Een bank bepaalt zelf welke documenten zij als geldig identiteitsbewijs hanteert.Zo kan het voorkomen dat een rijbewijs niet voor de identificatie gebruikt kan worden. In de meeste gevallen vraagt een bank om een paspoort of identiteitskaart bij het openen van een bankrekening.
Als u in Nederland belasting betaalt, dan heeft u een burgerservicenummer nodig om een bankrekening te openen. De bank kan u daarom vragen om een identiteitsbewijs waarop uw BSN staat als u een rekening opent. Bijvoorbeeld een paspoort of identiteitskaart.
Banken zijn verplicht om naar een identiteitsbewijs te vragen. Je mag je identificeren met een geldig paspoort of een identiteitskaart van enig EU-land. Als je de betaalrekening online aanvraagt, moet je een foto van een identiteitsbewijs en meestal ook een foto of korte video van jezelf uploaden.
Om een rekening te openen heb je een geldig identiteitsbewijs nodig en één van de volgende bewijsstukken: Wanneer je in Nederland woont, moet je dit aantonen met een uittreksel uit het bevolkingsregister (BRP). Dit kun je (online) aanvragen bij de gemeente waar je als inwoner staat ingeschreven.
Bankrekening openen in Nederland door buitenlander – Voorwaarden. Alle Nederlandse banken stellen als voorwaarde dat je in Nederland woont en staat ingeschreven bij de Gemeentelijke Basis Administratie (GBA). Ook moet je een Nederlands identiteitsbewijs of een verblijfsvergunning hebben.
Opzegging of weigering van een basisbankrekening is mogelijk indien de aanvrager onherroepelijk is veroordeeld voor bepaalde misdrijven (oplichting, bedrieglijke bankbreuk, valsheid in geschrifte of het witwassen van geld) of onjuiste of onvolledige informatie heeft verstrekt bij de aanvraag.
Traditionele banken zijn de banken die iedereen kent, zoals Rabobank, ABN Amro, ING Bank en SNS Bank. Deze banken hebben een fysieke vestiging waar klanten terecht kunnen voor vragen en advies.
Goedkoopste betaalpakket
Bankieren is voor veel mensen het goedkoopst met SNS Basis. Het ING OranjePakket met korting, het BasisPakket van Rabobank en SNS Compleet zijn ook vaak voordelig. De betaalrekeningen van ASN Bank, Knab en Regiobank zijn in sommige gevallen ook een goedkope optie.
Klanten van ING die meer dan een ton op hun rekening hebben staan, betalen daar vanaf juli 0,5 procent rente over. Dat geldt voor particuliere en zakelijke klanten. Begin dit jaar werd de grens voor iedereen op 250.000 euro gelegd. Volgens de bank is de wijziging het gevolg van de zeer lage rentes in Europa.
Een extra Betaalrekening met Betaalpas in een OranjePakket open je gemakkelijk en snel via de app of Mijn ING. De volgende werkdag is de rekening bij jou zichtbaar in de app en Mijn ING. Je Betaalpas ontvang je binnen 5 werkdagen.
Open pas een gratis bankrekening als je ook weet wat de minpunten zijn. De bankrekening van N26 is gratis, maar als je geregeld geld pint kan het toch nog een dure bankrekening zijn. Bij de Nederlandse banken als ABN Amro en Rabobank kun je alleen een gratis betaalrekening openen als jongere of student.
Komen jouw rekeningen aan het einde van de maand niet zo lekker uit en sta je daardoor vaak in het rood, dan is de ABN Amro een betere keuze. Het bedrag dat je rood kunt staan bij deze bank is ook hoger dan bij de ING en tegen een meer voordelige rente. Studenten krijgen daarentegen een betere rente bij de ING.
De kosten van een bankrekening verschillen flink per aanbieder en bijna elk jaar verhogen banken deze kosten. Bij sommige banken betaal je maar een paar euro, terwijl een ander bank ruim 100 euro in rekening brengt. Voor je een betaalrekening opent is het dus slim om goed naar deze kosten te kijken.
Iemand toegang geven tot al mijn bankzaken
Een notariële volmacht legt u vast bij de notaris en daarin staat wie uw financiële zaken mag regelen als u dat zelf niet meer kunt of wilt. De gevolmachtigde mag hetzelfde als u, dus bijvoorbeeld ook een rekening aanvragen of een adreswijziging doorgeven.
Makkelijk je bankzaken regelen, waar en wanneer je maar wilt. Ook een rekening open je binnen een paar minuten zelf, op je mobiel. Met de ING App heb je alles in de hand.
De traditionele Nederlandse banken houden bijna allemaal een dag of vier, vijf aan voor het afronden van de aanvraag. Bij bijna allemaal moet je ook eerst een cardreader en bankpas thuisgestuurd krijgen voordat de rekening te gebruiken is.
Voor het BasisPakket betaalt u € 3,05 per maand. Alle kosten van de producten in het pakket zijn inbegrepen. Gebruikt u andere producten die geen onderdeel zijn van het BasisPakket, bijvoorbeeld een creditcard of rood staan? Dan zijn hier extra kosten aan verbonden.
Het maandelijks forfait voor de ING Lion Account bedraagt 1,90 euro. Er is geen maandelijks forfait voor een rekening indien alle titularissen tussen 18 en 25 jaar oud zijn. Voor een tweede houder wordt een maandelijkse kost va, 0,80 euro aangerekend.
Negatieve rente op je betaal-, spaar- en beleggersrekening
Van 1 januari tot 1 augustus 2022 betaal je 0,50% rente over het deel van je tegoed boven € 100.000* op je betaal-, spaar- en beleggersrekening. Vanaf 1 augustus 2022 geldt 0,00% rente. De rente geldt per rekening en niet per klant.
Bij Nederlandse banken is een bankrekening vrijwel nooit gratis. Er worden kosten in rekening gebracht voor het aanhouden van de betaal- of spaarrekening. Maar ook voor het gebruik van diensten, zoals internetbankieren en contant geld storten. Het leveren van deze diensten kost de bank geld.
Wanneer je een standaard bankrekening wil openen zijn de kosten hiervoor bij beide banken gelijk. Wil je echter een gezamenlijke rekening openen of een extra betaalpas aanvragen, dan komt de ING iets voordeliger uit. Voor een Creditcard kom de Rabobank juist weer iets voordeliger uit.
Beschikt u en/of uw onderneming over een EVR-registratie, dan kunt u echter geen 'normale' bankrekening openen. In die gevallen is er de Basisbankrekening, die u bij ING, ABN, Rabobank, Volksbank en Triodos Bank aan kunt vragen.
Ook kan het zijn dat uw aanvraag wordt afgekeurd als de gegevens niet goed gecontroleerd kunnen worden. In dat geval kunt u de aanvraag opnieuw starten. U kunt met de volgende identiteitsbewijzen klant worden via de ABN AMRO website: Nederlands identiteitsbewijs (identiteitskaart, rijbewijs of paspoort)
De banken hanteren een uitsluiting van acht jaar, soms wordt deze periode verkort, maar gemakkelijk gaat dat zeker niet. Ook als het Openbaar Ministerie anders oordeelt dan de bank, is de bank nog niet verplicht om de bewuste persoon van de zwarte lijst af te halen.