Het beste moment om Oleander te snoeien is het najaar. Bescherm de Oleander dan wel goed tegen de winterkou en zet de plant tijdens de winter binnen. Ook in het voorjaar is het mogelijk om te snoeien, maar dan is de kans dat deze tuinplant in de zomer weelderig tot bloei komt veel kleiner.
Tijdens een zachte winter is dit best mogelijk. De Oleander verdraagt namelijk vorst tot -5 graden Celsius. Vriest het harder dan is de kans groot dat de plant schade oploopt. Laat je de Oleander in de winter buiten staan, zet hem dan bij voorkeur op een beschutte plek waar de plant weinig regen en wind vangt.
De uitgebloeide bloemtakjes worden door sommige mensen weggeknipt. Dat moet vooral niet gebeuren omdat op dezelfde takjes vaak in het tweede en derde jaar opnieuw bloemen verschijnen. De takjes verdrogen vanzelf en zijn dan gemakkelijk weg te breken.
Als de Oleander gele bladeren krijgt, kan dit verschillende oorzaken hebben. De plant kan te weinig water hebben gehad. De Oleander heeft te veel water gekregen in een korte periode en is daardoor verzopen. De plant heeft te weinig plantenvoeding gekregen.
Meng in het voorjaar flink wat organische mest door de potgrond en vervolgens tijdens de periodes van veel gieten regelmatig bijmesten tot half augustus. Verder kun je als bemesting oude stalmest of beendermeel gebruiken. Maar organische mest in de vorm van compost of stalmest cq koemestkorrels verdient de voorkeur.
Dus best binnen laten overwinteren indien het te hard vriest! Een nachtvorstje kan de plant goed hebben. Wanneer aanhoudende vorst voorspeld wordt, de plant binnen zetten in koele/koude ruimte en zo licht mogelijk ( niet in de zon ) De Oleander 's winters aan de droge kant houden, maar niet laten uitdrogen.
Bemesten. Bemesten. Een oleander in een pot heeft baat bij bemesting. Geef hem tijdens het groeiseizoen vanaf mei tot en met augustus elke twee weken mest voor terrasplanten of kuipplanten.
Het is een plant die maar al te graag in de zon staat en vooral op de warmere dagen is de Oleander in topvorm. Op een zonnige standplaats geeft de Oleander namelijk de meeste bloemen! De standplaats moet wel beschut zijn tegen de wind en tegen harde regen.
Op warme dagen heeft een volwassen oleander wel 10 liter per dag nodig, maar pas op dat de wortels niet verzuipen. Het water moet dus goed kunnen wegvloeien. Bij te weinig vocht kleuren de bladeren geel, met bruine vlekken. Zorg ook voor een goede bemesting.
Water. In zijn natuurlijke omgeving kan hij het vaak met minder water af, maar als potplant heeft hij graag voldoende water tijdens warm weer. Des te warmer en zonniger de oleander staat, des te meer water heeft hij nodig. Tot aan dagelijks aan toe.
Het beste moment om de Oleander te stekken is in juni. Alle onderdelen van de Oleander zijn giftig en bij het stekken van de plant kan wat huidirritatie ontstaan, draag dus voor de zekerheid handschoenen om dit te voorkomen. Dit heb je nodig voor het stekken van een Oleander: een scherp mes of een schaar.
Oleander bloeit van juli tot september met enkele of dubbele bloemen van 3 tot 4 cm groot die in trosjes bovenop de twijgen staan. Afhankelijk van de variëteit zijn de bloemen geurend, wit, geel, roze, oranje of rood. Des te warmer de zomer en de plek waar de oleander staat, des te meer bloemen.
Soms heeft de plant kale takken met alleen nog bladeren aan de bovenkant. Dan is het aan te raden om deze over te potten, verse grond te geven en de plant wat uit te dunnen. Door een stevige bemesting en meer licht in de plant zullen de takken ook onderaan weer uitlopen. Zo spaar je de bloemknoppen bovenin de plant.
Eigenlijk is het snoeien van Oleander niet nodig. Deze struik vertakt zelf en snoeien is niet goed voor de bloei van ervan. Wordt deze struik te groot dan kun je net zo veel van deze tuinplant afknippen als je wilt. Knip een flink stuk van de takken af in het oude hout.
Kaliummeststoffen en kalk zijn ook goed voor oleanders
Dit ondersteunt de groei van de scheuten in de tijd, maar mag niet later worden gebruikt dan aangegeven.
De Oleander is droogte tolerant, maar moet toch af en toe water hebben. Het kan zeer goed tegen de wind en er komen bijna geen ziekten en plagen in voor.
De gekweekte oleander kan wel een paar graden vorst verdragen. Met onze huidige zachte winters kun je daarom overwegen om deze plant in de volle grond op een beschutte zonnige plek te zetten. Bij een echte vorstperiode, bescherm je dan de struik met speciaal vliesdoek van GroenRijk.
Oleander houdt van een standplaats in volle zon, bij halfschaduw zal hij eerder opschieten en slungelig worden. Over het algemeen is weinig snoei nodig en is tevens een goede kustplant.
Aan de andere kant hebben gewone (volgroeide) oleanders een hoge groeisnelheid. Als zo'n plant gunstige omstandigheden vindt, kan hij per jaar 50 tot 70 cm of meer groeien.
De Oleander – Deze prachtige maar giftige plant voor honden staat op nummer 1. Deze plant is namelijk in totaliteit giftig en zelfs het eten van één blaadje kan al gevolgen hebben. Ook de symptomen liegen er niet op, zo kan de oleander hart problemen, lage bloeddruk en zelfs een hartstilstand veroorzaken.
Dit soort verkleuringen worden meestal veroorzaakt door een tekort aan voedingsstoffen. Deze kun je aanvullen door je plant te verpotten en door regelmatig plantenvoeding te geven. Een verkleuring door een tekort aan voedingsstoffen kan in veel gevallen ook weer bijkleuren.