Zijn de kankercellen uitgezaaid naar aangrenzende weefsels, dan verandert de vorm van de navel. Er kan een verkleuring, zwelling of een rode dikke rand zichtbaar zijn. Meestal lekt er dan vocht uit de navel.
Waarom moet je jouw navel schoonmaken? Maak je je navel niet goed schoon, dan kan een opeenstapeling van bacteriën, vuil, zweet, lotion en pluis een nare geur ontwikkelen in je navel. Ook kan het leiden tot infecties, wat vaak gepaard gaat met een rode, jeukerige huid – zeker als je een navelpiercing hebt.
Bij een navelontsteking bestaat het gevaar dat bacteriën via de bloed- vaten opklimmen naar de lever, urineblaas en andere organen. Als dit gebeurt, kunnen meer- dere ziektetekenen optreden, zoals sufheid, dikke en pij nlij - ke gewrichten, een opgetrok- ken buik en ademhalings- problemen.
Het beste is om je navel dagelijks schoon te maken met water en een niet-agressieve zeep. Je mag ook een washandje of wattenstaafje gebruiken want in tegenstelling tot je oren is je navelbuik een 'zakje' en kun je het wattenstaafje dus niet te diep duwen.
De navel is het litteken dat achterblijft na het verdrogen van de navelstreng. De navel heeft daardoor een symbolische betekenis van verbinding met het leven gekregen. De vorm van de menselijke navel is afhankelijk van de wijze waarop het litteken vergroeit.
Over een navelbreuk
Een navelbreuk (hernia umbilicalis) is een uitstulping van het buikvlies in de navel. Dit komt door een opening of zwakke plek in de buikwand. Een navelbreuk kan aangeboren zijn, maar ook als volwassene kun je er last van krijgen. Een aangeboren navelbreuk komt voor bij één op de zeven pasgeborenen.
De breuk ziet eruit als een uitstulping van het buikvlies. Dit heet de breukzak. Op de plek van de breuk zit een zwelling. De zwakke plek of opening in de buikwand heet de breukpoort.
Buikpijn rond de navel, hangt vaak samen met een aandoening van de dunne darm: een ontsteking, zoals de ziekte van Crohn, besmetting met een parasiet of bacterie. Bacteriële infectie.
Een navelbreuk is een uitstulping van buikvlies door een zwakke plek in de buikwand. Bij druk op de buik, door bijvoorbeeld hoesten en persen, puilt de zwelling naar buiten. Meestal zijn er geen klachten en hoeft u er niets aan te doen.
Let wel: je kunt niet zomaar elke olie in je navel smeren. Tea Tree olie schijnt veilig te zijn, en zou helpen bij infecties en schimmel. Mosterdolie zou helpen tegen bacteriën. En castorolie zou helpen bij het verkrijgen van een zachtere en vollere huid.
Het holletje of bobbeltje op je buik voorzag je ooit van voedsel en zorgde ervoor dat je in leven bleef. Je navel is een overblijfsel van de navelstreng die van de placenta of moederkoek naar de buik liep. De placenta is van levensbelang, omdat vanaf daar voeding naar de baby gaat via de navelstreng.
Het kan komen door het vele littekenweefsel dat ontstaat bij de genezing. Daardoor is er minder speling tussen de buikwand en de huid van de navel. Het gevolg hiervan? De navel wordt naar buiten geduwd en krijgt dus een bolle vorm.
Navelgranuloom (wild vlees in de navel)
Een navelgranuloom is een stukje wild vlees dat groeit op de plek waar de navelstreng heeft gezeten. Dit geneest meestal vanzelf. In sommige gevallen gebeurt dat niet en blijft de navel vochtig. Dan stipt de Jeugdgezondheidszorg de navel aan met zilvernitraat.
Het herstel duurt ongeveer en week. U mag op de dag dat u naar huis gaat niet zelf naar huis rijden. Zorg dat iemand u die dag weer kan ophalen uit het ziekenhuis. Het is belangrijk dat u na de operatie gewoon blijft bewegen, (niet in bed gaan liggen) en de eerste week na de operatie het wondgebied ontziet.
Wanneer het navelstompje vies begint te ruiken, de huid rondom rood en opgezet is of er wat pus op het stompje zit kan het zijn dat het stompje is ontstoken. Vraag in dat geval om raad bij je kraamverzorgster, verloskundige of huisarts.
Klachten van een wekedelensarcoom in de buik
Pas als het sarcoom tegen een orgaan of zenuwen gaat drukken, kun je klachten krijgen. Je kunt dan last hebben van een vol gevoel, een opgezette buik, darmklachten of bloed bij de ontlasting. Een wekedelensarcoom dat tegen organen aandrukt, kan pijn veroorzaken.
Klachten en alarmsignalen darm
Klachten en alarmsignalen die kunnen wijzen op een aandoening van de darm zijn: Bloed en/of slijm bij de ontlasting; Een blijvende verandering in het ontlastingspatroon in regelmaat of soort ontlasting. Ieder mens heeft een bepaald ontlastingspatroon.
Blindedarmontsteking kan de volgende klachten geven: pijn rechtsonder in de buik. de pijn kan er opeens zijn en wordt steeds erger. een hogere temperatuur: vaak is de temperatuur hoger dan 37,5 of heeft u koorts (38 graden of meer)
Wat zijn de symptomen van een buikwandbreuk? Een buikwandbreuk presenteert zich doorgaans door een zwelling. Bij sommige mensen kan het zijn dat de zwelling niet te voelen is door bijvoorbeeld een forse onderhuidse vetlaag. Een buikwandbreuk kan klachten geven van een onaangenaam gevoel.
Zoals bij elke operatie is er een kans op bloedingen en infecties. Een kleine bloeding herkent u aan een blauwe plek rondom uw navel. Dit is niets om u zorgen om te maken. Er is een kleine kans op een infectie van de wond.
Maar dan ook écht elke navel. Dit komt doordat het een litteken is en elk litteken geneest anders. Daarbij wordt de navelstreng ook bij iedereen anders doorgeknipt. Zelfs eeneiige tweelingen hebben een andere navel.
Alles over de navel. Een navel is een litteken dat is overgebleven nadat de navelstreng bij je geboorte is doorgeknipt. De navelstreng heeft er gedurende de zwangerschap voor gezorgd dat je zuurstof, voedingstoffen en afvalstoffen hebt kunnen uitwisselen met je moeder. De huid van de navel is erg dun.
Overigens bestaan er volgens Cromheecke maar heel weinig echt bolle navels. „De meeste zijn gewoon hol, en dan heb je nog wat andere vormen, van plat tot en met bol.