Maestro is een direct debitcard van Mastercard, VPAY een direct debitcard van Visa. Beide betaalkaarten zijn op dit moment nog bruikbaar voor aankopen binnen heel Europa, maar de Maestro en VPAY betaalkaart kunnen meestal niet gebruikt worden voor online aankopen binnen Europa.
Eigenlijk is er nauwelijks verschil tussen de passen. V PAY en Maestro zijn allebei veilige betaalpassen waarmee je in heel Nederland en Europa kunt betalen bij een betaalautomaat in winkels, horecagelegenheden en tankstations. Met beide passen kun je ook contant geld opnemen bij een geldautomaat.
V PAY is de betaalpas van Visa, net zoals Maestro de betaalpas van MasterCard is. Met V PAY is het mogelijk om te betalen op plaatsen waar een (Visa) creditcard niet geaccepteerd wordt.
Met een Maestro of V PAY-betaalpas kun je niet online betalen. Buitenlandse klanten en Nederlandse klanten die bankieren bij Bunq of een buitenlandse bank zoals N6 of Revolut, hebben vaak een Mastercard Debit of Visa Debit. Ze kunnen daar in veel Nederlandse winkels niet mee betalen.
Staat er een logo van V PAY op je pas? Dan heb je een betaalpas van Visa. En als er een Maestro-logo op staat, dan heb je een betaalpas van Mastercard. Zowel Visa als Mastercard ontwikkelen al tientallen jaren elektronische betaalmiddelen waarmee je over de hele wereld kunt betalen.
De consument plaatst een bestelling bij een webshop en geeft aan met eMaestro of V PAY te willen betalen. Vervolgens moet het kaartnummer en de vervaldatum op het betaalscherm worden ingevoerd. Daarna wordt met behulp van een digipas of random-reader een transactiecode gegenereerd die ook moet worden ingevoerd.
Wereldwijd worden V PAY Cards overal geaccepteerd waar de EMV-technologie met chip en pin ingeburgerd is.
Waarom verdwijnen Maestro en V PAY? De reden voor de overgang is dat er met Maestro en V PAY passen niet online betaald kan worden en de kaarten in veel winkels buiten Europa niet te gebruiken zijn.
Je herkent de kaarten en betaalpassen aan het logo.Het Maestrologois twee overlappende cirkels; één rood en één blauw.Voor Mastercard en Debit Mastercard zijn deze cirkels rood en geel. Als het een Debit Mastercard is, staat de tekst Debit boven het logo.
In 1991 lanceerde Mastercard het Maestro kaartmerk. Het verschil tussen Mastercard en Maestro is dan Maestro een debitkaart is en Mastercard een creditcard. Een Maestro kaart heeft dus geen kredietlimiet en je kunt alleen besteden wat je er op je eigen rekening staat.
De verschillen tussen Visa Card en MasterCard zijn erg klein. Visa Card heeft een betere wereldwijde dekking dan MasterCard. Vooral in gebieden met relatief weinig toeristen is de Visa Card vaak de enige betalingsmogelijkheid. De voornaamste verschillen tussen Visa Card en MasterCard worden gemaakt door de aanbieders.
Werkt elke Visa-creditcard hetzelfde? Ja, alle Visa-cards zijn volledig hetzelfde in gebruik. De Visa-card is een wereldwijd betaalmiddel: in bijna alle landen is het Visa-logo op winkels en op webwinkels te zien. Alleen al in Europa zijn ruim 500 miljoen Visa-cards in omloop.
Volgens de Betaalvereniging stopt Mastercard met het verdelen van Maestro betaalpassen op 1 juli 2023. Kort daarna volgt Visa. In de plaats komen de debit Mastercard en Visa debitcard.
Betalen met een creditcard is meestal duurder dan met een betaalpas. De meeste banken rekenen bij de creditcard gemiddeld zo'n 2% koersopslag, dus gemiddeld 1% meer dan bij de betaalpas. Buiten de eurolanden komt het weleens voor dat een winkelier zelf nog een bedrag rekent voor een betaling.
Kosten pinnen in het buitenland
Met je betaalpas betalen in euro's kost je niets extra's. Dat geldt ook voor contant euro's opnemen. Betalen in vreemde valuta kost 1,2% over het betaalde bedrag. Een opname van contant geld met een betaalpas in vreemde valuta kost 1.2% over het opgenomen bedrag + € 3,50 per keer.
Betaalmerken ING Betaalpas (Maestro en V Pay)
V PAY is een betaalmerk van Visa. Met je Maestro of V PAY Betaalpas kun je in heel Nederland en Europa op een veilige manier geld opnemen en betalen in winkels, horecagelegenheden, tankstations.
“Een kredietkaart is een betaalkaart die aan je zichtrekening verbonden om uitgaves te betalen. Je kunt er geen geld van overschrijven.” Een positief saldo wordt dus gebruikt om de volgende rekening te betalen. Daarna komt het saldo weer op nul.
Mastercard. Cijfers 2 tot en met 3, 4, 5 of 6 representeren het nummer van de bank of financiële instelling waaraan de kaart is gekoppeld. De cijfers 4, 5 of 6 tot en met 15 zijn het rekeningnummer van de creditcard. Dit nummer hoeft niet overeen te komen met het bankrekeningnummer van de creditcardhouder.
Heeft u het nummer van uw Bancontact / Maestro-betaalpas correct ingevoerd? U moet de 17 cijfers van uw kaart, de vervaldatum, uw postadres, uw e-mailadres en uw telefoonnummer invoeren. Overschrijdt uw aankoop uw maximaal bestedingsbedrag?
Pinnen in eurolanden
Betalen in winkels met je Nederlandse bankpas kost in eurolanden in principe niets extra. Heb je een betaalpas met het Maestro- of V Pay-logo, dan kun je gewoon pinnen als de winkel ook zo'n logo heeft. Als je geld opneemt is dat vaak ook gratis. Maar je kunt ook te maken krijgen met extra kosten.
V PAY is de betaalpas van Visa, zoals Maestro van MasterCard is. Naast de Volksbank geeft inmiddels ook ING betaalpassen met V PAY uit. Je kan er op dezelfde manier mee betalen als met een betaalpas met het Maestrologo, zo legt Daniel van Delft van Visa uit.
Met je SNS Betaalpas kun je standaard betalen en contant geld opnemen - ook wel pinnen genoemd - in landen binnen Europa. Ga je naar een ander land? Dan moet je eerst je SNS Betaalpas 'aan' zetten.
Kaartbetalingen zijn het meest populair in Italië.Mastercard, Visa, Maestro, American Express. Alternatieve betaalmethoden zoals Paypal, Apple Pay en Google Pay™ winnen ook aan populariteit.
Om veiligheidsredenen kan je je Maestro-bankkaart normaal enkel gebruiken in Europese landen. Als je buiten Europa reist, vergeet dan niet om vóór je vertrek aan je bank te vragen om die kaart te deblokkeren, zodat je die ook daar kunt gebruiken.