Een divertikel is een uitgerekt stukje wand in de dikke darm. Een divertikel kan ontstoken raken. Dat heet diverticulitis. U krijgt dan buikpijn, meestal links onder in de buik.
Dit wordt gekenmerkt door misselijkheid en overgeven. Iemand met een gastro-enteritis heeft last van krampende buikpijn en waterige, soms bloederige, diarree. Bovendien is hij misselijk en braakt hij. Een darmontsteking kan verder koorts, spierpijn en hoofdpijn veroorzaken.
Bij een infectie van het maagdarmkanaal heeft u diarree of moet u vaak overgeven. Andere klachten zijn buikkrampen, buikpijn, misselijkheid, koorts, bloed of slijm bij de ontlasting en algehele vermoeidheid.
Klachten en alarmsignalen darm
Klachten en alarmsignalen die kunnen wijzen op een aandoening van de darm zijn: Bloed en/of slijm bij de ontlasting; Een blijvende verandering in het ontlastingspatroon in regelmaat of soort ontlasting. Ieder mens heeft een bepaald ontlastingspatroon.
Darmkanker heeft geen typische symptomen en de klachten kunnen van persoon tot persoon vrij uiteenlopend zijn. Een klein gezwel zal immers geen last geven: kleur en vorm van de stoelgang blijven normaal. Dat kan veranderen als de tumor groter wordt en groeit.
De alarmsymptomen die zullen worden besproken zijn: orale en mondmotorische afwijkingen, dysfagie, odynofagie (=pijn bij slikken), spugen, recidiverende KNO- en luchtwegproblematiek, afwijkende defecatie zoals diarree, obstipatie, ontkleurde ontlasting, bloedbijmenging en neurologische symptomen zoals hoofdpijn, ...
Medicatie bij een maag-darmontsteking
Je kunt een pijnstiller (bijvoorbeeld paracetamol) nemen tegen eventuele buikpijn en hoofdpijn. Paracetamol drukt ook de koorts. Wanneer het braken en de diarree langer dan 48 uur aanhouden of samengaan met hevige pijn, neem dan contact op met je huisarts.
Spijsverteringsklachten kunnen optreden bij een infectie met het coronavirus. De meest voorkomende spijsverteringsklachten zijn diarree, misselijkheid, overgeven en verminderde eetlust.
Last van de buik en stress
Heeft u veel last van stress? Dan kan dit een negatief effect hebben op uw buik en darmen. U kunt hierdoor verschillende klachten ervaren, zoals een opgezette buik, maagpijn en darmproblemen. Zeker bij chronische stress is het belangrijk om actie te ondernemen.
Bij een dikke darm ontsteking zijn een of meer uitstulpingen (divertikels) in de wand van de dikke darm ontstoken. Dit kan gebeuren wanneer voedselresten in de divertikels achterblijven die gaan rotten. Een dikke darm ontsteking wordt ook wel diverticulitis genoemd.
Een maag-darmontsteking is gevaarlijk voor ouderen, baby's, mensen met diabetes en mensen met een verminderd afweersysteem. Symptomen zijn koorts, buikpijn, diarree en misselijkheid (met braken). Meestal gaat een maag-darmontsteking vanzelf over.
Klachten van een wekedelensarcoom in de buik
Je kunt dan last hebben van een vol gevoel, een opgezette buik, darmklachten of bloed bij de ontlasting. Een wekedelensarcoom dat tegen organen aandrukt, kan pijn veroorzaken.
Last van de onderrug kan gerelateerd zijn aan darmklachten of pijnlijke en opgezwollen darmen. Rugpijn en stekende of zeurende pijn in de buik kunnen bijvoorbeeld te wijten zijn aan opgezette darmen en winderigheid. De buik kan door allerlei redenen ongemakkelijk aanvoelen en meteen ook rugklachten veroorzaken.
Divertikels geven meestal geen klachten. Klachten die wel kunnen optreden zijn vage buikpijn, buikkrampen, obstipatie en/of diarree. De klachten ontstaan vaak pas wanneer de divertikels gaan ontsteken.
Voedings- en leefstijladviezen bij chronische darmontsteking
Vervang sterk bewerkt voedsel of fastfood door gezonder en minder bewerkt eten met groenten. Eet minder rood vlees, vervang dit door vegetarische alternatieven en vis. Vervang boter door olie. Probeer bij een vezelarm dieet een vezelrijk dieet.
Mogelijke oorzaken rommelende darmen
Hier kunt u last van hebben wanneer u tijdens het eten te veel lucht inslikt, bijvoorbeeld doordat u tijdens het avondeten uw eten te snel eet. Rommelende buik- en darmgeluiden kunnen ook samenhangen met darmmotiliteit, de normale beweging van de darmen.
Bij chronische diarree, maar ook bij verstopping (obstipatie) is het goed veel vezels te eten. Vezels werken in de darm als een soort spons waardoor ze water opnemen, hierdoor blijft de ontlasting zacht en soepel. Ook zorgen ze ervoor dat de darmen in beweging blijven.
buikpijn; bij de één een vervelend of opgeblazen gevoel in de buik, bij de ander heftige buikkrampen; de pijn kan overal in de buik zitten en wisselen van plek; de klachten kunnen verminderen nadat u ontlasting heeft gehad; onregelmatige ontlasting in de vorm van verstopping, diarree of een afwisseling van beide.
Mensen met het prikkelbare darmsyndroom (PDS), ook wel 'spastische darm' genoemd, hebben gevoelige darmen. Een geringe vulling van de darm (met gas of ontlasting) geeft al een pijnlijk gevoel in de buik. Bij PDS kan zelfs een lege darm pijn doen.
Verstopping eventueel afgewisseld met dunne ontlasting. Buikpijn of buikkrampen. Misselijkheid. Plakkerige stinkende ontlasting.
De dikke darm ligt in een soort boogvorm (een omgekeerde U) in uw buikholte. De dunne darm gaat over in de dikke darm (colon). Het begin van het colon bevindt zich rechtsonder in de buik. Vandaar gaat de dikke darm recht omhoog tot aan de lever.
Pijn in de onderbuik is een veel voorkomende klacht. Meestal wordt die veroorzaakt door een darmprobleem. Maar bij vrouwen kan de pijn ook afkomstig zijn van een aandoening van de inwendige geslachtsorganen (vagina, baarmoeder, eierstokken).
Een darminfarct kan optreden als de bloedvaten die verantwoordelijk zijn voor de bloedvoorziening van de dikke en de dunne darm ernstig vernauwd of zelfs afgesloten zijn. Als de bloedvaten in de darm afgesloten zijn, komt de bloedvoorziening in een groot deel van de darmen in gevaar.
Een acute ontsteking treedt meteen na de weefselbeschadiging op en duurt meestal niet langer dan enkele dagen. Van een chronische ontsteking is sprake als deze langer dan drie maanden aanhoudt.