Een roofvogel eet precies zoveel als hij nodig heeft. Een te dikke roofvogel bestaat niet. Als een roofvogel soms iets zwaarder is dan normaal, heeft dat te maken met vetreserves die nodig zijn voor de trek naar het overlevingsgebied, om eieren te leggen of een koudeperiode te overleven.
Ook varierend met het seizoen is de voedselbehoefte van een Buizerd: voor een volwassen Buizerd geldt dat hij gemiddeld ongeveer 6 veldmuizen per dag nodig heeft.
Roofvogels jagen om in leven te blijven, zeven dagen per week, 365 dagen per jaar, hun hele leven lang. Ziek zijn of gewond raken is er niet bij, want dan vang je geen prooi. Geen eten betekent de dood. Roofvogels vangen dus prooi om hun honger te stillen, of om het vrouwtje en de jongen (in de broedtijd) te voeden.
Omdat sperwers veel prooisoorten bejagen hebben ze over het algemeen een stabiele populatie, in tegenstelling tot b.v. de torenvalk. Het mannetje eet 40 - 50 gr per dag en het grotere vrouwtje 50 - 70 gr per dag (bijvoorbeeld 2 en 3 prooien ter grootte van een mus).
Onder de roofvogels vallen onder andere haviken, uilen, arenden, gieren en valken. Roofvogels jagen op en eten dieren zoals konijnen en andere knaagdieren, maar ook vissen, hagedissen en andere vogels.
Voedsel bestaat voor een belangrijk deel uit veldmuizen, waarvan hij er per dag ca.3 tot 4 van vangt. Echter jaagt hij ook wel op andere dieren, zoals sprinkhanen, kikkers of zelfs jonge ratten en mussen. Om zijn prooi op te eten, zoekt de torenvalk een rustige plaats op.
Vooral kleine zoogdieren, zoals woelmuizen (in Nederland veel veldmuis, rosse woelmuis) en jonge konijnen.Ook regenwormen, kevers, amfibieën, jonge vogels en aas. Over het algemeen geen snelle jager, maar kan soms vogels en volwassen konijnen pakken.
Roofvogels hebben scherpe klauwen. Daarmee grijpen en doden ze hun prooi. Met hun haakvormige snavel met scherpe randen plukken ze het dier en scheuren ze het vlees aan stukken. Iedere roofvogel heeft een eigen territorium, een gebied waar hij leeft en jaagt.
Een vogel kan dus niet zoals de mens, hond en kat vele dagen tot weken zonder eten. Dit geldt wat minder voor de hele grote vogels dan voor de kleine vogeltjes. Een dag niet eten en drinken betekent voor een klein vogeltje al vaak dat ze flink verzwakt zijn.
Vogels overeten zich niet. Daarnaast zullen ze nooit verleren om zelf voedsel te vinden.
Slechtvalken slapen graag op hoge gebouwen, op hoogspanningsmasten en soms in bomen. Evenals andere valken, bouwen Slechtvalken geen nest. Ze broeden in natuurlijke holtes (rotswanden), kunstmatige holtes (nestkasten, gebouwen), op de grond of in een boom in een oud kraaien- of roofvogelnest.
Roofvogels hebben een 6 tot 8 keer beter gezichtsvermogen dan de mens en stellen hen in staat om een insect van 2mm waar te nemen vanaf een 18 meter hoge boom.
De harpij, in het Engels harpy eagle, is een wonderbaarlijke vogelsoort die voornamelijk in het Amazonewoud leeft. Het is de sterkste roofvogel ter wereld met klauwen die groter kunnen worden dan die van een grizzlybeer. Door haar omvang denken sommige mensen dat ze te maken hebben met een verkleed persoon.
Samen vormen ze een belangrijke schakel in de voedselketen. Voor Kerkuil, Bosuil, Buizerd en Torenvalk zijn ze een onmisbare hap.
Jan Rodts van Vogelbescherming Vlaanderen gelooft echter niet dat een buizerd een hondje kan optillen en laten vallen op zo'n manier dat het zijn nek breekt. Buizerds vallen normaal geen hondjes aan.
Men kan bij enkele soorten wervende roepen van het mannetje, duetten bij de copulatie, stemcontact tussen ouders en kleine kuikens (ook al in het ei roepend), bedelroepen van het vrouwtje en de jongen voor en tijdens de voedselovergave, contactroepen tussen partners of soortgenoten en alarmroepen voor vijanden goed ...
Hoe weten vogels waar eten is? Vogels doen niets anders dan de hele tijd in de gaten houden of er ergens gezonde voeding te halen valt. Ze kunnen het zien en ruiken, maar houden daarbij ook andere vogels in de gaten. Zodra ze zien dat er ergens 'wat te halen valt' gaan ze snel een kijkje nemen.
De meest voorkomende oorzaak van dit probleem is dat de vogels té veel te eten krijgen per dag, want gemiddeld eet een vogel 7% lichaamsgewicht per dag op maar krijgen ze veel meer dan ze op kunnen.
Zelfs binnen het UV-spectrum kan hij zaken waarnemen. Roofvogels kunnen hun ogen afzonderlijk van elkaar gebruiken. Combineer dat met het razendsnel kunnen focussen en scherpstellen alsmede het vermogen van onze slechtvalk een prooi te kunnen zien op 3000 m afstand en vervolgens te pakken.
Jonge buizerds beginnen vaak met het imiteren van de roepen van volwassen buizerds als onderdeel van hun leerproces. Ze gebruiken deze geluiden om te oefenen en vaardigheden te ontwikkelen die essentieel zijn voor hun toekomstige jacht- en communicatievaardigheden.
Roofvogels vallen gericht kippen in een uitloop aan. Hoewel eerder gedacht werd dat ze vooral zieke of dode dieren opruimen, blijkt dat juist gezonde kippen een gewilde prooi zijn voor de havik en buizerd.
De buizerd is een krachtige boodschapper. Met zijn scherpe blik houdt hij het overzicht en ziet hij tegelijkertijd geen detail over het hoofd. De buizerd kruist jouw pad omdat hij je wil laten weten dan er meer is dan jij nu ziet. Dat kan te maken hebben met ontrouw in de allerbreedste vorm.
In de winter komt de Buizerd overal in Zeeland voor, zelfs in kale akkerbouwgebieden. In kale boomloze gebieden met veel overwinterende watervogels kunnen zelfs concentraties optreden. In de schemer verlaten Buizerds dergelijke gebieden om ergens in een boom of in een bosje te gaan slapen.
De maximale leeftijd van de buizerd is 26 jaar in de vrije natuur, en 30 jaar in gevangenschap. Een buizerd is pas na 3 à 4 jaar geslachtsrijp. Uitwerpselen worden over de nestrand 'gespoten', zo houden ze het nest schoon. Hoe ouder de jongen, hoe verder je deze uitwerpselen van het nest kan terugvinden.