Spoel zoveel mogelijk schimmel weg met heet water en afwasmiddel. Giet warm water in de fles, vul tot ongeveer 2/3 vol is en voeg 2-3 druppels afwasmiddel toe. Doe de dop er weer op en schud het mengsel grondig gedurende 1-2 minuten.
Wat minstens even goed werkt zijn afwasmachine-tabletten. Breek zo'n tablet doormidden en los deze op in het water in je bidon. Laat dit alles een nacht staan, schud een paar keer, spoel alles goed uit. En je bidon is schoon.
drinkbus reinigen
Laat je drinkbus een nachtje weken in een sopje van sodakristallen en warm water. Reinig ze daarna met een propere afwasborstel en spoel even na met natuurazijn. Gebruik geen chemische producten: die laten een smaakje achter.
Een handwasje met afwasmiddel en water of een keer in de vaatwasser is vaak al voldoende. Als je bidon minder fris ruikt, is schoonmaken met witte azijn of bleek misschien beter.
Bacteriën. Experten raden aan om je drinkfles minstens één keer per dag af te wassen met water en zeep, wil je een broeihaard van bacteriën vermijden. Die kunnen zich namelijk snel vermenigvuldigen, aangezien je via je mond bacteriën achterlaat op je fles.
Bidon jaarlijks vervangen
Je hebt al een nieuwe bidon vanaf 5,99 euro! Bidons hebben geen eeuwig leven. Na een tijdje zijn ze simpelweg niet meer fris te krijgen en dat is het juiste moment om ze te vervangen. Wij raden aan om dit minstens een keer per jaar te doen.
Het is namelijk bekend dat azijn 82% van de schimmelsoorten doodt. Hierdoor is azijn een middel bij uitstek om schimmel in de badkamer te voorkomen. Spray oppervlakten waar schimmel snel verschijnt regelmatig in met azijn en je zult zien dat de schimmel wegblijft.
Azijn is een zuur dat de meeste schimmelsoorten meteen dood. Voor hardnekkige schimmels is dit echter lastig. Bleekwater heeft dezelfde functie en doodt ook schimmels. De dampen van bleekwater zijn echter gevaarlijk als je ze inhaleert en het bleekwater tast bepaalde materialen aan.
Bij de meeste mensen staat daar een fles chloor; een middeltje dat heel goed werkt tegen schimmel. Doe de chloor op een schuursponsje en ga daarmee over het beschimmelde oppervlakte, waarna de schimmel hopelijk oplost. Ook een mengsel van soda en water doet wonderen, net als bleekwater.
Gewoon simpel keukenazijn met koud water. Vul de waterfles voor ongeveer 1/3 deel met azijn en vul hem dan verder met koud water. Laat de drinkfles zo een nacht doorbrengen en spoel hem dan goed om. Wanneer je niet vaak genoeg spoelt, zal je water een beetje naar azijn smaken.
Alles over de Nike Hyperfuel Bidon 500 ML
Deze Nike Hyperfuel bidon heeft een inhoud van 500 ml, is vaatwasser bestendig en door het knijpbare materiaal gaat het drinken voor, tijdens of na je workout je gemakkelijk af.
In een fles waaraan gedronken is, zie je vaak witte velletjes zweven die je niet vindt in een ongeopende fles. De bacteriën voeden zich met de voedselresten uit de mond en sterven. Daardoor krijgt het water na enkele dagen een sterke rioollucht: het begint te stinken.
Zijn schimmels giftig? Schimmels zijn niet allemaal giftig, maar van sommige schimmels is bekend dat ze in staat zijn gifstoffen (mycotoxines) aan te maken. Het eten van deze gifstoffen kan leiden tot een voedselvergiftiging. Dat kan gepaard gaan met misselijkheid en diarree.
Meng wat water en azijn en laat je Dopper er een nachtje in weken. Spoel de fles daarna goed af. Driedubbel grondige reinigingsbeurt: vul de fles met wat water en azijn, voeg twee eetlepels baking soda toe en roer. Ook hier geldt: spoel de fles daarna grondig na voordat je hem weer gebruikt.
In een flesje water zitten geen suikers of andere lekkernijen waar schimmels en bacteriën zo dol op zijn. En schimmels en bacteriën zitten er ook niet in, zolang de dop dicht blijft. Daarom bederft water niet. Je kunt het, ook na de datum op de fles, gewoon drinken.
De werking van alcohol heeft beperkingen
Het is niet werkzaam tegen bacteriesporen noch tegen schimmelsporen. Sporen van bacteriën zijn bijzonder lastig te elimineren. Zelfs bij sterilisatie in een droge autoclaaf met temperaturen boven 132 C gedurende 10 minuten kunnen heel soms bacteriesporen overleven.
Soda is het milieuvriendelijkste middel om schimmel te verwijderen. Los 6 gram soda op in een emmer met 1 liter water. Doop een harde borstel in de emmer en wrijf over de schimmelplekken. Loskomende schimmeldeeltjes zijn heel slecht voor je.
Schimmel verwijderen met bleekwater
Vul een plantenspuit voor de helft met water en de helft met bleekwater (javel). Spuit het op de schimmelvlekken en laat even intrekken. Wrijf de schimmelvlekken weg met een spons of doek. Voor hardnekkige schimmelvlekken moet dit een paar keer herhaald worden.
Schimmels houden niet van frisse lucht, maar wel van vochtige plekken. Check daarom of je voldoende lucht tegen vochtproblemen.
Schoonmaakazijn is ook gewoon azijn, het verschil is dat dit zuurder is doordat het een hoger percentage azijnzuur bevat. Schoonmaakazijn is dus niet voor consumptie bedoeld, maar echt alleen om mee schoon te maken.
Er zijn verschillende huis-, tuin- en keukenmiddelen die u kunt proberen om zwarte schimmel te verwijderen. Denk aan soda, bleekwater, wasmiddel, ammonia en schoonmaakazijn. Effectief zwarte schimmel verwijderen doet u met een speciale spray, zoals HG schimmelreiniger schuimspray.
Maar er zijn meer tekenen die erop wijzen dat je herbruikbare waterflesje zijn beste tijd gehad heeft. Een plastic fles gaat ongeveer een jaar mee. Een glazen drinkfles is een stuk duurzamer, maar een roestvrijstalen drinkfles is de beste keuze voor langdurig gebruik.
De oplossing is vrij simpel. Chloor er in. die je aan het water in de bidon toevoegd. Na een aantal uren is die vieze smaak en geur voor altijd weg.
- Geur- en smaakresten kan je overigens ook makkelijk verwijderen door je fles te vullen met warm water, citroensap toe te voegen, en daarna minstens 30 minuten (of nog beter: een hele nacht) te laten staan. Citroensap verwijdert niet alleen onfrisse geurtjes, het vernietigt ook bacteriën en ziektekiemen.