Meer dan 70 procent van het aardoppervlak wordt ingenomen door oceanen en maar liefst 97 procent van al het water op aarde is zout water. In 1 liter zeewater zit gemiddeld 35 gram zout (dat zijn ongeveer drie eetlepels). Reële waarden variëren van 10 g/l in de poolgebieden tot 50 g/l in de tropen.
Het zoute spoelwater kunt u zelf goed bereiden door een eetlepel keukenzout op te lossen in één liter water (9 gram zout op 1 liter water). Het water hoeft niet gekookt te worden; Nederlands kraanwater is voldoende schoon.
Grenswaardes met betrekking tot het zoutgehaltes in water voor verschillende toepassingen zijn zeer laag. Zeewater langs de Nederlandse kust bevat ongeveer 15.000 – 19.000 mg/l Cl (afhankelijk van de invloed van rivierwater). De grens voor drinkwatergebruik ligt op 150 mg/l Cl.
In 1 liter zeewater komen gemiddeld de volgende hoeveelheden zouten voor: 24 gram natriumchloride (NaCl)5 gram magnesiumchloride (MgCl2)
Regelmatig gezouten water drinken is namelijk helemaal niet gezond. Het verhoogt - net als alle producten met veel zout - de bloeddruk en werkt dehydraterend. Daarnaast vergroot het de kans op nierfalen. De werkelijke resultaten zijn dus een stuk minder rooskleurig dan omschreven.
Omdat het lichaam streeft naar een evenwicht in de concentratie van verschillende vloeistoffen, zal het water aan de lichaamscellen onttrekken. Het is dan ook aan te raden om een klein beetje zout toe te voegen aan het water, ongeveer negen gram keukenzout per liter.
Je lichaam gebruikt dit voor het prikkelen van zenuwen, het samentrekken van spieren en het goed opnemen en afvoeren van vocht. Hiervoor is ongeveer 1 tot 3 gram zout nodig. Gemiddeld krijgen we zo'n 9 gram zout binnen. De Hartstichting adviseert om maximaal 6 gram zout per dag te eten.
In 1 liter zeewater zit gemiddeld 35 gram zout (dat zijn ongeveer drie eetlepels). Reële waarden variëren van 10 g/l in de poolgebieden tot 50 g/l in de tropen. Dat verschil is te wijten aan het klimaat. Hogere temperaturen zorgen voor meer verdamping, waardoor de zoutconcentratie stijgt.
Zout water is rijk aan mineralen zoals magnesium, zink, ijzer en kalium. Deze kunnen helpen bij het verminderen van ontstekingen, onze huid beschermen en herstellen bij schaafwonden, snijwonden en zweren.
Nadelen van zeewater voor je haar
Het slechte aan zout water is dat het je haar flink kan uitdrogen, waardoor het poreus wordt en sneller afbreekt. Op het strand ben je al gauw geneigd om het haar even vast te binden met een elastiekje, maar dit is dus geen goed idee wanneer je net uit zee komt.
De Dode Zee bevat na het Don Juanmeer op Antarctica en het Assalmeer in Djibouti het zoutste water op aarde. De concentratie van mineralen en het aanhoudende opdrogen van de Dode Zee hangen samen met het ontstaan van het Lasanmeer (of Lashonmeer), waar de Dode Zee een overblijfsel van is.
Ons water zit dus vol met goede bacteriën die kunnen sterven. Als u het water belucht, heeft het een onbeperkte houdbaarheid (bij voorkeur zo donker mogelijk vanwege de vorming van algen).
Het water van de Noordzee is niet overal even zout. In het Atlantische water, dat door Het Kanaal en in het noorden langs Schotland de Noordzee binnen komt, bevat een liter zeewater gemiddeld circa 35 g zout.
En wist je dan je zelf ook je zeezout kunt maken? Het enige wat je nodig hebt is zeewater, en laat net dat tegenwoordig ook in flessen verkrijgbaar zijn. Indien je niet aan de slag gaat met vooraf gefilterd zeewater (verkrijgbaar in de beter de horecahandel)dan is 'vers' zeewater nog altijd een optie.
Meestal wordt het zoutgehalte bepaald door de elektrische conductiviteit van het water te meten met een salinometer. Een andere manier is simpelweg een liter water te verdampen en de uitgekristalliseerde zouten te wegen.
De meest gebruikelijke modellen hebben een aanbevolen zoutgehalte tussen de 5 en 6 gram per liter. De uitgebreidere modellen hebben een aanbevolen zoutgehalte van 3 gram per liter. De meest geavanceerde uitvoeringen hebben echter een aanbevolen zoutgehalte van slechts 1,5 gram per liter.
De nieren regelen de hoeveelheid zout in je lichaam. Wanneer je veel natrium binnenkrijgt moeten de nieren extra hard werken om dit via de urine uit je lichaam te verwijderen. Door het harde werken kunnen je nieren beschadigen.
Zout water is namelijk gezond voor uw mond en helpt daarnaast tegen tandvleesklachten en ontstoken tandvlees. U kunt een ontsteking of wond in uw mond spoelen met zout water.
Zelfs hartpatiënten en mensen met hoge bloeddruk mogen dit zeezout gebruiken (maar moeten vervolgens wel alle andere soorten bewerkt zout, natrium en tafelzout uit hun dieet schrappen).
Zeewater heeft een gemiddelde zoutheid van 3,5%. Dat betekent dat er 35 gram zout zit in elke liter zeewater. Zeewater is echter niet overal even zout. In de Baltische Zee is het water het minst zout en in de Dode Zee is het water zo zout dat je erop kunt drijven.
Wat zit er in zeewater? Tellen we alles bij elkaar op dan komen we op 35 gram zouten per kilogram zeewater, dus 35‰ saliniteit. Dit is grofweg het zoutgehalte van de oceaan. Het zoutgehalte is niet constant en de saliniteit kan dan ook per plek verschillen.
In normaal zeewater tref je maar 3% mineralen aan waarbij de rest zout is. Bij Dode Zeezout ligt dit aantal op maar liefst op 27%. Mineralen zoals magnesium, calcium, kalium en natuurlijk zout/natrium. Er zit met name een hoge hoeveelheid magnesiumchloride in.
Als je teveel zout hebt gegeten is de zout-water balans in het lichaam ver te zoeken. Je krijgt dorst en je lichaam vertelt je dat er meer water gewenst is.Last van een droge mond?Dit is een van de signalen.
Zes gram fijn keukenzout zijn dus zo'n drie halve theelepels. In werkelijkheid krijgen we drie volle theelepeltjes binnen.