Naast 'onschuldige' klachten kent het houden van vogels ook serieuzere risico's. Berucht is bijvoorbeeld de papegaaienziekte. Deze ziekte kan leiden tot een longontsteking of andere ernstige aandoeningen. De papegaaienziekte wordt verspreidt door een bacterie die wilde en tamme volgens bij zich dragen.
Wie kan papegaaienziekte krijgen? Iedereen kan besmet raken met de bacterie en ziek worden. De ziekte komt vooral voor bij mensen die veel met vogels werken of vogels als huisdier hebben. Ook mensen die een plek bezoeken waar veel vogels zijn, hebben een grotere kans om besmet te raken.
Als je dat laat ophopen is dat inderdaad niet zo gezond. Maar als je je huis (of in dit geval je slaapkamer) en de kooi goed schoon houdt, is het geen enkel probleem.
Een besmetting met papegaaienziekte kan leiden tot tal van verschillende ziekteverschijnselen, zoals: oog- en neusuitvloeiing. benauwdheid. verminderde eetlust.
De voorhersenen staat in verbinding met de hersenschors, dat de ingewikkelde cognitieve functies mogelijk maakt. Bijvoorbeeld het herkennen van patronen en het vooruit denken. Dit is de verklaring voor het cognitieve vermogen van vogels dat niet minder is dan van primaten. Dus ook die van mensen.
Wilde kraaien herkennen gezichten en kunnen jarenlang een wrok houden jegens iemand die hen slecht heeft behandeld. Dat blijkt uit onderzoek. Het bewijst hoe zorgvuldig kraaien mensen in de gaten houden. Volgens de wetenschappers is het mogelijk dat ook andere wilde dieren ons zorgvuldig observeren.
Lang is gedacht dat slechts enkele dieren, met name zoogdieren, slim zijn, maar nieuw onderzoek bewijst dat bijvoorbeeld ook vogels intelligent zijn. Uit de resultaten blijkt dat deze dieren veel slimmer zijn dan wetenschappers dachten. Onderzoek naar vogels is relatief nieuw in de wetenschap.
Papegaaienziekte (psittacose) is een vorm van longontsteking die bij mensen in Nederland af en toe voorkomt. De papegaaienziekte wordt veroorzaakt door een bacterie (Chlamydia psittaci), die bij vogels kan voorkomen. Dieren die de bacterie bij zich dragen, kunnen deze overdragen op mensen (zoönose).
Mensen die ziek worden van vogelgriep krijgen dezelfde symptomen als bij een gewone wintergriep: koorts, hoofdpijn, spierpijn, hoest of oogontsteking (conjunctivitis). De ziekte verloopt meestal mild, maar vooral in Azië zijn er verschillende typen vogelgriepvirus die bij mensen heel ernstig kunnen verlopen.
Infectieziekten. Duiven (maar ook andere vogels) dragen soms verschillende ziekteverwekkers bij zich, zoals bacteriën, virussen en schimmels. Mensen kunnen worden besmet als zij véél in aanraking komen met duiven. Door inademing van ziekteverwekkers ontstaan longziekten, zoals papegaaienziekte.
Zelfs als u heel intensief contact hebt met vogels, is de kans nog heel erg klein. Waar men wel bang voor is, is dat het normale griepvirus dat voor mensen heel besmettelijk is, zich zou mengen met het vogelgriepvirus, waardoor het vogelgriepvirus besmettelijker zou worden voor mensen.
De meeste siervogels zijn in zekere mate tam te maken. De makkelijkste vogels zijn de kromsnavels, zoals valkparkietjes, agapornissen en forpussen. Maar ook zebravinkjes, die van nature groepsvogels zijn en niet gericht op mensen, maak je met veel geduld tam(mer).
Hmm eerste watmij te binnen schiet is een catharina parkiet. Maken niet veel geluid of anders geen hele harde geluiden, zijn klein, in leuke kleuren en goed tam te maken. Maar raad je wel aan om 2 parkieten aan te schaffen, aangezien parkieten groepsdieren zijn.
Het vogelgriepvirus kan Nederland onder meer binnenkomen door trekvogels en import van pluimveevlees. Besmette dieren worden ziek en gaan vaak dood. Het risico dat mensen worden besmet met het vogelgriepvirus is zeer klein.
De kans dat mensen besmet raken met vogelgriep is zeer klein. Bovendien is vogelgriep meestal niet gevaarlijk voor mensen. Mensen die er ziek van worden, hebben meestal alleen milde klachten.
Het vogelgriepvirus kan zich tussen dieren verspreiden door direct contact, door de lucht of via besmet materiaal zoals mest. Zelden worden mensen ziek van vogelgriepvirussen. Dit gebeurt alleen als er sprake is van direct en intensief contact tussen besmette dieren en mensen.
De laagpathogene variant maakt vogels nauwelijks ziek en is niet erg besmettelijk. De hoogpathogene variant is daarentegen zeer besmettelijk en meestal dodelijk voor de getroffen dieren.
Kunnen mensen ziek worden van vogelgriep? Vlees of ei van besmette dieren komt niet in de winkel terecht. Maar ook al zou je toch een stuk besmet kip of kalkoen eten of een besmet ei: er zijn geen aanwijzingen dat je daardoor vogelgriep kan krijgen.
Vogelgriep (aviaire influenza, AI) is een verzamelnaam voor verschillende griepvirussen die gevaarlijk kunnen zijn voor pluimvee. Vooral kippen, kalkoenen, watervogels, waad-, strand- en loopvogels en spreeuwen kunnen erg ziek worden van aviaire influenza en kunnen er dood aan gaan.
20-25% van de grasparkieten krijgt tumoren (kanker), een grote rol hierbij speelt inteelt. Er wordt vermoed dat veel kleine parkieten in Nederland drager zijn van papegaaienziekte, dat bij mensen ernstige luchtwegproblemen kan geven.
Papegaaienziekte, ook wel psittacose, ornithose en chlamydiose genoemd, is een gevaarlijke infectie ziekte. De verwekker, Chlamydia psittaci, is besmettelijk voor zowel veel verschillende soorten vogels als mensen! De besmetting treedt op via onder andere ontlasting, traanvocht en snot.
De vogels hebben aan menig wetenschappelijk onderzoek deelgenomen en verrasten vriend en vijand. Onder meer door te laten zien dat ze een fabelachtig geheugen hebben. De dieren kunnen honderden beelden opslaan en zijn zelfs enkele jaren nadat ze de beelden voor het laatst zagen in staat om ze te herkennen.
De kraai is één van de slimste dieren op aarde. En ze worden oud voor en vogel, soms 20 jaar. Dat geeft kraaien tijd om veel te ervaren en te leren.
De kraai is een uiterst intelligente vogel. Ze staan bekend om hun probleemoplossende vaardigheden en geweldige communicatievaardigheden. Wanneer een kraai bijvoorbeeld een mens tegenkomt die het niet goed met ze voor heeft, leert hij andere kraaien hoe ze die persoon kunnen identificeren.