Alle drie de woorden geven het begin van een periode aan. Vanaf heeft de ruimste betekenis: met ingang van een tijdstip in het verleden of de toekomst.
Vanaf in vanaf 1 augustus betekent: 'te beginnen met (bij)'; 'van de genoemde tijd af te rekenen'. Dat betekent dat de bepaling die na vanaf komt (in dit geval: 1 augustus) bij de reeks (in dit geval: de dagen) moet worden gerekend die er logischerwijs op volgt.
Vanaf betekent namelijk 'te beginnen met/bij' of 'met ingang van'. Vanaf leidt hier een reeks in. Die reeks begint met het woord dat er direct na staat. Bij vanaf de vierde voorstelling is dat dus de vierde voorstelling.
`Vanaf morgen ga ik een dieet volgen. ` duidt een tijdstip aan waarna iets geldt.
In Nederland worden combinaties met tot vaak zo opgevat dat de genoemde einddatum (dag, week, maand, jaar en dergelijke) niet inbegrepen is. Maar ook de interpretatie van tot waarbij de genoemde einddatum wel inbegrepen is, komt voor in Nederland. Tot betekent dan 'tot en met' (zie voorbeeld 5).
Alle drie de woorden geven het begin van een periode aan. Vanaf heeft de ruimste betekenis: met ingang van een tijdstip in het verleden of de toekomst.
de einddatum zelfst. naamw. (m.) de dag dat iets stopt of klaar is Voorbeelden: `- 30 november is de einddatum van de inschrijvingstermijn voor de nieuwe cursus, daarna kun je je niet meer inschrijven.
Als het voorzetsel vanaf (of van) deel uitmaakt van een plaatsbepaling, geeft het aan van welke plaats een handeling uitgaat of vanwaar ze begint. Ook het voorzetsel vanuit heeft die betekenis. In België wordt in die betekenis ook het voorzetsel vanop gebruikt.
We schrijven ervanaf aan elkaar als de combinatie een voornaamwoordelijk bijwoord is. Dat is het geval als u de combinatie kunt vervangen door het oorspronkelijke voorzetsel en een naamwoord. De vorm -vanaf gaat terug op de voorzetselcombinatie van … af.
Ook: vanafprijs. De minimale prijs waartegen een product of dienst verkocht wordt. Meestal zijn dat prijzen waarmee geadverteerd wordt, die dienen als 'lokkertjes' voor potentiële afnemers.
Bijwoord. Hij heeft dat dure jacht tijdig verkocht, daar is hij mooi vanaf.
Herkomst en betekenis Augustus
Augustus is afgeleid van Augustinus. Augustinus is een jongensnaam, die een verkleinvorm is van het Latijnse Augustus. Dit betekent 'geheiligd, gewijd, verheven, eerwaardig'. Letterlijk betekent het 'vermeerderaar'.
vanaf, beginnende, aanvang hebbende
Voorbeeld: `U kunt met ingang van 1 maart van de woning gebruik maken. `
'Tot 3 mei' kan betekenen dat 3 mei inbegrepen of niet inbegrepen is. Om misverstanden te voorkomen, kunnen we '3 mei inbegrepen' het beste weergeven met 'tot en met 3 mei'.
Het woord 'per' betekent in het normale spraakgebruik 'vanaf' of met 'ingang van'. Indien indiensttreding per 1 maart inhoudt dat het dienstverband start op 1 maart, dan houdt een opzegging per 1 maart in dat de arbeidsovereenkomst eindigt op 1 maart.
Geniet er van of geniet ervan is een veelgebruikte wens. Vooral op social media kom je deze varianten vaak tegen. Toch is er maar één juiste schrijfwijze, namelijk: Fijne vakantie, geniet ervan.
De namen van maanden worden met drie of vier letters afgekort. In lopende tekst schrijven we die afkortingen gewoonlijk met een punt, zoals we dat bij de meeste 'echte' afkortingen doen. Mei wordt niet afgekort en krijgt dus nooit een punt. jan., feb., mrt., apr., jun., jul., aug., sept., okt., nov., dec.
= ca. afkorting circa Voorbeeld: `Er waren ca. honderd bezoekers.
Volgens Van Dale is de afkorting voor hoofdstuk hfst. (met een punt erachter). Volgens Van Dale is de afkorting voor hoofdstuk hfst. (met een punt erachter).
Opzegtermijn met vast contract
Dit betekent dat u 1 maand van tevoren uw contract moet opzeggen. Het gaat om een kalendermaand. De opzegtermijn gaat in vanaf de 1e van de volgende maand. Stel: u wilt per 1 april uit dienst, dan moet u uw contract uiterlijk voor 1 maart schriftelijk opzeggen.
Normaal gesproken eindigt een arbeidsovereenkomst dus aan het einde van de laatste dag van de looptijd daarvan. Dat is de laatste werkdag. Als gekozen is voor opzegging “tegen het einde van de maand”, dan eindigt de arbeidsovereenkomst aan het einde van de laatste dag van die kalendermaand.
Vaak wordt in een vaststellingsovereenkomst of opzeggingsbrief opgenomen dat de arbeidsovereenkomst wordt opgezegd of eindigt per (bijvoorbeeld) 1 maart. Hiermee wordt in de arbeidsrechtpraktijk dan bedoeld dat de laatste dag van het dienstverband (indien we spreken over het jaar 2018) 28 februari is.
September (ook wel: herfstmaand of fruitmaand) is de negende maand van het jaar in de gregoriaanse kalender en heeft 30 dagen.
Oktober is de tiende maand van het jaar in de gregoriaanse kalender en heeft 31 dagen. De naam komt van octo, het Latijnse woord voor acht. Oktober was namelijk volgens de Romeinse kalender oorspronkelijk de achtste maand van het jaar, omdat volgens deze kalender tot 153 v. Chr. het nieuwe jaar op 1 maart begon.