Een moltonzeil als matrasbeschermer houdt het eventueel doorlekken van de luier van je kindje tegen. Door het gebruik van een matrasbeschermer blijft je matras lekker schoon en fris. Helemaal van nu is de matrasbeschermer die je matras beschermt en tegelijkertijd ook je kindje gezonder laat slapen.
Een matrasbeschermer voorkomt de verspreiding van huisstofmijt en is dus essentieel voor mensen met een allergie. De huisstofmijt voedt zich immers met dode huidcellen. Zonder matrasbeschermer komt de matras al snel onder de huidcellen te zitten. Een voldoende frequent gewassen matrasbeschermer beperkt dit.
Bij een matras voor een babybed kun je ook nog een matrasbeschermer aanschaffen. Een matrasbeschermer met een ventilerende toplaag, bestaat uit een niet-vochtdoorlatende laag met daarop een laag met een honingraatstructuur. Er zijn hiervan veel verschillende merken en typen op de markt.
Stevig en dik genoeg
Het matras voor je kindje moet stevig en minimaal 8 cm dik zijn. Er moet wat ruimte zitten tussen het matras en de binnenkant van het ledikantje. Dit mag niet meer zijn dan 2 cm, anders kan het kindje tussen het matras en de zijkant van het bedje komen.
"Veilig" slapen op de Aerosleep wieg matras (topper) In veel babywinkels wordt een Aerosleep wieg matras of topper aanbevolen voor je baby. Het zou naar zeggen oververhitting en zelfs wiegendood voorkomen. Dit zijn we nagegaan bij de echte experts van het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid én de Consumentenbond.
Een matrasje voor een (baby)ledikant is meestal 60 à 70 cm breed en 120 à 140 cm lang en dient minimaal 10 cm dik te zijn. Voor wiegje kun je een matrasmaat aanhouden van 40 cm breed en 80 lang. De dikte van een wiegmatrasje dient minimaal 5 cm te zijn.
Wat is het verschil tussen een molton en een matrasbeschermer. Het voornaamste verschil tussen de molton en de matrasbeschermer is dat de molton óver het matras wordt geplaatst en de matrasbeschermer ónder het matras wordt geplaatst. Zowel de molton als de matrasbeschermer verlengen de levensduur van het matras.
Je hebt niet meer nodig dan 2 molton onderleggers, 3 hoeslakens, 4 lakens en 2 dekens. Let wel op dat je het bedje kort opmaakt, zodat je baby niet verstikt.
De eerste laag die je op het matras doet, is een molton hoeslaken of onderlegger. Dit wordt gebruikt om transpiratievocht, spuug en ontlasting op te vangen, zodat het matras beter beschermd blijft tegen dit soort vuil.
Tip. Als de matrasbeschermer van doorgestikt materiaal is (met een soort kussentjes), of bestemd is voor onder je matras, dan is het restafval. Moltons (door opruwen verkregen zachte stof) en andere enkelvoudige textiel mag je weggooien in de kledingcontainer.
Een matrasdek (soms ook: matrasbeschermer) wordt tussen bedbodem en matras gelegd. Allereerst beschermt een matrasdek een matras tegen beschadigingen van de bedbodem, stof en de inwerking van condensvocht. Een bedbodem kan namelijk scherp zijn en dat is zonde van je (nieuwe) matras.
Een molton is ideaal om je matras te beschermen. De absorberende, vochtregulerende eigenschappen van een molton hoeslaken zorgen ervoor dat al het vocht dat je 's nachts verliest opgenomen wordt in het hoeslaken en dus niet terecht komt in je matras. Zo blijft het matras langer schoon, fris en vrij van bacteriën!
Uit bed vallen voorkom je als volgt: Volgens de normen moet er in de laagste stand minimaal 50 centimeter afstand zijn tussen de bovenkant van het matras tot aan de bovenkant van het ledikant. VeiligheidNL adviseert zelfs 55 cm aan te houden. In de hoogste stand is deze afstand 20 tot 30 centimeter.
Functie van molton en hoeslaken
Tevens beschermt de molton je matras tegen slijtage en stof. Een hoeslaken gaat weer om de molton heen en zorgt er naast extra bescherming van de matras voor dat jij comfortabel ligt.
Een dekbedje kan te warm zijn en ligt bovendien los, waardoor baby's erin verwikkeld kunnen raken. Bovendien is het risico op wiegendood groter als het hoofd van de baby bedekt is. Gebruik daarom geen dekbedje voordat je kind 2 jaar is. Ook niet als fabrikanten beweren dat hun dekbed is goedgekeurd voor baby's.
Wil je de deken in de winter gebruiken, dan zijn wollen en teddy dekens ideaal, deze zijn heerlijk dik en houden je pasgeboren kindje lekker warm. Wil je de deken in de zomer gebruiken om je pasgeboren kindje toe te dekken? Dan kun je beter gaan voor de dekens van flanel of wol, deze zijn dunner.
In het algemeen moet je je beddengoed elke twee tot drie weken verschonen. Als je 's nachts veel zweet of ziek bent moet je je bed elke week verschonen.
Haal je huidige matrashoes of tijk van je matras. 3. Tel vervolgens bij de kernhoogte van je matras twee centimeter op. Dit is de juiste maat matrashoes die je moet hebben voor jouw matras.
Zorg voor een stevig babymatras. Het babymatras mag niet te zacht zijn, omdat het gezichtje van je kind dan in het matras kan wegzakken en je baby dan niet meer kan ademen! Je kunt checken of het matrasje niet te zacht is, door met gestrekte arm en platte hand op het babymatras te drukken.
Het is niet per definitie zo dat hoe dikker het matras is, hoe beter het matras is. Maar een vuistregel voor een babymatras is, dat het matras minimaal 9 cm dik moet zijn. Ons standaard babymatras is 10 centimeter dik.
Beste uit de Test: IKEA HIMLAVALV 3D
Het matras scoort op alle punten voldoende tot goed. Hij slaagt voor alle veiligheidstests en de lichaamsondersteuning en vochtdoorlating zijn goed. Opvallend is de zeer goede luchtdoorlating. Dit is zelfs zo goed dat het matras soms wat te koud kan zijn voor pasgeboren baby's.