Alle EU-landen behoren tot de economische en monetaire unie (EMU), maar 19 daarvan hebben ook hun nationale munt vervangen door één gezamenlijke munt, de euro. Deze EU-landen vormen samen de "eurozone".
Er zijn acht EU-lidstaten die niet tot de eurozone behoren. Dit zijn Denemarken, Zweden, Hongarije, Polen, Tsjechië, Bulgarije, Roemenië en Kroatië. Al deze landen, op Denemarken na, moeten de euro invoeren zodra zij aan de criteria die hiervoor gelden voldoen.
Echter Denemarken heeft, na een eerste verworpen referendum om het Verdrag van Maastricht te ratificeren, een aantal clausules (opt-out) op het Verdrag van Maastricht bedongen, zodat de Denen de euro niet hoefden in te voeren als munteenheid. Het land blijft de kroon gebruiken als valuta.
Zweden komt nog niet in aanmerking om lid te worden van de eurozone. De andere niet tot de eurozone behorende lidstaten zijn tot de EU toegetreden in 2004, 2007 en 2013, na de invoering van de euro.
Het belangrijkste argument was dat Noorwegen door toetreding een deel van de soevereiniteit zou verliezen. Ook zouden er fundamentele economische verschillen zijn tussen de EU en Noorwegen: in Noorwegen is de economie gebaseerd op visserij en olie, terwijl de EU een industriële economie heeft.
Zweden maakt geen gebruik van de euro, en heeft tot op heden geen plannen om de Zweedse kroon (SEK) te vervangen door de euro. Het land heeft zich bij toetreding tot de EU (1994) verplicht tot het invoeren van de Europese munteenheid.
Duitsland draagt in euro's het meeste af
Kijken we naar de totale bijdragen in euro's, dan staat Duitsland op plaats één. Dat land droeg vorig jaar ruim 24 miljard euro af aan Brussel en was daarmee goed voor ruim 20 procent van de btw- en bni-afdrachten aan de EU.
U kunt in 19 EU-landen met de euro betalen: België, Cyprus, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Ierland, Italië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Portugal, Slovenië, Slowakije en Spanje.
Reacties. De moderne industriële Deense economie kenmerkt zich door een breed aanbod in producten en een prominente dienstensector. Denemarken heeft al eeuwen lang grote bedrijven in de scheepvaartsector. De handelsvloot is een van de modernste ter wereld.
Een van de armste landen
Bulgarije is een van de armste lidstaten van de Europese Unie. Het Oost-Europese land werd vorig jaar juli samen met Kroatië toegelaten tot het ERM-2-mechanisme, de officiële wachtkamer om tot de euro te kunnen toetreden.
Het €500-biljet werd niet opgenomen in de Europa-serie en wordt vanaf 27 april 2019 niet meer in omloop gebracht. De eerste serie, waarvan de eerste biljetten in 2002 in omloop kwamen, wordt geleidelijk vervangen door de Europa-serie. Alle eurobiljetten zijn wettig betaalmiddel in het gehele eurogebied.
De Europese landen die geen lid zijn van de EU: Albanië, Andorra, Armenië, Azerbeidzjan, Bosnië-Herzegovina, Faeröer, Georgië, Gibraltar, IJsland, Kazachstan, Kirgizië, Kosovo, Kroatië, Liechtenstein, Macedonië, Moldavië, Montenegro, Noorwegen, Oekraïne, Oezbekistan, Rusland, San Marino, Servië, Tadzjikistan, Turkije, ...
Polen is sinds 1 mei 2004 lid van de Europese Unie maar is nog niet toegetreden tot de Eurozone. Polen heeft nog geen officiële datum vastgesteld voor de invoering van de Euro. De Poolse zloty is de munteenheid van Polen.
Spanje gebruikt de euro. In Spanje zijn dezelfde biljetten gangbaar als in Nederland. Het is echter niet aan te raden om biljetten groten dan 50 mee te nemen naar Spanje. Creditcards kunnen gebruikt worden in de meeste pinautomaten in Spanje.
Dubai (ook wel Doebai) (Arabisch:دبي ; in het Arabisch uitgesproken als Doe-bei-i) is een stad in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) en de hoofdstad van het gelijknamige emiraat.
Ondanks dat Groot-Brittannië tot de Europese Unie behoort gebruikt het niet de Euro. De Britse pond, staat door de Brexit, onder druk maar is al tientallen jaren de valuta. Geld wisselen kan in Engeland zelf, maar ook in Nederland is het mogelijk om geld alvast te wisselen voor de Britse Pond.
Alle grote warenhuizen, veel winkels, hotels en restaurants en souvenirwinkels accepteren de euro als betalingsmiddel. Het wisselgeld krijg je echter in Zwitserse franken. Wij raden je aan om Zwitserse franken bij pinautomaten te pinnen of met EC-kaart of creditcard te betalen.
De inkomsten van de Europese Unie bestaan voor ongeveer 95% uit bijdragen van de lidstaten. Die bijdragen zijn voor een groot deel gebaseerd op hun bruto binnenlands product (bbp). Rijkere lidstaten, zoals Nederland, betalen daarom meer aan de EU dan armere lidstaten.
Euro is goed voor de export
Dit is gunstig voor Nederlandse bedrijven en daarmee voor Nederland. Ook voorkomt een gemeenschappelijke munt als de euro dat een ander land in de Europese Unie zijn munt in waarde laat dalen. Door een goedkopere munt worden de exportproducten van dat land goedkoper.
In 2020 droeg België 6,595 miljard euro bij aan de EU-begroting. In datzelfde jaar ontving zij 9,0515 miljard euro uit de EU-begroting, uitgesplitst als volgt: 5,0944 miljard euro voor administratieve uitgaven. 2,2948 miljard euro voor slimme en inclusieve groei.
Het goede nieuws is dat Finland vaak goedkoper is dan de andere Scandinavische landen. Het is wel zo dat het duurder is dan Nederland. Dit is het gevolg van de hoge belastingen die over producten zoals vlees, vis en alcohol betaald moeten worden.
Zweden heeft een vergelijkbaar prijsniveau als Finland. Het verschil is alleen dat je in Zweden met de Zweedse Kroon dient te betalen. Het is dus verstandig om vooraf even een rekentabel te maken. Noorwegen is wel een stuk duurder dan Nederland en België.
Finland is niet zo duur als andere Scandinavische landen, maar het blijft prijziger dan Nederland. Vis is over het algemeen goedkoper dan vlees. Alcohol is duur. Dit komt omdat er hoge belastingen over betaald moeten worden.