Alcohol en benzodiazepinen, ofwel slaap- en kalmeringsmiddelen, versterken elkaars verdovende werking. De gevolgen zijn onvoorspelbaar en kunnen tot een coma of zelfs de dood leiden. De combinatie alcohol en benzodiazepinen is zeer riskant.
Drink zo weinig mogelijk alcohol of drink het liever niet. Door dit medicijn reageert u veel sterker op alcohol dan u gewend bent. Ook versterkt alcohol de bijwerkingen van dit medicijn, zoals sufheid en een verminderde coördinatie. U mag eten en drinken zoals u normaal ook doet.
Benzodiazepines: Combinatiegebruik
Het combineren van verschillende drugs (of alcohol) kan vervelende en ook gevaarlijke effecten geven. Daarom wordt combinatiegebruik afgeraden.
dat benzodiazepinen ernstige bijwerkingen geven, met name verhoogd risico op concentratie- en geheugenproblemen, verkeersongevallen, vallen en fracturen, en verslaving. Daarom wil men deze zo kort mogelijk gebruiken, en niet elke dag maar bijv. eens per 3 dagen (mogelijk minder kans op verslaving);
Benzodiazepines (soms benzo's genoemd) is een groep medicijnen tegen angst en/of slaapproblemen. Ze maken iemand suf en slaperig. Normaal worden benzodiazepines door een dokter voorgeschreven bij psychische klachten. Maar gebruikers nemen benzodiazepines soms ook voor het ontspannende effect of om te slapen.
Benzo's kunnen ook verslavend zijn omdat ze bepaalde psychische problemen tijdelijk verlichten. Sommige mensen nemen de medicijnen op eigen initiatief om angst- of slaapproblemen te verlichten.
welke zijn dat? Jaarlijks gebruiken meer dan 1 miljoen Nederlanders benzodiazepinen, oftewel tranquilizers. Een aantal benzodiazepinen behoren tot de zwaarste slaappillen.
Langzaam afbouwen van benzodiazepines is een proces dat weken kan duren en gepaard gaat met allerlei vervelende klachten, zoals hartkloppingen, trillen, maagklachten en overprikkelde zintuigen.
Kalmeringsmiddelen zijn medicijnen die uw emoties minder sterk maken. Ze helpen vooral tegen angst, zenuwen en stress. Bekende kalmeringsmiddelen zijn benzodiazepinen. Voorbeelden van kalmeringsmiddelen zijn alprazolam, bromazepam, diazepam en lorazepam.
Als snel effect gewenst is, bijvoorbeeld bij acute angst of agitatie, dan is in het geval van orale medicatie een lipofiel benzodiazepine als diazepam een rationele keuze. Intraveneuze toediening heeft sneller effect dan orale toediening.
Diverse benzodiazepinen waaronder alprazolam, diazepam en lorazepam zijn effectief bevonden in placebogecontroleerd onderzoek. Ongeveer 70 tot 80 % ervaart een duidelijke vermindering van de angstsymptomen waarbij de effecten op de somatische angstequivalenten het meest op de voorgrond staan.
Het is advies is om bij angst benzodiazepinen niet langer dan twee maanden te gebruiken en het afbouwen en stoppen met de medicatie in goed overleg met een arts te doen.
Pijnstillers op basis van paracetamol kunnen in combinatie met alcohol tot leverbeschadiging leiden. Ontstekingswerende medicijnen zoals acetylsalicylzuur (bijvoorbeeld Aspirine®), ibuprofen (bijvoorbeeld Nurofen®), e.a., hebben een bloedverdunnend effect. In combinatie met alcohol kan dit tot bloedingen leiden.
Bijwerkingen. Zeer vaak (> 10%): sedatie, slaperigheid, depressie, ataxie, geheugenstoornis, onduidelijke spraak (dysartrie), duizeligheid, hoofdpijn, vermoeidheid, prikkelbaarheid, droge mond, obstipatie.
Alprazolam vermindert de angstgevoelens, waardoor je minder snel in paniek raakt. Alprazolam is geen slaapmiddel en is alleen verkrijgbaar op recept. Het medicijn is ook verkrijgbaar onder de naam Xanax.
Medicijnen tegen een angststoornis en depressie (antidepressiva) kunnen helpen bij een paniekstoornis. Voorbeelden zijn citalopram, sertraline, paroxetine of clomipramine. Uw behandelaar legt uit hoe en hoe vaak u de medicijnen moet innemen. Het is belangrijk dat u de medicijnen steeds op tijd inneemt.
De voorkeur gaat uit naar een kortwerkende benzodiazepine-agonist: lormetazepam, temazepam, zolpidem of zopiclon. Met deze middelen bestaat ruime ervaring en bij gebruik in lage dosering is er weinig kans op nawerking de volgende dag.
Melatonine is een lichaamseigen hormoon wat je slaap- en waakritme regelt. Door voor het slapengaan extra melatonine in te nemen, kun je beter in- en doorslapen. Van alle slaapmiddelen is melatonine het meest onschuldig.
6-APB kan worden geslikt (in drinken, in een capsule, als pil of in shagvloeitje gewikkeld) of gesnoven. Snuiven ervaren gebruikers doorgaans als zeer onaangenaam.
Zolpidem is oorspronkelijk ontwikkeld om minder kans op verslaving te bieden dan andere slaapmiddelen, zoals Valium en Oxazepam.