Baguette. Dan heb je uiteraard het baguette, het 'gewone' en goedkoopste stokbrood. Een flûte is de dunste en lichtste in zijn soort. Een campagne is het boerenbrood dat steviger is met een dikke korst en dat op de vloer van de oven wordt gebakken.
Verschil stokbrood en baguette
Nou eigenlijk is er helemaal geen verschil! Stokbrood is de Nederlandse naam voor de Franse baguette. Wel is het zo dat ze in Frankrijk verschillende soorten baguettes hebben. Zo heb je bijvoorbeeld de ficelle (hele smalle baguette), de flûte (de lichtste) en de campagne (boerenbrood).
Sommige Fransen kiezen liever voor un pain. Dat is in principe van hetzelfde witte meel gemaakt en het is even lang als een baguette, maar wel twee keer zo breed en dik (400 gram). Dus het heeft in verhouding meer zacht brood (mie) en minder korst. Dit brood heet in sommige regio's pain parisien.
Stokbrood. Of zoals de Fransen zeggen, baguette.
De Fransen maken onderscheid tussen une baguette (het 'gewoonste' en goedkoopste wit stokbrood, 250 g zwaar, bij wet vastgelegd!), une tradition (ambachtelijk stokbrood van kwalitatiever meel, langer gekneed en daardoor ook duurder) en une ficelle (een smalle baguette van ongeveer 120 g).
Une baguette, évidemment. Natuurlijk zijn er eetstokjes.
Een stokbrood is net als een mes en vork, het moet op tafel liggen. “In de meeste landen eet je met een mes en vork, maar in Frankrijk heb je vaak in de ene hand een vork en in de andere hand een stukje baguette.Dat stukje gebruik je dan om voedsel naar je vork te duwen en om te sauceren.”
Een stokbrood is veel meer dan een langgerekte stok brood. Het is een op en top authentieke Frans brood die op verschillende wijzes kan bereid worden met al onze Epistar bloemsoorten. Om authenticiteit te creëren, gebruikt de Franse bakker een levain of desem.
Knapperig, boordevol smaak en heerlijk geurend, in Frankrijk is stokbrood een genot om te eten. In Nederland valt het vaak tegen.
Het klassieke Franse ontbijt bestaat uit een grote kom koffie en een stuk stokbrood dat men in de koffie doopt. Per regio verschilt het of hieraan nog boter en croissants worden toegevoegd. De "café au lait", koffie met veel warme melk, hoort echt bij het ontbijt.
De gemiddelde baguette kostte vorig jaar 90 cent en de komende tijd kan de 'psychologische grens' van 1 euro wel eens overschreden worden. Voor Fransen, die meestal dagelijks een stokbrood kopen, is die prijs van 1 euro een belangrijke symbolische drempel.
Franse bakkers zijn in elke dorp en elke stad de hele dag druk met die stokbroden. Met weinig gist maken bakkers in Frankrijk 's middags het stokbrooddeeg. Ze rollen het tot langwerpige pains, baguettes, bâtards en ficelles en laten die een nacht lang gekoeld rusten en rijzen.
...die van Plus en Albert Heijn het beste bruine stokbrood uit de supermarkt. Dat blijkt uit een test van de Consumentenbond. Plus met desem bereid stokbrood volkoren (€1,39 per stuk) en Albert Heijn Liefde & Passie volkoren stokbrood €2,19) krijgen beide het testoordeel 7,0 van de testers.
Het is heel gebruikelijk om zoveel mogelijk aan je vraag de woorden 'merci monsieur/ madame' of 's'il vous plaît' toe te voegen. Bijvoorbeeld: Un croissant, s'il vous plaît. Hallo Jean!
In Frankrijk worden dagelijks 33 miljoen baguettes verkocht/ gegeten. Dat is nog maar een schijntje van het aantal dat in Algerije wordt genuttigd: ruim 48 miljoen!!! De baguette wordt altijd geassocieerd met de typische alpinopet dragende Fransman.
Als Fransen hun maaltijd beginnen met een voorgerecht dat bestaat deze vaak uit soep, stokbrood of een salade. Heel bekend is natuurlijk de Franse uiensoep, opgedient met een stuk stokbrood en gesmolten kaas. Maar ook een lekkere salade met geitenkaas of een stokbroodje met tapenade is een lekker begin van de maaltijd.
Doorgaans is dat een stokbrood met boter en jam. Stokbrood kun je ook in de koffie dopen (natuurlijk zonder de jam en boter). Een croissantje als ontbijt is trouwens meer uitzondering dan regel. Eet je een croissant, dan doop je ook die in de koffie.
In Nederland worden er bijvoorbeeld vaak extra gist en broodverbeteraars toegevoegd. Daarnaast heeft het Franse brood een lang rijsproces, waardoor de suikervorming anders is dan bijvoorbeeld in Nederland. Hierdoor krijgt het stokbrood een sterker aroma en vollere smaak.
Veel Fransen eten 's avonds trouwens vaak wat makkelijks zoals pasta met pastasaus en kaas of leftovers van de lunch of de dag ervoor. 2. Drie gangen – Het is in Frankrijk helemaal niet raar om drie gangen te eten. Meestal is het zelfs de gewoonte!
Franse kinderen gaan te laat naar bed
Op het platteland gebeurt het wat vroeger, maar in grote steden is het heel gewoon dat kinderen pas om 20.30 uur in bed liggen. En in de vakanties is dat vaak nog veel later.
Om twaalf uur 's middags laat hij echter alles uit zijn handen vallen en gaat hij uitgebreid eten. Deze middagpauze tussen twaalf en twee uur is heilig voor de Fransen. Dan moet je hem niet lastig vallen! Lunchen doe je dan ook niet in de bedrijfskantine die je in Frankrijk dan ook niet zo veel aantreft.
Hier wat voorbeelden: Koffiemelk, drop, pindakaas en hagelslag zijn in Frankrijk niet of nauwelijks verkrijgbaar. Sommige grote supermarches hebben een apart hoekje met Nederlandse of Engelse lekkernijen. Frankrijk kent weinig drogisterijen, wel heeft ieder dorp een of meerdere apotheken, èn kappers.
Het is gebruikelijk dat Fransen elkaar als begroeting op de wang kussen. Dit is NIET acceptabel in een professionele context, hoewel sommige artistieke beroepen een wat lossere gedragscode hebben. Dat doe je ook met informele kennissen in een informele context en met vrienden en familie.