Het harmonieorkest is voortgekomen uit de militaire orkesten die een functie hadden (en hebben) om ceremonies muzikaal te begeleiden.
Een fanfare (uit het Arabisch: 'fanfar') is een muziekensemble dat bestaat uit koperblazers en slagwerk, aangevuld met saxofoons. Fanfares zijn vooral typisch voor Nederland en België.
De dirigeerstok wordt door een dirigent gebruikt als hulpmiddel om aan de musici van een orkest of ensemble de muzikale betekenis van de partituur over te dragen. Met de stok kan hij het tempo aangeven, maar ook de maatsoort, de dynamiek, inzetten van spelers en het karakter of de emotionele lading van een compositie.
Een orkestleider is een persoon die een orkest leidt. Als hij ook de rol van dirigent op zich neemt staat hij, meestal met een dirigeerstok, voor zijn orkest. In de jazzwereld, in de swing en de easy listening is het gebruikelijker dat de orkestleider of bandleider (Engels: bandleader) zelf meespeelt.
De nationale vlag van Zweden is een blauwe vlag waarop een geel Scandinavisch Kruis is geplaatst. De verticale arm van het kruis is naar de vlaggenmast toe verschoven. Er zijn twee varianten: voor de civiele vlag en de staatsvlag wordt de rechthoekige variant gebruikt, voor de oorlogsvlag de zwaluwstaartvariant.
René le Blanc, artiestennaam van René de Wit (Arnhem, 7 januari 1969), is een Nederlandse zanger, bekend van zijn deelname aan het programma Ik Geloof In Mij op SBS6 en zijn hit 'If I Tell You'. Hij wordt soms de Nederlandse Engelbert Humperdinck genoemd, vanwege zijn uiterlijk en de muziekstijl.
Hazes overleed op 23 september 2004 na twee hartinfarcten en een hartstilstand. De afscheidsceremonie vond plaats op 27 september 2004 in een bomvolle Amsterdam ArenA.
Hazes heeft een relatie met Erik Zwennes, met wie ze sinds maart 2017 verloofd is en sinds juli 2018 een zoon heeft.
Noussair Mazraoui (Leiderdorp, 14 november 1997) is een Marokkaans-Nederlands voetballer die doorgaans speelt als rechtsback. In juli 2022 verruilde hij Ajax voor Bayern München. Mazraoui maakte in 2018 zijn debuut in het Marokkaans voetbalelftal.
Deze lijst bevat de Ajax-spelers die in officiële wedstrijden 50 doelpunten of meer in dienst van het eerste elftal van Ajax maakten. Er zijn nu 17 spelers die er 100 of meer hebben gemaakt. Luis Suárez is de laatste die deze grens passeerde. Nummer 1 in de lijst is Piet van Reenen met 273 doelpunten.
Deelname. Een club kan zich voor dit toernooi plaatsen door een hoge eindpositie in de nationale competitie van het voorgaande jaar. Elk land dat bij de UEFA is aangesloten mag minimaal één en maximaal vier clubs afvaardigen; hoe sterker het land, hoe meer clubs mogen deelnemen.
Stadions geschikt voor profvoetbal staan in het vet. De minimumcapaciteit van deze lijst is 3.000. Het grootste voetbalstadion in Nederland is de Johan Cruijff ArenA.
Het bombardement
De Duitse strijdkrachten stonden 's ochtends 14 mei voor Rotterdam, maar het Duitse opperbevel was bang voor grote verliezen en viel de stad niet aan. De Nederlandse commandanten waren ook niet van plan zich over te geven. Hermann Göring besloot tot een algeheel bombardement op Rotterdam.
jodiumtabletten uitdelen en adviseren deze op een bepaald tijdstip in te nemen; besluiten tot evacuatie van een bepaald gebied; mensen vragen te gaan schuilen. Dit houdt in: binnen blijven of naar binnen gaan en deuren, ramen en alles wat als ventilatie werkt, sluiten.
Hoewel Hugo de Groot zeker niet de eerste schrijver is die schreef over het oorlogsrecht (Alberico Gentili ging hem reeds voor, en ook bij Francisco de Vitoria zijn sporen van humanitair oorlogsrecht te vinden), wordt hij toch vaak als grondlegger van het internationaal humanitair recht gezien.
Een deel van de bevolking in Den Haag spreekt er het dialect Haags. In het stadsdeel Scheveningen wordt er geen Haags gesproken, maar Schevenings. Ook wordt een inwoner van Scheveningen geen Hagenaar genoemd, maar Scheveninger. De agglomeratie van Den Haag heeft meer dan een miljoen inwoners.
Nadat in 1830 de Zuidelijke Nederlanden zich hadden afgescheiden en het zelfstandige België hadden gevormd werd Zuid-Brabant hernoemd tot de provincie Brabant. Het noordelijke gedeelte is Nederlandstalig, het zuidelijke deel Franstalig. De hoofdstad Brussel ligt midden in deze voormalige provincie.
Gelderland ligt weliswaar in het oosten van Nederland, maar het ligt ook nog centraal genoeg, dat de meeste verbindingswegen richting West-Oost en Noord-Zuid door Nederland via deze provincie lopen. Dit maakt de provincie van alle kanten bereikbaar.
Sinds de tiende reeks in 2012 wordt het programma uitgezonden op de zender Play4 (tot 2021 bekend als VIER) en duurt het programma tien weken, inclusief twee finaleweken. De eerste editie werd gepresenteerd door Bruno Wyndaele; nadien kwam de presentatie in handen van Erik Van Looy.
De naam "Buitenkerk" is in de 14e eeuw ontleend aan de plek van de kerk, het nieuwe stadsdeel de Buitenhoek, dat oorspronkelijk buiten de stadsmuur lag. De kerk is een voorbeeld van Baksteengotiek.
Volgens het CBS wonen er in 2022 in Nederland 421.026 Marokkanen, waarvan iets meer van de tweede generatie dan van de eerste generatie. Een deel van de Marokkaanse Nederlanders spreken van huis uit een van de Berbertalen en dialecten. Een ander deel spreekt van huis uit Marokkaans-Arabisch.
Buurten met geen of nauwelijks Marokkanen zijn Molenlaankwartier, Hillegersberg-Zuid en Strand en Duin. De Turkse Rotterdammers wonen het vaakst in de buurt Afrikaanderwijk: een derde van de inwoners is van Turkse herkomst. Verder wonen er ook veel Turken in Hillesluis (30 procent) en Feijenoord (27 procent).