liter tegen 5 milliliter), zijn olifanten net als katten binnen 20 seconden klaar met plassen. Dat melden Amerikaanse onderzoekers van het Georgia Institute of Technology in het wetenschappelijk tijdschrift PNAS.
De cloaca zit aan de buikzijde van vogels, achter de poten.Onder veren verstopt vind je de opening van de cloaca.Achter die opening zit een holte waar poep en plas, maar soms ook eieren en zaadcellen langs gaan. Alles in één orgaan.
De wombats (Vombatidae) vormen een familie van buideldieren uit de orde der klimbuideldieren (Diprotodontia). Samen met de koala zijn ze de enige overlevende soorten uit de onderorde Vombatiformes. De noordelijke breedneuswombat is een van de zeldzaamste zoogdieren ter wereld.
Het is verboden om deze dieren te houden als huisdier. De Wombat staat in Nederland niet geregistreerd op de positief of negatieflijst.
Poep van een octopus
Een octopus stuurt niet alleen met zijn sifon, zijn poep komt daar ook uit. De poep is een lange sliert die oplost in water.
Alle voedingsstoffen, vocht en vezels worden uit het voedsel onttrokken, met als resultaat honderden minuscuul kleine keuteltjes. Een giraffe van 5 meter poept keutels met het formaat van een knikker!
Ook erg bijzonder: de wombat heeft als enige dier ter wereld kubusvormige keutels.
Het meest winderige dier van het land? De Britten wilden het graag weten en kwamen tot een bizarre conclusie: kakkerlakken blijken in verhouding tot hun grootte meer methaan de lucht in te sturen dan andere dieren.
De blobvis mag zich officieel het lelijkste beest op aarde te noemen. De vis is in een verkiezing verkozen tot meest afzichtelijke diersoort. Met zijn slijmerige uiterlijk en droevige gezichtsuitdrukking is de blobvis inderdaad niet moeders mooiste.
Door al dit eten en drinken kun je je voorstellen dat er best veel poep uit een olifant komt. Dat klopt! Een olifant produceert zo'n 100 tot 120 kilo poep per dag!
Bij bijna elke persoon die een westers dieet volgt, zijn de afvalproducten zich langzaam aan het ophopen in het lichaam, in het lichaamsvet, in de spieren, de organen, bijna overal in. Naar schatting heeft de gemiddelde westerling maar liefst 3 tot 4,5 kilo giftig fecaal afval (ontlasting) in zijn darmen.
Gastro-enterologen (maag-darm wetenschappers) vertellen in Live Science dat alles goed zit als je tussen de drie keer per dag en drie keer per week een grote boodschap doet.
Als je regelmatig meer dan 3 keer per dag poept, is het verstandig om een afspraak met je huisarts te maken. Er zijn veel verschillende factoren die onze stoelgang beïnvloeden, waaronder ons dieet, en er bestaat niet zo iets als een optimale frequentie: ieders stoelgang is nu eenmaal anders.
Menselijke poep is bitter, vanwege de gal. Dat wordt afgescheiden door de lever en opgeslagen in de galblaas. De korrels die overblijven in uitwerpselen hebben geen smaak. We gaan ervan uit dat de smaak van poep voornamelijk door de geur wordt bepaald.
Dat ontlasting een beetje stinkt is normaal. Meestal merk je het zelf snel genoeg wanneer de geur anders is dan normaal. Dan kan het zijn dat er iets mis is gegaan in de spijsvertering. Als je diarree hebt dan heeft je poep een meer zurige geur.
Een blauwe vinvis, het grootste zoogdier ter wereld poept, naar schatting, wel 3-4.000 kg per dag. Dat is niet alleen heel veel, maar het komt ook nog eens op de juiste plek terecht. Namelijk aan het oppervlak, daar waar het fytoplankton groeit en de zon schijnt.